П`ятниця, 26.04.2024, 08:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 29 » ОСВІТА
10:36
ОСВІТА

Молодь і вибір професії

Усі професії потрібні та важливі — пам'ятаємо з дитинства. Але ж як із величезної кількості професій вибрати ту, що підходить найбільше? Якщо молода людина має схильність до кількох шкільних предметів (фізики, літератури, географії), починаються вагання, сумніви, іноді досить глибокі переживання. Щоб прийняти правильне рішення, необхідно враховувати низку факторів, а саме: власні побажання, психологічні особливості та можливості. У цьому випадку варто обговорити свої міркування із друзями, батьками, вчителями, психологом, профконсультантом, доречною буде і порада лікаря. 

Варто також звернутися за порадами до спеціалістів служби зайнятості, які добре орієнтуються на ринку праці. Саме спеціалісти Івано-Франківського міського центру зайнятості допомагають учнівській молоді з вибором професії, проводячи різноманітні заходи:
• профорієнтаційні (уроки) семінари з метою ознайомлення школярів з основними аспектами свідомого, правильного вибору майбутнього фаху;
• професіографічні екскурсії на підприємства міста з метою надання можливості співставлення своїх знань про професію, нахилів, здібностей, стану здоров’я з умовами, вимогами обраної професії, отримання всебічної інформації про професію з «перших рук»;
• презентації навчальних закладів з метою ознайомлення учнів з особливостями здобуття професії у навчальних закладах, з професіями, за якими здійснюється підготовка;
• ярмарки кар’єри – спільні зустрічі із залученням учнівської молоді, викладацького складу навчальних закладів, роботодавців;
• дні відкритих дверей центру зайнятості з метою доведення інформації щодо принципів діяльності служби зайнятості, послуг, які надає служба зайнятості з питань професійного вибору в сучасних соціально-економічних умовах з урахуванням особистісних характеристик людини та попиту на ринку праці;
• проведення комп’ютерного профдіагностичного обстеження з метою визначення нахилів особистості до певного типу професії, оцінки своїх здібностей, можливостей, необхідних для роботи за обраною професією, вивчення комунікативних установок, рівня стійкості і концентрації уваги, визначення інтелектуального потенціалу, виявлення оперативної пам’яті, визначення нервово-психічної стійкості, ризику дезадаптації у стресі, мотивації особистості до успіху.
Наприклад, під час професіографічної екскурсії на ВАТ «ІФВТШП «Галичина» школярі мали можливість ознайомитися із професіями швачки, закрійника, кравця, побачити, в яких умовах працюють спеціалісти цих професій, які функції виконують, які знаряддя праці використовують у роботі. Саме ці професії є актуальними на рику праці і користуються попитом серед роботодавців, адже красиво одягатися хочуть усі.
На професіографічних екскурсіях на ВП ІФ «Дорожно-механічні майстерні» школярі із захопленням спостерігали за вправною роботою електрогазозварювальника, який налагоджував зварювальне устаткування, встановлював необхідний режим зварки, здійснював зоровий контроль швів. На плиті, ковадлі і за допомогою пристосувань правлять поковки і штамповані деталі різної конфігурації в холодному і гарячому стані ковалі, виготовляючи знаряддя праці. Учні разом із слюсарем-інструментальником розглядали креслення виробів в обсязі, намагалися зрозуміти взаєморозташування всіх його частин у робочому режимі, пробували розраховувати кількість матеріалу, з якого будуть виготовлятися деталі.
Цікавою була професіографічна екскурсія на ЗАТ «Перлина», організавана для школярів міським центром зайнятості. Пекарі підприємства продемонстрували, як готуються різноманітні хлібобулочні вироби. Однією з «найсолодших» у харчовій промисловості є професія кондитер. Учні спостерігали, як із різної сировини (борошняного тіста, сирної маси, замороженої маси та ін.) виготовляються кекси, рулети, печиво, торти і тістечка.
Для тих, хто бажає вступити у військові навчальні заклади, на військову службу за контрактом, проводиться різнобічне інформування. На особистих зустрічах, тематичних семінарах, круглих столах представники 160-го Територіального центру комплектування військовослужбовців за контрактом розповідають про потреби, перспективи, вимоги та відбір на військову службу за контрактом в ЗСУ.
При проведенні різноманітних заходів спеціалісти центру зайнятості використовують сучасні новітні технології. Для самостійного і безперервного вивчення стану ринку праці, ознайомлення із базою даних учбових закладів не лише нашої області, а й усієї України, основами трудового законодавства та законодавства про зайнятість у всіх школах м.Івано-Франківська запроваджено інноваційний проект – програмно-апаратний комплекс «Мотиваційний термінал розвитку зацікавленості до професійного самовизначення», спрямований на забезпечення інформативності, доступності, мобільності, гнучкості та привабливості профорієнтаційних послуг для молоді, в якому акценти зміщено від регулювання поточної ситуації на ринку праці до профілактики безробіття, особливо молодіжного. Серед матеріалів є психологічні експрес-методики для самотестування, скориставшись якими учні отримають поради щодо професій та напрямків побудови професійної кар'єри, не залишаючи стін школи.
Одна з головних переваг профорієнтаційного терміналу полягає у тому, що інформація тут не є статичною, як у друкованому довіднику чи посібнику, а щотижнево оновлюється. Основне завдання спеціалістів центру зайнятості – навчити молодь обирати ту професію, яка дозволить максимально реалізувати здібності і приноситиме моральне та матеріальне задоволення.
Ірина Харко,
заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Івано-Франківського міського центру зайнятості

Переглядів: 854 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]