П`ятниця, 26.04.2024, 21:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 19 » МІСТО
11:34
МІСТО
Землю – паркам і скверам
Івано-Франківська міська рада ініціює офіційне відведення земель під парки і сквери


На наступну сесію міськради департамент містобудування та архітектури має підготувати рішення про надання дозволів на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок під парками та скверами. Фактично йдеться про узаконення ще уцілілих зелених зон з метою оформлення права користування земельними ділянками та унеможливлення їхньої забудови. Адже кількість зелених насаджень на одного мешканця Івано-Франківська і так була уп’ятеро менша від норми. За роки так званого будівельного буму кількість міських скверів лише зменшувалась. Їх забудували торговими центрами і багатоповерхівками. А про те, де зможуть відпочивати їхні мешканці чи прості перехожі, забудовники не думали.

Давно минули ті часи, коли наше місто могло пишатися належно впорядкованими, ретельно прибраними чистими громадськими парками і скверами. Зараз цим можна любуватися хіба на старих світлинах. З сумом доводиться констатувати, що за незалежної України стан міських парків і скверів лише погіршився. А окремі з них зникли. Адже малі міські сквери були ласим шматком для забудовників. Зводячи черговий торговий центр чи багатоповерхівку, вони не переймалися тим, де зможуть відпочити її мешканці. Ті сквери, що ще залишилися, здебільшого перебувають в жалюгідному стані. Щоб у цьому впевнитися, варто лише глянути на так званий Привокзальний сквер. Його першим  у місті бачать гості Івано-Франківська, однак у комунальників до його хоча б елементарного впорядкування руки  не доходять. То що вже говорити про інші сквери? Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління, на балансі якого перебувають більшість скверів, з роллю їхнього господаря якось не дуже справляється. Весь догляд за скверами полягає у систематичному їх прибиранні, на яке у ДРЕУ завжди бракувало грошей, людей і техніки. Тому всі свої сили комунальники концентрують на сквери в центрі міста, а про ті, що на периферії, годі і згадувати.
Першу спробу впорядкувати  занедбані сквери міська влада намагалась зробити у 2007 році. Колишній перший віце-мер Володимир Швадчак тоді обіцяв впорядувати шість скверів. А колишній головний архітектор міста Ігор Гаркот казав, що у скверах не лише встановлять нові лавочки та урни для сміття, але й прикрасять їх різноманітними декоративними скульптурами, виготовленими з благородних матеріалів – каменю і металу. Коштом підприємців почали зі скверу на розі вулиць Мазепи і Кривої. Щоправда, ні лавочок, ні сміттєвих урн, не кажучи вже про скульптури з благородних матеріалів, там нема. А до впорядкування другого на черзі скверу на розі вулиць Мазепи-Гординського навіть не приступали. Аналогічна ситуація виникла з так званим острівцем закоханих на центральному міському озері. Лише зараз, напередодні 350-річчя Івано-Франківська, про його впорядкування заговорили знову. За відповідним проектом, робота над яким лише починається, молодіжні громадські організації мають це зробити до осені.
До Дня міста комунальники повинні завершити реконструкцію скверу між площею Ринок та вулицями Страчених націоналістів і Вірменською. Як би це парадоксально не звучало, підготовчі роботи там  розпочали зі зрізання старих дерев, на місці яких, за словами  міського голови Віктора Анушкевичуса, мають посадити молоді деревця, які сформують оновлений сквер. Якщо, звісно, до того часу ці дерева ніхто не поламає. Там також встановлять пам’ятний знак першій українській церкві та відновлять джерело. До його облаштування долучаться ковалі. Крім того, як поінформував заступник директора департаменту містобудування та архітектури – начальник відділу генплану та містобудівного кадастру – головний архітектор міста Володимир Гайдар, департамент вже виготовив проект реконструкції так званого Привокзального скверу і працює над розробленням проекту реконструкції зелених насаджень під влаштування скверу на розі вулиць Коновальця та Військової. Саме там, за словами В.Гайдара, було б доцільно встановити пам’ятник Євгенові Коновальцю.   
Подальшою долею міських скверів перейнялись і депутати міськради. Вони вирішили нарешті, так би мовити, узаконити існуючі сквери та зберегти ще уцілілі зелені насадження в мікрорайонах. З цією метою сесія міськради доручила департаментові містобудування та архітектури підготувати рішення про відведення земельних ділянок під парками та скверами. До попереднього переліку внесли 12 об’єктів. Передовсім це парки імені Воїнів-інтернаціоналістів, на вулицях Молодіжній та площі Міцкевича, а також сквери на вулицях Валовій, Привокзальній, Лесі Українки, Страчених націоналістів, Шухевичів, Грюнвальдській, Меморіальний сквер та сквери поруч Вічевого майдану і технічного університету на вул. Набережній. До цього списку депутати додали зелені зони на вул. Довженка, 1, Галицькій, 128, 130 та парк «Пасічна» вздовж дамби. А ось про сквер на розі вулиць  Мазепи та Гординського, який, нагадаємо, мали впорядкувати ще у 2007 році, «забули». Про сквер на вул. Стефаника, позаду кінотеатру «Космос», теж  не згадали. Зрештою, як кажуть депутати та чиновники від архітектури, перелік земельних ділянок на відведення під парки та сквери не остаточний і його ще доповнюватимуть.
Залишається сподіватись, що зробивши перший крок щодо відведення земель, представницька та виконавча влада міста згодом подбає і про належний благоустрій територій нових скверів і тих, які зараз перебувають в жалюгідному стані. Адже сквер – це впорядкована і озеленена територія в середині забудови, призначена для короткочасного відпочинку пішоходів. Попри обмежене бюджетне фінансування, до впорядкування парків і скверів народні обранці долучають так звані депутатські кошти на виконання звернень і наказів виборців. У такий спосіб депутати від ВО «Свобода» вже спробували впорядкувати парк на вулиці Молодіжній та дамбу Бистриці Солотвинської в мікрорайоні Пасічна. На жаль, іванофранківці такий жест належно не оцінили і багато чого зі зробленого вже понищили. А представники «Громадського форуму» свого часу посадили дерева і таким чином заклали основу майбутнього скверу поблизу школи №25 в мікрорайоні «Каскад». Але і його в попередньому переліку земель на відведення під парки і сквери нема.
Хвалимир ВЛАДІВ  
Переглядів: 1150 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 Ярослав  
0
Вибачаюсь,мав на увазi лiкарню по вул.Мазепи,а не по вул.Фанка

1 Ярослав  
0
Давно пора це зробити.Правда не починати з вирубки старих дерев.
Та й за міським озером потрібно краще приглядати.Он лікарня по вул.Франка на днях засипала
сміттям частину зеленої території з боку міського озера,причому об,ємом не однієї вантажівки.
Тепер відпочиваючі та гості Івано-Франківська зможуть "милуватись" купами сміття.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]