Середа, 15.05.2024, 14:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Категорії розділу
[356]
Пошук
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті »

Банани, кокоси, апельсиновий рай…
Що псує нерви фруктовикам 
Чи замислювались коли-небудь ви, як же потрапляють до нас ці недешеві й спокусливі «вітаміни», долаючи тисячі кілометрів зі своєї батьківщини вічного літа? Адже їх треба привезти, розмитнити, зберігати якийсь час на гуртовому складі… А цей шлях до українського прилавку може тривати від кількох днів до кількох місяців. Та й взагалі, чи є безпечною вся ця екзотична смакота, вкрита невідомою липкою речовиною? Ось ми і спробуємо відкрити секрети присутності фруктів на наших ринках. Говорю «секрети», адже, шукаючи коментарі відповідних фахівців, ми часто стикались з так званою «ринковою таємницею», коли у відповідь від різних контрольних установ чуєш: «це не наша компетенція».
Куди ж дивиться санстанція? А виявляється, оцінювати якість фруктів «не входить до їхніх обов’язків». Та й на митниці не проводять розмитнення імпортованої садовини. Навіть у Державному підприємстві «Івано-Франківськстандартметрологія» нам не могли дати чіткої відповіді про контроль над якістю імпортованих фруктів. Заступник директора Володимир Соколовський пояснює: «Після внесення поправок до Закону України «Про державне регулювання iмпорту сiльськогосподарської продукції» вже майже два роки ми не тестуємо жодного фрукту цитрусових. Контролювати якість імпортованих плодів тепер повинні суто лікарі Інституту гігієни харчування МОЗ».
Парадокс, але в Україні є більше фірм-імпортерів, аніж виробників, адже власні фрукти є недостатньо конкурентоспроможними порівняно із заморськими. Найвідоміші гіганти-імпортери це – «Українська фруктова компанія», «Фрукти світу», «Чумацький шлях», «Тріада-Систем», «Юнікс Україна», «Елегія» та інші. Погоду ж у встановленні цін та визначенні об’ємів продукції на ринку часто робить «чорний ринок», кількість якого після закриття польського кордону хоч і зменшилась, але все ж таки є досить великою порівняно із європейськими країнами. Саме тому фахівці радять купувати імпортовану продукцію у мережевих супермаркетах, які є більшою гарантією якості. Там існують норми щодо списання продуктів, термін використання яких збіг. Є власні фруктові відділи, де переоцінюють продукти, у яких цей термін закінчується. До того ж їх частіше перевіряють: там можна накласти більший штраф. Тобто відвертого продажу прострочених продуктів у супермаркеті бути не повинно. Однак перед святами, під час «купівельного хаосу», коли покупці менш прискіпливі, на першу лінію все одно виставляють ті товари, які на межі терміну придатності.

Одружився лимон з ківі – народився лайм
Дуже корисно їсти в день один грейпфрут, – стверджує Ірина Савчук, продавець фруктів на базарі. –  Він замінює всі цитрусові за вмістом вітамінів та корисних речовин. Особливо корисним він є взимку, коли організм потребує вітамінів. Вже 11 років я працюю на базарі і щодня їм всі фрукти потроху. Завдяки цьому маю гарний настрій та добре почуваюся, – говорить пані Ірина.
Лимони привозять до нас з Іспанії, Аргентини, Туреччини. В цьому році 1 кг «носія вітаміну С» коштує 15 грн. На думку Ірини, найкращі лимони з Іспанії: в них тонша шкірка і вони соковиті.
– Лимони зі шкіркою їсти корисніше, – радить пані Ірина. – Вона містить багато поживних речовин та вітамінів. Коли до нас приходять іноземці, вони завжди купують недозрілі, ще зеленкуваті лимони, адже вважають, що такі фрукти корисніші. Лимони мають бути тверді, гладенькі та тяжкі. Маленькі пори говорять про тонку шкірку.
Мандарини в Івано-Франківськ потрапляють з Іспанії, Туреччини та Грузії. Їх ціна залежить від сорту і коливається у межах 10-17 грн. Найбільше прихвалюють продавці іспанський сорт «Клементина», плоди якого дуже солодкі, без кісточок і легко очищуються. Мандарини сорту «Акбар» також без кісточок, але менш солодкі. При купівлі цих фруктів особливу увагу треба звертати на їх зовнішній вигляд. Плоди повинні бути блискучими, матовість свідчить про те, що мандарин несвіжий. Вони можуть бути м`якими, адже коли дозрівають, то в середині утворюється повітряний прошарок.
За порадами лікарів, людям, які мають хворе серце, потрібно в день з’їдати по 100 г хурми. Цей фрукт – сховище багатьох вітамінів, які можуть попереджати рак, йоду та заліза. Найдорожчий сорт «Шарон», привезений з Іспанії, коштує від 16 до 18 грн. Найкращим, за смаковими якостями, продавці базару вважають грузинський сорт «Королівська хурма», ціна якого від 10 грн. Стигла хурма має бути трохи м`яка, зазвичай твердий фрукт дуже терпкий на смак.
А ось знайти плоди грейпфрута як на базарі, так і у магазинах міста дуже важко, чомусь він непопулярний серед іванофранківців. Привозять його з Іспанії та Ізраїлю. Корисний цей фрукт тим, що в одному грейпфруті міститься норма вітаміну С на день, що робить його незамінним у зимовий період. Лікарі жартівливо називають його «енерджайзером», адже він чудово тонізує центральну нервову систему, допомагає відновити втрачені сили після інфекційних хвороб, хірургічних операцій або фізичної перевтоми. На думку дієтологів, регулярне вживання цих фруктів просто необхідне людям, які займаються напруженою розумовою працею. Якщо хочете обрати солодкий грейпфрут, обирайте плоди рожевого та червоного кольору. Також плід має бути твердим і тяжким.
Апельсини до нас прибувають з Іспанії та Туреччини, проте найсолодші апельсини з Ізраїлю. При виборі апельсинів в першу чергу їх треба перевірити на твердість. Якщо фрукт м’який, то він може бути або сухим, або мати товсту шкірку.
На прилавках Івано-Франківська присутні і маловідомі для українців екзотичні гібриди. Ось «дитя» мандарина з лимоном кумкват, якого ще називають японський апельсин. Дуже схожий на кумкват кислий на смак, зеленого кольору – лімкват. Їх вартість 100 грн. за 1 кг. Привозять ці цитрусові з Ізраїлю та Аргентини. Не втомлюються продавці нахвалювати лайм – різновид лимона із запашною зеленою шкіркою і ясно-салатною м’якоттю. Його вартість – 25 грн. за 1 кг. Привозять фрукт з Бразилії. Рамбутан та лічі привозять із В’єтнаму і вартість їх 150 грн. за 1 кг. З Таїланду інколи привозять цікавий фрукт мангустін, ціна 120 грн. Жителі міста дивуються новій екзотиці на прилавках. Проте не поспішають купувати ці дивакуваті на вигляд, солодкі на смак плоди, кажуть: ціна кусається. 

