П`ятниця, 29.03.2024, 10:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 3 » ТЕМА
15:56
ТЕМА

Бомба під трубу
«Західний кур’єр» з’ясовував обставини газових терактів  


Аварія, що майже два тижні тому трапилась на  експортному газопроводі «Уренгой—Помари—Ужгород» на Полтавщині, доповнила серію дивних «вибухових» інцидентів, пов’язаних із цим же газогоном на території Прикарпаття. Основна версія досудового слідства щодо причин НП у обох випадках – теракти, вчинені невідомими… Експерти силових відомств і «безпогонні» фахівці сходяться у наступних (поки неофіційних) висновках з цього приводу: є підстави говорити про єдину режисуру обох акцій та велику імовірність спроб нових диверсій на ГТС у найближчі кілька тижнів.

Один газогін – два теракти
Вибух, що 17 червня стався на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород» поблизу села Красне на Полтавщині, відразу пов’язали із подібними інцидентами на Івано-Франківщині, що відбулися місяцем раніше. Тоді місцеву ГТС на одній із гілок цього ж газогону невідомі підірвали двічі впродовж доби. Перший вибух прогримів зранку 12 травня поблизу села Небилів на Рожнятівщині, другий – за 30 метрів від першого увечері цього ж дня.
Про зв'язок між двома загадковими подіями у різних точках країни дає змогу стверджувати не лише те, що вони трапились на одному газогоні. У всіх «вибухових» інцидентах вгадується однаковий почерк таємних підривників: ідентично закладена вибухівка безпосередньо на землю під газопроводом. Однак, за словами фахівців, вибух на Полтавщині виглядав значно «відрепетируванішим». Бомбу було закладено під основу бетонної опори трубопроводу. Два короткі вибухи, що пролунали внаслідок підриву, здійняли стовп полум’я приблизно на 200 метрів. Порівняно з цим, займання на Прикарпатті були малопотужними, їхні наслідки усунули впродовж доби. Крім того, трубу пробив лише один із вибухів – той, що пролунав зранку. Інший «бабах», за висновками аварійників, залишив тільки солідну вм’ятину розмірами 40х40 см та 10 см глибиною на стінці газогону, не продірявивши трубопровід та не спричинивши витоку газу. Пристрою дистанційного керування на місці вибуху, за попередньою інформацією, так і не було знайдено. За однією з версій, вибухівка, використана на Рожнятівщині, була саморобною.
Незважаючи на різні «вагові категорії» інцидентів на трубі «Уренгой-Помари-Ужгород», за попередньо версією слідства, їх кваліфіковано однаково – за статтею «терористичний акт». У владних «верхах» в організації диверсій одразу звинуватили Російську Федерацію. Адже, за дивним «збігом обставин», вибух у Полтавській області стався через кілька днів після невдалого лобіювання «Газпромом» своїх інтересів щодо якнайшвидшого  запуску «Південного потоку» (газової труби, яку росіяни планують побудувати в обхід України) у Брюсселі. Крім того, місце вибуху на Полтавщині знаходиться за 400 км від Слов'янська – всього 6–7 годин на автомобілі з урахуванням блокпостів по дорозі.
«Ми прогнозували ще кілька тижнів тому, що будуть сплановані диверсії, мета яких – підірвати репутацію України як надійного транзитера, – прокоментував полтавське НП Арсеній Яценюк на засіданні уряду того ж дня. – Ми всі знаємо, кому це вигідно. Кому вигідно легітимізувати будівництво «Південного потоку», мета якого не диверсифікація поставок газу в Європу, а виключення України як країни, яка є одним з ключових транзитерів в Євросоюз».


Версії
Утім, варіант «російський теракт» у матеріалах досудового слідства з великою імовірністю може луснути. Для кваліфікації НП як акту тероризму потрібен конкретний умисел з боку його вчинювачів, тобто публічна заява конкретних вимог. Приміром, підкинута записка з вимаганням викупу і т.п. Однак інформації про які-небудь вимоги «бомбістів» української ГТС наразі немає. Інші версії подій, що, за неофіційною інформацією, розглядаються силовиками, – помста екс-керівництва «Нафтогазу», сплески народного гніву щодо підвищення тарифів – також тягнуть на іншу статтю КК – «підрив магістральних газопроводів».
Натомість зношеність української ГТС як версію аварій слідчі відкидають. Чи небезпідставно?
«Насправді українська газотранспортна система у нормальному стані, далекому від аварійного, – підтвердив «ЗК» обґрунтованість відкидання слідством варіанту із «поношеністю» ГТС місцевий фахівець у галузі діагностування трубопроводів, який побажав залишитися неназваним. За його словами, російська труба перебуває у значно гіршому стані, аварії там трапляються частіше.
Ще одне питання, у якому сходяться в неофіційних розмовах силовики і незалежні експерти, підривники в обох випадках прагнули скоріше не летальних наслідків диверсії, а максимальної «ударної хвилі» у ЗМІ.
«Якби метою цього НП, яке вчинялося професіоналами (а в те, що це робили невдоволені мешканці, я не повірю), була диверсія, – продовжує фахівець в питаннях ГТС, – то вони обрали б значно вдаліші точки. Наприклад, рвонуло б десь в горах – ліквідація витоку газу там зайняла б в рази більше часу, відповідно наслідки були б в рази серйозніші».
Також експерт наголошує: на його думку, є імовірність майбутніх диверсій, що може бути пов’язано із закінченням 12 липня терміну розгляду Європейською комісією пакета документів, поданих російською стороною щодо виведення газопроводу «OPAL» з-під дії Третього енергетичного пакета ЄС. Для розуміння обивателя науковець пояснює: це повинно уможливити запуск «Північного потоку» на повну проектну потужність і зменшити транзит російського газу через Україну. Паралельно це може призвести до виникнення прецеденту, з огляду на який можливим стане виведення з-під дії Третього енергопакета майбутнього «Південного потоку», який без цього не має шансів на реалізацію. Тому, якщо вибухи дійсно були терактами, не треба бути великим прогнозистом, щоб передбачити імовірність спроб нових диверсій на ГТС у найближчі кілька тижнів.
«Єдиний варіант запобігти їм – це посилити охорону ГТС, – вважає експерт. – Але біля кожної труби виставити сторожа фізично неможливо. Тільки на території нашої області є дуже багато незахищених ділянок великої протяжності, які проходять по відкритій місцевості. Втім, є певні стратегічні розвилки, яким, думаю, буде приділено особливу увагу в плані охорони», – зазначає науковець.


