Четвер, 25.04.2024, 22:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 7 » ЖИТТЯ
09:38
ЖИТТЯ
Без води ані туди, ані сюди...
Чи існує в Івано-Франківську «водна» проблема?


Вода – джерело життя та незамінна для людського організму сполука. Її корисні властивості (знімати виснаження, тамувати спрагу, очищувати організм) ми використовуємо щоденно. Але щоб вода була придатна для побутових потреб населення, вона повинна відповідати державним стандартам. В Україні – це Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені  наказом Міністерства охорони здоров’я від 12 травня 2010 р. №400. А головним постачальником води в Івано-Франківську є КП «Водоекотехпром».

Довгий шлях  івано-франківської води

«Водопостачання Івано-Франківська здійснюється з річок Бистриці Надвірнянської та Бистриці Солотвинської, – розповідає начальник Черніївського комплексу водоочисних споруд в Івано-Франківській області Володимир Сисак. – Шлях, який проходить вода з первинного джерела до дому споживачів, є досить довгим. Наприклад, з Бистриці Солотвинської – це 13,8 км. Від джерела надходження до очисних споруд вода йде приблизно 8 годин. Вся вода, яку ми отримуємо до своїх помешкань, проходить очистку, яка триває приблизно 4 години. За цей час до води спочатку додається коагулянт – гіпохлорид. Далі вода дуже повільно проходить через камеру довжиною 18 метрів. Цей процес триває близько 45 хвилин. Наступний етап – вода проходить через бар’єрні типи, через камери, потім вливається у відстійники, де знаходиться ще дві години. Швидкість її – менше метра в секунду. Потім вода потрапляє на фільтри, де проходить через спеціальні фільтруючі шари. Далі вона збирається у колектори, дохлоровується та подається в резервуар».
Технологічний та лабораторний контроль, за словами спеціаліста, ведеться як на вході, так і під час процесу очистки води, а також після її виходу з фільтрів. З трьох резервуарів у Чернієві вода постачається до 5-ти міських. А звідти уже до людських квартир і будинків, тобто безпосередньо до споживача.

Вода відповідає стандартам
«Вода в нашій області однозначно відповідає Державним санітарним правилам та нормам, – каже начальник відділу лабораторного контролю Любов Майстришин. – Порівняно з європейськими стандартами води є істотна різниця не так у якості, як у самій кількості показників. У Європі їх 130, а у нас 35. Але і рівень забруднення у західних країнах набагато вищий! Це теж слід враховувати. Вода в тих регіонах вимагає більшого переліку стандартів. Наші Державні санітарні правила та норми розробляються з урахуванням того, що воду щодня будуть споживати діти та літні люди. Також, для прикладу, якщо в одної людини кислотність підвищена, а в іншої понижена, то рамки лужності води все одно такі, що задовольняють обох».
З усіх методів очищення води на «Водоекотехпромі» використовується саме хлорування, бо цей спосіб, за словами Любові Майстришин, є найбезпечнішим та найкраще підходить для оброблення великої кількості води. «А взагалі можна сказати, що нам Богом дана краща вода – в нашій області немає ніяких шкідливих скидів у річки Бистриця Солотвинська та Надвірнянська, як, приміром, у Дніпро. Скажу чесно – сучасна забудова гір та широке використання побутової хімії може спричинити погіршення води в майбутньому. На промислових підприємствах є свої очисні споруди, а от готелі, туристичні комплекси скидають воду практично без очистки. Але контроль цих явищ – це вже компетенція інших державних служб», – наголошують на КП «Івано-Франківськводоекотехпром».

На що люди скаржаться?

«Часто від людей ми отримуємо скарги на зразок «у мене в квартирі погана вода»,  – каже Любов Майстришин. – А в цей час в підвалі будинку, звідки надійшла скарга, хтось робить ремонт, міняє труби, що і є першопричиною «поганої» води. Ми багато разів бували на таких виїздах. У нас є 39 точок контролю розвідної мережі води по місту, де ми щотижня перевіряємо органолептичні показники (запах, прозорість) якості води, керуючись спеціальним графіком відбору. Ми контролюємо воду на вході в будинок, але за внутрішньобудинкову водну мережу ми юридично не відповідаємо. Якщо є скарги від людей щодо якості води, то Єдиний розрахунковий центр може укласти з нашою установою угоду. Тільки тоді ми зможемо проводити контроль всередині будинку.
У п’яти міських резервуарах працівники відділу лабораторного контролю перевіряють рівень хлору, щоб він відповідав  Державним санітарним нормам та правилам. Але коли вода після того іде по іржавих трубопроводах, то набуває приторного запаху, і здається, що хлору в ній дуже багато. А це хімічна реакція заліза з хлором.
«Нам телефонують люди і кажуть, що чули, що в Івано-Франківську для очистки вже не використовують хлор, а інший, набагато небезпечніший компонент, – говорить Любов Майстришин. Некомпетентній людині важко пояснити суть питання,і чому це не може бути правдою. А хлорні похідні ми споживаємо щоденно – це та сама кухонна сіль».
За словами спеціалістів «Водоекотехпрому», та вода, яку вони постачають, є повністю готова до споживання і додаткового очищення не потребує. Однак люди цьому не вірять, встановлюють вдома додаткові системи очищення. Але, зазначає Любов Майстришин, маючи у себе вдома фільтр для води, людям треба бути двічі уважними: фільтри накопичують бруд,  їх потрібно регулярно вчасно змінювати, бо якщо цього не робити, то наслідки споживання такої води можуть бути сумними.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

ДО ТЕМИ:
В Україні найбільш забрудненими є басейни річок Дніпро, Сіверський Донець, річки Приазов'я, деякі притоки Дністра і Західного Бугу. Найбруднішу воду вживають люди в Одеській, Харківській, Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях. Трохи кращі справи з питною водою в Сумській, Чернігівській і Полтавській областях. Найбільш чиста вода, на думку експертів, у Рівненській, Тернопільській, Волинській та Івано-Франківській областях.

Переглядів: 888 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]