Браковані цитруси
Зазначимо, що за останні п’ять років працівники державних органів у справах захисту прав споживачів забракували майже половину овочів та фруктів, які прибули до нас з-за океану. Головний лікар-санепідеміолог міста Микола Недоступ говорить: «Якщо маєте сумніви у якості продукції, то краще не купуйте». Але чому такий «сумнівний» товар взагалі є на наших ринках, якщо закон вимагає, що кожен реалізатор повинен мати сертифікат якості? Побачити такий документ у продавців ринку ми так і не змогли, а у мережевих супермаркетах неохоче показали якийсь «папірець» з печатками. Марія Степанків, адміністратор-консультант одного із супермаркетів, запевняє: «Продуктам,  вирощеним на території Європейського Союзу, де жорстко контролюють дотримання норм харчової безпеки, ще можна довіряти. Стверджувати, чи є небезпечними цитрусові з Єгипту чи Туреччини, відверто не можна. Ми не знаємо, яка там ситуація з дотриманням норм харчової безпеки». 
– Головне, щоб фрукти не були покриті плямами, а зелені чи жовті цитруси чи банани є зовсім безпечними. Цитрусові обробляють харчовим лаком або ж кожен плід обгортають спеціальним проолієним папером, щоб фрукти не псувались і мали кращий товарний вигляд. Ані у цьому лаку, ані в олії немає шкідливих чи некорисних речовин. Але краще зрізати тоненький шар шкірки лимона — від гріха подалі, – запевняють фахівці. — У банана дуже груба шкіра, і жодні препарати, якими їх обробляють, у м’якоть фрукта не потрапляють. Головне, щоб були дотримані всі норми їхнього газового «достигання» і щоб плід «не згорів», – заспокоюють товарознавці.  
Усі заморські фрукти проходять спеціальний контроль на митних пунктах, де їх обов’язково перевіряють на вміст пестицидів, радіонуклідів, токсичних елементів та карантинних шкідників, які для людини безпечні, зате дуже небезпечні для сільського господарства. Якщо всі показники в межах норми, тоді комісія дозволяє ввіз продукту.
Добре, якщо пощастить купити такий сертифікований продукт. А що ж робити із контрабандними фруктами? Адже їх у нас так багато. «Мити! — одноголосно радять спеціалісти. –  Банани у теплій воді, а апельсини та лимони можна й окропом облити». Тим, хто любить пожувати цитрус із шкірочкою, краще у зимовий період відмовитись від цього. Адже разом із вітамінами можна поласувати і невідомими токсинами.   
А як було колись?
У радянські часи заморські фрукти були не лише екзотикою, але й справжнім дефіцитом. Якщо у 80-ті роки незначну кількість екзотичних фруктів завозив тільки Союзплодімпорт, то на початку 90-х лимонами та бананами торгували скрізь. Спраглий за екзотикою недавній радянський споживач (а гроші ж швидко знецінювались) намагався наїстися імпортної смакоти. Обсягами поставок ніхто не переймався, а ціна взагалі ставилася за принципом якнайдорожче. Така хаотичність мала свій результат: отримати від 10% до 300% прибутку від закупленої партії сьогодні, а завтра ці плоди можна викинути на звалище, адже правильно зберігати їх ніхто не вмів. Були навіть чутки про те, що банани зберігалися в холодильниках моргів.
Мар’яна  Риндич
Категорія: | Додав: bond (04.02.2010)
Переглядів: 1724 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]