П`ятниця, 26.04.2024, 11:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 5 » АКЦЕНТИ
11:41
АКЦЕНТИ

Спершу галасували, потім голосували

Минулого четверга розпочала свою роботу 22 сесія Івано-Франківської міської ради. У проекті порядку денного значилося три десятки питань. До їх розгляду депутатам вдалося приступити лише після обідньої перерви. Першу ж половину дня вони потратили на заслуховування відповідей на попередні депутатські запити, дискусії щодо запропонованих депутатською більшістю від ВО «Свобода» змін до регламенту та виголошення нових запитів.


Регламентом по піару
Головна дискусія щодо змін регламенту в сесійній залі розгорілася під час відповіді на запит Сергія Борзова (фракція «За зміни в Івано-Франківську») щодо дотримання міським головою етики під час попередньої сесії. Як повідомив голова комісії мандатної, з питань депутатської етики, взаємодії з правоохоронними органами та ЗМІ Михайло Сеньків (фракція ВО «Свобода»), після вивчення аудіозапису 21 сесії комісія дійшла висновку, що міський голова не точно дотримувався вимог регламенту і порядку ведення сесії, коментував виступи депутатів, надавав слово для пояснення попередніх висловлювань і допускав висловлювання, які «не відповідають загальноприйнятим нормам офіційного спілкування».
В ході обговорення депутат Володимир Чорноус (фракція «УДАР-Громадський форум») вніс пропозицію доповнити регламент міськради нормою, яка б забороняла не лише депутатам, але й міському голові вживати образливі висловлювання. Якщо міський голова все ж це допускатиме, запропонував дозволити секретареві міськради не тільки робити йому зауваження, але й позбавити міського голову права голосу до кінця сесії і навіть відсторонити його від ведення засідання.
Принагідно, М.Сеньків вніс (чи то від очолюваної ним комісії, чи то від депутатської більшості ВО «Свобода») ще одну пропозицію щодо зміни регламенту. Вона полягала в тому, щоб на початку сесії виголошувати лише по одному депутатському запиту чи заяві від фракції, а решту запитів і відповіді на попередні з них заслуховувати наприкінці засідання сесії, залишивши за депутатами право в окремих випадках ухвалювати рішення про заслуховування запитів і заяв, відмінне від прописаного в регламенті. За його словами, така норма передовсім покликана дисциплінувати депутатів, щоб вони залишались в сесійній залі до кінця засідання і брали участь в обговоренні та голосуванні всіх питань порядку денного.
Депутати меншості сприйняли цю пропозицію, як зазіхання більшості на їхні суверенні права. «Це намагання більшості закрити рота меншості, – заявив депутат Василь Бойчук (фракція ВО «Батьківщина»). – Більшість у міській раді зараз стала не лише представницькою, але і виконавчою владою, тому їй вже не треба слухати про проблемні питання, які піднімаються у депутатських запитах, на початку сесії, коли в залі присутні засоби масової інформації», – вважає він. 
«Я солідарний з колегою Бойчуком, що суверенне право депутата повинно бути непорушним, – сказав голова фракції ВО «Свобода» Роман Онуфріїв.– Але у нашій роботі важливий результат діяльності, а не форма діяльності. Зараз початок сесії перетворюється на політичне шоу. І чим буде ближче до виборів, тим довшими вони ставатимуть», – зазначив він. І додав, що депутати у своїй роботі можуть послуговуватися іншими методами. Першим серед них він назвав депутатське запитання, потім – депутатське звернення і аж після цього депутат мав би виголошувати свій запит з трибуни сесії та за результатами його розгляду міг би пропонувати власний проект рішення.

Позицію депутатської більшості підтримав і міський голова. Він зазначив, що багато питань депутати можуть ефективніше і швидше вирішувати в так званому робочому порядку, тісно співпрацюючи з депутатськими комісіями і профільними відділами та управліннями міськвиконкому, а не одразу бігти до сесійної трибуни, щоб з неї виголошувати свої запити. Мер також недвозначно дав зрозуміти, що виголошення запитів на камери телебачення окремими депутатами вважає нічим іншим, як «політичним піаром». «Я за конструктивну роботу, – заявив Віктор Анушкевичус – І хочу сказати, що ще ніколи депутат міської ради не мав такого статусу відповідно до закону, як має в цьому скликанні, і не мав такої ваги, як має зараз», – наголосив мер.


У підсумку 42 депутати підтримали пропозицію ВО «Свобода» щодо заслуховування на початку сесії по одному запиту чи заяві від фракції, а за порушення міським головою регламенту секретар міськради відтепер зможе висловити йому зауваження, але не карати позбавленням голосу чи відстороненням від ведення засідання, як це пропонував депутат В.Чорноус.

