П`ятниця, 29.03.2024, 08:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 11 » МІСТО
13:14
МІСТО
Краще пізно, ніж ніколи
Цього року нарешті впорядкують Привокзальний сквер


«Західний кур’єр» на своїх шпальтах неодноразово порушував проблему невпорядкованості міських скверів. Більшість з них, на жаль, зараз перебувають у жалюгідному стані. Донедавна так звані малі сквери, які і скверами офіційно не вважались, були ласими шматками для забудовників. Щоб припинити їхні зазіхання на ще дивом уцілілі зелені острівці міста, минулого року міськрада нарешті вирішила офіційно закріпити землю за міськими парками і скверами. Торік впорядкували сквери на площі Ринок, де встановили пам’ятний знак першій українській церкві, та на вулиці Коновальця, де відкрили пам’ятник  Євгенові Коновальцю.


Цьогоріч  реконструюють так званий Привокзальний сквер у межах Привокзальної площі та  вулиць Гаркуші і Лепкого. А в подальшому  міська рада, за словами голови фракції ВО «Свобода», голови бюджетної комісії Романа Онуфрієва, щороку виділятиме кошти на впорядкування одного міського скверу.
Теперішній Привокзальний сквер виник при так званій регуляції привокзальної зони у 1920-30-х роках. До того часу ця територія була забудована переважно двоповерховими будинками. Зараз його теж можна назвати лише територією у межах Привокзальної площі, вулиць Гаркуші і Лепкого. Від колись доглянутого і квітучого скверу тут зостались велика центральна клумба, центральна алея з чотирма бічними проходами і двома витоптаними стежками, без жодної уцілілої лавочки, з кількома поламаними сміттєвими урнами. Саме таку непривабливу картину вже роками споглядають гості Івано-Франківська, які прибувають на залізничний чи автовокзали. І це абсолютно не пасує нашому, як прийнято казати, європейському місту, котре ще вважається туристичними воротами у Карпати.
Шанс на впорядкування Привокзальний сквер мав у 1999 році. Саме тоді якраз відбувалась реконструкція приміщення вокзалу і Привокзальної площі, яку повністю виклали бруківкою. Реконструкцію Привокзальної площі фінансувало місто, а вокзалу – Львівська залізниця, яка, на прохання міської влади, начебто, мала взяти на себе фінансування і реконструкції Привокзального скверу. Восени того ж року в урочистому відкритті оновленого приміщення Івано-Франківського вокзалу взяв участь другий Президент України Леонід Кучма. На жаль, до цієї події впорядкувати Привокзальний сквер ні коштом міста, ні Львівської залізниці так і не встигли. А потім про нього на довгі роки взагалі забули. І лише напередодні 350-річчя Івано-Франківська про Привокзальний сквер знову згадали і внесли у перелік об’єктів, що потребують реконструкції. Але коштів на його реконструкцію держава так і не виділила, а у міста їх не було.
Депутатська більшість міськради від ВО «Свобода» (з ініціативи якої у минулому році започатковано програму відведення земель під парки і сквери та їх реконструкцію) миритися далі з таким станом речей не змогла і внесла Привокзальний сквер у перелік об’єктів реконструкції на 2013 рік. Замовником робіт визначили міське управління капітального будівництва. За словами головного інженера УКБ Миколи Халака, за належного фінансування реконструкцію Привокзального скверу можна розпочати вже у березні-квітні. Проект реконструкції передбачає роботи з впорядкування, озеленення і освітлення. У сквері, на місці протоптаної людьми стежки, з’явиться ще один прохід. Пішохідні алеї викладуть тротуарною плиткою двох кольорів. Окрім центральної круглої клумби, на газонах обабіч алей з’являться додаткові квітники. Відремонтують підпірні стінки та сходи, де, відповідно до теперішніх вимог, облаштують пандуси для людей з особливими потребами. На алеях встановлять 14 лавочок на зразок тих, що у сквері на Вічевому майдані. А освітлюватимуть сквер 14 дволампових світильників. Розкрадену на металобрухт чавунну огорожу, яку колись на спецзамовлення виготовляли на локомотиворемонтному заводі,  доукомплектують новими секціями. Хоча хто їх виготовлятиме, наразі не відомо. Поблизу існуючої критої автобусної зупинки з кіосками стаціонарно встановлять біотуалет. А при вході до скверу від вокзалу – інформаційний стенд з туристичною інформацією.   
Загалом виконання всього переліку робіт, згідно з проектом  реконструкції Привокзального скверу, вартуватиме орієнтовно 960 тисяч гривень. Хоча розраховують вкластися у меншу суму. Все залежатиме від вартості матеріалів, що складає 60% кошторису. Хто виконуватиме роботи з реконструкції Привокзального скверу, наразі не відомо. З генеральним підрядником робіт генеральний замовник повинен остаточно визначитися за місяць-другий.
Стах МІРЧУК

Переглядів: 782 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]