Середа, 24.04.2024, 13:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 2 » ЖИТТЯ
12:44
ЖИТТЯ
Збірні модульні дамби: ми тепер в безпеці?

На Прикарпатті започатковано виробництво збірних модульних дамб – спеціальних металевих конструкцій, призначених для захисту населених пунктів від повеней.


Розроблені румунськими інженерами ще у 2005 році, коли сама Румунія потерпала від важких повеней, вони пройшли бойове хрещення у місті Галац. Кілометр таких загороджень врятував тоді цей населений пункт від підтоплення, зберігши життя людей та майна на мільйони гривень. У наступні роки модульні дамби успішно експлуатувалися в Угорщині і Німеччині.
Перевага модулів у тому, що вони легко збираються-розбираються, транспортуються і зберігаються, мають термін придатності більше десяти років. Таку конструкцію можна розкласти та надійно закріпити практично при будь-якому рельєфі та грунті.  Кожна секція дамби має вагу 110 кілограмів, висоту – півтора метра. Вона розрахована на те, аби витримати навантаження води до 3 тонн. Як стверджують румунські фахівці, 15 людей за вісім годин можуть прокласти один кілометр модульної дамби. На Прикарпатті модулі використовуватимуть у  місцях прориву вже діючих берегоукріплень.
Спільний українсько-румунський проект з виробництва таких дамб на Прикарпатті презентували голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, заступник румунського міста Бая-Маре Дмитро Матей та офіційний представник Марамуреського повіту Микола Месарош.
Цех із виробництва модульних дамб українсько-румунського ТзОВ «Ітеко» знаходиться у Нижньому Угринові Тисменицького району і забезпечує місцевим мешканцям 30 робочих місць. Продукцію виготовлятимуть не тільки  для внутрішнього ринку, а й на експорт. Модулі, звісно ж, – задоволення не з дешевих: кілометр дамб у Румунії коштує 500 тисяч, а у Німеччині – цілих 750 тисяч євро. З ціною продукції в Україні ініціатори виробництва ще не визначились: калькуляцію з урахуванням вартості українського металу та нашої робочої сили ще не робили. Втім, запевняють, вона буде нижчою, аніж для європейських покупців. А тим часом новинкою уже зацікавилися в Одеській, Львівській, Рівненській, Чернівецькій та Закарпатській областях.
Ольга ГЕРАСИМКО
Переглядів: 855 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]