П`ятниця, 26.04.2024, 05:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 15 » АКЦЕНТИ
12:26
АКЦЕНТИ
Максимум за мінімум

Замість виділення коштів на закупівлю саджанців дерев міська влада вимагає від «Зеленого господарства» розроблення нової програми озеленення Івано-Франківська, хоча й на ту, яку «Зелене господарство» пропонувало торік, грошей теж не виділили.


За умовами тендеру з озеленення Івано-Франківська у 2012 році міське «Зелене господарство» зможе висадити лише 50 молодих дерев і 100 кущів, – повідомив його керівник Василь Федів. Він бідкається, що цьогоріч суттєво зменшене фінансування робіт з озеленення обласного центру, а наразі, за зверненнями і скаргами мешканців, підприємство змушене здійснювати роботи з так званого формування крон, зрізання дерев та підстригання живоплотів.
Ну, старі дерева зрізати, крони формувати чи живопліт підстригати – це вам не молоді деревця висаджувати, які ще можуть не прийнятися і всохнути. У минулі роки комунальники рапортували, що під час різноманітних весняних толок в місті висаджували понад тисячу дерев. З такими темпами Івано-Франківськ вже давно мав би перетворитися на хащі. Але й зрізали щороку дерев чимало.
Скажімо, у 2007 році на одній лише вулиці Мазепи за кілька днів зрізали 57 дерев. В комунгоспі тоді обіцяли, що в 2008 році натомість посадять  «крупномірні», висотою до двох метрів, кількарічні деревця. Втім, й досі цього не зробили. Тепер же, за умови надходження так званих екологічних коштів, «Зелене господарство» пропонує у цьому році завершити озеленення кулястими кленами лише вулиці Надрічної. 26 дерев там вже свого часу висадили, але треба додати ще 95.
Водночас у мерії вважають, що містові необхідна нова комплексна програма з озеленення. Хоча й на ту, яку «Зелене господарство» пропонувало торік, грошей теж не виділили. «Нема зараз коштів – нічого страшного, – каже перший заступник міського голови Зіновій Фітель. – Буде перегляд бюджету за результатами дев’яти місяців, грошей можуть додати, але для цього має бути програма з озеленення. А зараз нам треба подумати над тим, як за мінімум коштів зробити максимум роботи з хорошим результатом».
Навіщо у жовтні-листопаді вже додавати грошей на озеленення міста перший віце-мер не сказав. Натомість повідомив, що до мерії звертаються приватні підприємці, які торгують квітами, з пропозиціями власним коштом облаштувати і заквітчати у місті клумби. А все, що треба від влади,  – визначити місця, де це їм можна дозволити.
Та й у «Зеленого господарства» з квітами не так сутужно, як з деревами. За словами В.Федіва, на міських клумбах вже є 39 тисяч цибулин нарцисів і тюльпанів, а в теплицях підприємства ще 120 тисяч штук розсади одно- й багаторічних квітів. Крім того, до Дня міста на ліхтарях на Вічевому майдані повісять 40 вазонів. А от що робити з клумбами, які торік на тротуарах встановили активісти ВО «Свобода» і які міськвиконком чомусь передав на баланс дорожньому ремонтно-експлуатаційному управлінню, шляховики наразі не знають…
Хвалимир ВЛАДІВ
Переглядів: 739 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]