Четвер, 28.03.2024, 23:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 5
Гостей: 5
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 2 » Зміна влади
11:53
Зміна влади
До „воза, повного проблем”, облрада „запрягла” Сича   

Місцеві вибори 31 жовтня перекроїли політичну карту області. „Свобода” стала провідною політичною силою Прикарпаття, відтіснивши „Нашу Україну” і „Батьківщину” на другі ролі. Націоналістична партія Олега Тягнибока провела в Івано-Франківську облраду 18 депутатів, що є найбільшим здобутком серед 13-ти політичних сил, які здолали тривідсотковий прохідний бар’єр. Це дозволило „Свободі” претендувати на крісло голови облради і минулого четверга отримати його. У боротьбі за головну посаду в раді лідер прикарпатських „свободівців” Олександр Сич переміг висуванця від владного табору, міністра охорони здоров’я Зіновія Митника.

Голова обласної виборчої комісії Олег Пилип’юк, який згідно з законом відкривав першу сесію представницького органу Прикарпаття, а відтак доповідав про підсумки виборів, одразу ж відзначив „вкрай непростий процес формування складу депутатів Івано-Франківської обласної ради”. Адже вибори вперше проводилися за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою. Але ця система, на думку голови ОВК, краща від попередньої (пропорційної) тим, що „депутат повертається обличчям до територіальних громад, а місцева влада стає більш відповідальною, мобільною і ефективною”.
Яким місцем був повернутий до громад депутат раніше, Олег Мусійович, на жаль, не уточнив. Зате зробив висновок, що тепер склад облради „якісно поліпшився, посилився його професіоналізм”. „Серед депутатів чимало юристів, економістів, медичних працівників, працівників міністерств та адміністрацій різних рівнів,” – відзначив він. Зокрема, до облради обрано двох депутатів Верховної Ради, міністра охорони здоров’я та заступника міністра юстиції, голову ОДА та голову облради попереднього скликання.  Наймолодшим депутатом є 24-річний представник „Свободи” Олег Загурський, а найповажнішим – 70-річний висуванець „Батьківщини” Дмитро Захарук. Жінок же, порівняно з минулим скликанням, в облраді поменшало. Тоді на 120 депутатів представниць слабкої статі було 12, а тепер на 114 є лише вісім.
А загалом 114 депутатських мандатів в облраді розприділилися так: ВО "Свобода” – 18, "Батьківщина” – 16, "Наша Україна” – 15, "Фронт змін” – 13, Українська партія – 12, Партія регіонів – 11, Народна партія – 9, Українська народна партія – 5, "Відродження” – 5, УРП "Собор” – 4, Народний рух України – 3, "УДАР” Віталія Кличка – 2 і "За Україну!” – 1.
Як переможець виборчих перегонів „Свобода” висунула кандидатом на посаду голови облради голову облорганізації партії Олександра Сича. Його також підтримали такі націонал-демократичні сили краю, як „Батьківщина”, „Наша Україна”, „Фронт змін”. А ось Українська партія Ігоря Насалика несподівано для багатьох запропонувала кандидатуру Зіновія Митника, міністра охорони здоров’я, що переміг в мажоритарному виборчому окрузі №54 на Коломийщині як висуванець Партії регіонів. Власне, остання обставина, напевно, і стала вирішальною в їхньому двобої. Якби не „тавро регіонала”, Зіновій Миколайович, як креатура голови ОДА Михайла Вишиванюка, мав досить високі шанси повернутися в колись вже апробоване крісло.
Виступаючи на підтримку Сича, його прибічники робили головний акцент на патріотизмі Олександра Максимовича, говорили, що „не може 8 відсотків керувати всією областю” (Юрій Романюк), що „буде ганьбою, якщо обласну раду очолить представник Партії регіонів” (Степан Волковецький). Голова ОДА теж відзначив патріотизм Сича, але при цьому зауважив, що не можна однією рукою показувати дулю Києву, а другу простягати за грішми. Михайло Вишиванюк казав, що знає Митника по конкретних добрих справах і просив депутатів підтримати цю кандидатуру. „Я переконаний у тому, що тоді віз, повний проблем, будуть тягнути рівносильно два коні”, – вдавався до яскравої образної риторики губернатор.
Але це не допомогло. У ході таємного голосування 68 обласних обранців підтримали кандидатуру О. Сича і тільки 46 – З. Митника. Того ж дня облрада вже під головуванням нового керівника проголосувала за запропонований ним „пакет” заступників та голови бюджетної комісії. Першим заступником голови облради депутати обрали члена «Батьківщина» Василя Гладія, заступником голови облради – «нашоукраїнця» Остапа Дзесу, а головою постійної бюджетної комісії – лідера обласного «Фронту змін» Володимира Шкварилюка. За такий розподіл керівних посад під час таємного голосування висловилися 79 депутатів, проти – 26.
Головна інтрига першої сесії облради була розв’язана порівняно швидко і безпроблемно. Але є сумніви у тому, що такою ж безпроблемною буде робота депутатського корпусу й надалі.
Олекса ВИРІЙ
Переглядів: 1058 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]