По обіді…
До розгляду головного блоку питань порядку денного черга дійшла лише після обідньої перерви. Щоправда, після неї із зареєстрованих на початку сесії 50 депутатів до сесійної зали повернулись лише 36. З них 30 – від ВО «Свобода», п’ять – від інших фракцій та міський голова. А решта, виголосивши свої депутатські запити і подискутувавши про зміни до регламенту на початку сесії, очевидно, мали вже важливіші справи, ніж розглядати питання порядку денного, брати участь у їхньому обговоренні та ухвалювати важливі для територіальної громади, представниками якої вони є, рішення.
Першим депутати заслухали звіт про виконання міського бюджету за 2011 рік. Як повідомила доповідач – начальник фінансового управління міськвиконкому Вікторія Сусаніна, виконання бюджету до затвердженої на 2011 рік суми із врахуванням змін склало 98%. Недоїмка з платежів станом на 1 січня 2012 р. становить 23 млн. 942 тис. 700 грн., що на сім мільйонів 43 тисячі 400 гривень більше, ніж на 01.01.2011 р. З видатків міський бюджет за минулий рік виконано на 95,5%. Кошти резервного фонду минулорічного бюджету до планових показників в сумі 30 тисяч гривень використано повністю.
Проаналізувавши дохідну і видаткову частину бюджету 2011 року та порівнявши їх з показниками інших співрозмірних міст, співдоповідач – голова бюджетної комісії міськради Р.Онуфріїв зазначив, що в Івано-Франківську вони дещо нижчі. Найменш ефективною в наповненні бюджету він назвав роботу управління земельних відносин. За його словами, доходи від плати за землю та її продажу знизилися на два мільйони гривень. «Це для мене незрозуміло, адже згадане управління покликане заробляти для міста гроші в значному обсязі», – наголосив Р.Онуфріїв.
Задля покращення ситуації з наповненням міського бюджету вже в цьому році голова бюджетної комісії запропонував щоквартально проводити спільне засідання комісії з керівництвом податкової інспекції, профільним заступником міського голови, начальниками управління економічного та інтеграційного розвитку міста й фінансового управління міськвиконкому задля прогнозування, обговорення тенденцій та коригування роботи і джерел наповнення бюджету 2012 року. Щоб балансувати фінансовими потоками, головні розпорядники коштів мають вести контроль за видатками, володіти можливостями економії, розробити предметні заходи з економії коштів та скласти план платежів. Також Р.Онуфріїв вважає за необхідне здійснити оптимізацію штатних розкладів бюджетних установ та комунальних підприємств. Їхні керівники до 1 травня також мають подати бюджетній комісії календарний план платежів, бюджетування і пропозиції щодо залучення небюджетних коштів.
А ось звіт про виконання програми економічного та соціального розвитку міста за 2011 рік, який мав розглядатись в комплексі з бюджетним звітом, за пропозицією депутата Володимира Стасюка (фракція ВО «Батьківщина»), сесія відправила на доопрацювання. Депутати погодились з тим, що звіт є «сирим» і недостатньо підготовленим. До того ж, за словами В.Стасюка, він взагалі відрізняється від розділів затвердженої програми соціально-економічного розвитку на 2011 рік.
Також депутати висловили невдоволення рівнем підготовки для розгляду на сесії міськради матеріалів управління земельних відносин. У проектах рішень, які замість начальника управління Ігоря Гаркота знову представляв його заступник Микола Іванишин, не було вказано адрес об’єктів, а також не значилось прізвище відповідальної особи за виконання рішень. Крім того, під час сесії з’ясувалось, що одні і ті ж проекти рішень були розмножені та роздані різним депутатам у різних редакціях, які суттєво відрізнялися одна від одної. «Земельні питання постійно мають якийсь ґандж. З цим управлінням треба щось робити. При формуванні нової структури виконавчих органів міськради управління земельних відносин треба реформувати», – запропонував голова фракції ВО «Свобода» Р.Онуфріїв. (Нагадаємо, що саме шляхом реформування управління архітектури та містобудування в департамент містобудування та архітектури депутатська більшість свого часу домоглася звільнення Ігоря Гаркота з посади головного архітектора міста).
Як не дивно, але після обідньої перерви депутати встигли розглянути майже всі питання порядку денного. Більшість з них вони ухвалювали навіть без обговорення. Зокрема, схвалили заходи із запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2012-2015 роки, внесли зміни до положення про порядок загальної міської електронної реєстрації дітей для поступлення у дошкільні навчальні заклади міста та доручили департаменту містобудування і архітектури на наступну сесію підготувати проекти рішень про відведення земельних ділянок під парки та сквери. І лише розгляд одного питання про пайову участь замовників будівництва мікрорайонів в межах вул. Бельведерської-Орлика-Короля Данила та мікрорайону №4 (щоб дотриматися необхідної процедури його ухвалення) перенесли на друге пленарне засідання, яке відбудеться сьогодні.
Левко КУТИНСЬКИЙ
Переглядів: 1010 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]