Харчова (поживна) цінність молока та молочних продуктів обумовлена
вмістом в них більше, ніж 20 амінокислот білка, 25 різних жирних кислот,
30 мінеральних солей, 20 різних вітамінів, важливих для обміну речовин,
ферментів та гормонів. З доволі широкого асортименту молочної продукції
кожна людина залежно від віку, стану здоров'я та своїх уподобань може
обрати групу продуктів для споживання.
Для дітей шкільного віку в період інтенсивного росту та людей, робота
яких пов'язана з фізичними навантаженнями, Н. Мукан, технолог, начальник
виробництва молокозаводу рекомендує, окрім молока і кисломолочних
продуктів, включати в меню кисломолочні та тверді сири, які багаті на
солі кальцію.
Втім, потрібно звертати уваги на те, чи натуральне молоко ви купуєте
собі та своїй дитині. Порошкове молоко не принесе користі. В процесі
сушки деякі білки руйнуються, деякі змінюють структуру. Харчова цінність
у такого молока нижча, ніж у натурального.
Порада: Як перевірити в домашніх умовах: порошкове молоко чи ні?
Молоко вироблене з порошка, дає навколо стінок посуду широке синє
кільце, на нігтях людини не створить випуклої краплини, вона
розтечеться. А якщо до такого молока ще й додали тверді суміші (борошно,
крейду тощо), то на нігті залишиться осад.
Продукт із порошка повинен коштувати дешевше, ніж натуральне.
У людини з віком знижується здатність перетворювати лактозу (молочний
цукор), що міститься в молоці. Тому Наталя Василівна радить людям після
40 років замінити молоко кисломолочними продуктами. В них не тільки
збережені всі корисні речовини молока, але і є дуже необхідні
молочнокислі бактерії, що утворюють молочну та вугільну кислоти. Ті в
свою чергу сприяють покращенню апетиту, виділенню слини, шлункових
соків, жовчі. А симбіоз мікроорганізмів кефіру пригнічує процеси гниття у
кишечнику, попереджує самоотруєння організму. Кисломолочні напої
корисні при колітах і гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку.
При підвищеній кислотності шлункового соку (виразковій хворобі)
необхідно зменшити вживання кисломолочних продуктів. Краще пити тепле
молоко невеликими порціями.
Порада: На думку експертів, корисніше вживати пастеризоване молоко.
Якщо ви відкрили пакет пастеризованого молока і воно не псується кілька
днів, то це ще не означає, що в ньому не відбуваються небезпечні для
організму людини зміни. Молоко просто «гниє», не змінюючи запаху,
смаку, кольору.
Вершкове масло і сметана є джерелом надходження в організм людини жиророзчинних вітамінів А, Е і К.
Оскільки температура плавлення молочного жиру (26-320С) нижча за
температуру людського тіла і значно нижча порівняно з яловичим та
свинячим жиром, він легко всмоктується, швидко перетравлюється і добре
засвоюється організмом.
Молочний жир вкрай необхідний для нормального росту і розвитку дітей –
його вітаміни й інші складові частини (фосфатиди і ненасичені жирні
кислоти) необхідні для нормального обміну речовин, захищають організм
від інфекційних захворювань, роблять шкіру еластичною і недоступною для
проникнення мікробів, благотворно впливають на зір. Вершкове масло
незамінне в їжі виснажених хворих після операцій шлунка та органів
травлення. Гастроентерологи радять хворим на коліти вживати каші з
шматком вершкового масла.
Рішення Ради Європи передбачає називати молочними продуктами лише ті, в
яких жодна складова не замінена частково чи повністю рослинними жирами.
spojivach.info
Молоко – це унікальний продукт, створений самою природою. Немає іншого,
подібного до молока продукту, що містив би майже 100 різних цінних для
організму людини речовин. Тому невипадково дитина, споживаючи тільки
молоко матері до 4-5 місяців, нормально росте і розвивається.
Харчова (поживна) цінність молока та молочних продуктів обумовлена
вмістом в них більше, ніж 20 амінокислот білка, 25 різних жирних кислот,
30 мінеральних солей, 20 різних вітамінів, важливих для обміну речовин,
ферментів та гормонів. З доволі широкого асортименту молочної продукції
кожна людина залежно від віку, стану здоров'я та своїх уподобань може
обрати групу продуктів для споживання.
Для дітей шкільного віку в період інтенсивного росту та людей, робота
яких пов'язана з фізичними навантаженнями, Н. Мукан, технолог, начальник
виробництва молокозаводу рекомендує, окрім молока і кисломолочних
продуктів, включати в меню кисломолочні та тверді сири, які багаті на
солі кальцію.
Втім, потрібно звертати уваги на те, чи натуральне молоко ви купуєте
собі та своїй дитині. Порошкове молоко не принесе користі. В процесі
сушки деякі білки руйнуються, деякі змінюють структуру. Харчова цінність
у такого молока нижча, ніж у натурального.
Порада: Як перевірити в домашніх умовах: порошкове молоко чи ні?
Молоко вироблене з порошка, дає навколо стінок посуду широке синє
кільце, на нігтях людини не створить випуклої краплини, вона
розтечеться. А якщо до такого молока ще й додали тверді суміші (борошно,
крейду тощо), то на нігті залишиться осад.
Продукт із порошка повинен коштувати дешевше, ніж натуральне.
У людини з віком знижується здатність перетворювати лактозу (молочний
цукор), що міститься в молоці. Тому Наталя Василівна радить людям після
40 років замінити молоко кисломолочними продуктами. В них не тільки
збережені всі корисні речовини молока, але і є дуже необхідні
молочнокислі бактерії, що утворюють молочну та вугільну кислоти. Ті в
свою чергу сприяють покращенню апетиту, виділенню слини, шлункових
соків, жовчі. А симбіоз мікроорганізмів кефіру пригнічує процеси гниття у
кишечнику, попереджує самоотруєння організму. Кисломолочні напої
корисні при колітах і гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку.
При підвищеній кислотності шлункового соку (виразковій хворобі)
необхідно зменшити вживання кисломолочних продуктів. Краще пити тепле
молоко невеликими порціями.
Порада: На думку експертів, корисніше вживати пастеризоване молоко.
Якщо ви відкрили пакет пастеризованого молока і воно не псується кілька
днів, то це ще не означає, що в ньому не відбуваються небезпечні для
організму людини зміни. Молоко просто «гниє», не змінюючи запаху,
смаку, кольору.
Вершкове масло і сметана є джерелом надходження в організм людини жиророзчинних вітамінів А, Е і К.
Оскільки температура плавлення молочного жиру (26-320С) нижча за
температуру людського тіла і значно нижча порівняно з яловичим та
свинячим жиром, він легко всмоктується, швидко перетравлюється і добре
засвоюється організмом.
Молочний жир вкрай необхідний для нормального росту і розвитку дітей –
його вітаміни й інші складові частини (фосфатиди і ненасичені жирні
кислоти) необхідні для нормального обміну речовин, захищають організм
від інфекційних захворювань, роблять шкіру еластичною і недоступною для
проникнення мікробів, благотворно впливають на зір. Вершкове масло
незамінне в їжі виснажених хворих після операцій шлунка та органів
травлення. Гастроентерологи радять хворим на коліти вживати каші з
шматком вершкового масла.
Рішення Ради Європи передбачає називати молочними продуктами лише ті, в
яких жодна складова не замінена частково чи повністю рослинними жирами. spojivach.info