«ГТС взято під посилену охорону»
Втім, як інформувала прес-служба «Укртрансгазу», це було зроблено ще після травневих вибухів на Прикарпатті. Що, зрештою, не завадило вчинити диверсію на полтавській трубі… Однак, як запевнили у цьому ж відомстві, транзит газу до ЄС не порушено, а «з урахуванням того, що наразі українська ГТС працює у нестандартному режимі через припинення постачань газу в Україну з Російської Федерації, оперативна локалізація ушкодження є черговим підтвердженням надійності української ГТС».

Бліц-інтерв’ю
«ЗК» також поставив кілька запитань з приводу імовірних терактів на українській ГТС  заступнику керівника   НАК «Нафтогаз України»  Ігорю Прокопіву.


– Ігорю Богдановичу, прокоментуйте, будь ласка, чи пов’язує керівництво «Нафтогазу» вибухи газопроводів на Полтавщині та Прикарпатті?
– Пов’язує. Ми не знаємо, чи це ланки одного ланцюга, чи ні. Але для себе ми зв'язок між цими подіями вбачаємо. Разом з тим, є питання слідчої комісії, до якої входять і СБУ, і піротехніки, і прокуратура. Тому поки іде розслідування і немає офіційних висновків, сказати вам, теракти це чи не теракти, зв’язані вони якось чи ні, я не можу.  
– Чи існують нормативи, приписи, тобто якісь зобов’язуючі нюанси щодо забезпечення охорони ГТС НАК «Нафтогазом»? І чи були вони дотримані на Прикарпатті, на Полтавщині?
– Звичайно, існують, і вони були дотримані! Але щоб ви розуміли: протяжність газопроводу зі Сходу на Захід півтора тисячі кілометрів. Всіх вкупі магістральних газопроводів – 35 тисяч кілометрів. В який спосіб їх охороняти?
– На кого у такому разі ляжуть витрати щодо відшкодування збитків від вибухів?
– Витрати ляжуть на «Укртрансгаз». На кого ж іще?
– Які заходи вжито «Нафтогазом» щодо убезпечення ГТС від можливих терактів у майбутньому (оскільки саме терористичний акт поки розглядається як основна версія вибуху)? Зокрема на Прикарпатті?
– Звичайно, ми вжили посилені заходи щодо охорони. Там задіяна і міліція, і СБУ, і наша безпека, і обходи, і посилений режим, і штаб діє. Але цифри протяжності я вам назвав…
– Прокоментуйте, чи може зношеність української ГТС бути однією із можливих версій вибуху? Після вибуху на Полтавщині голова Полтавської ОДА Віктор Бугайчук заявив про аварійний стан ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород у Полтавській області. За його словами, «два роки тому інженери лінійного управління магістральних газопроводів зверталися в «Нафтогаз» і повідомляли про аварійний стан труби. На ділянці - 11 латок». Губернатор зазначив, що тоді «Нафтогаз» відмовився виділити кошти на ремонт.
– ГТС в нормальному робочому стані, інакше ми не змогли б у цих умовах стовідсотково забезпечувати транзит газу на Європу. А ми це робимо. Наскільки в питаннях справності ГТС розбирається голова адміністрації, я не знаю. Знову ж таки, якщо там така ситуація, я хотів би бачити відповідний висновок. Те, що хотілося б  більш енерго-ефективнішу систему – так. Хотілося б поміняти масу обладнання – так. Але сказати, що ГТС в аварійному стані – це не правильно. Наша основна функція – забезпечити безперебійний транзит в Європу і забезпечити населення України газом. І ми її на сьогодні виконуємо в повному обсязі.
Андрій ХМАРА

Переглядів: 1061 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]