Четвер, 28.03.2024, 21:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 17 » ЖИТТЯ
13:00
ЖИТТЯ
Вічно голодний і напівсонний

Такий образ «бідного» українського студента, якому завжди не вистачає скромної стипендії на булочку. Та й стипендію зараз отримує скоріше меншість, ніж більшість. Тому всі «університетські» витрати дітей покладаються на батьків. У день професійного свята українських спудеїв ми заглянули у їхні гаманці і спробували дізнатись, скільки ж коштує прикарпатський студент-2011?

Контракт чи бюджет

Сьогодні вища освіта – це не тільки перспектива для відмінників та «хорошистів», її може здобути навіть кожен двієчник. У якого є гроші, звичайно. З кожним роком кількість держзамовлень зменшується, натомість розширяються грані контрактної форми навчання. Абітурієнтка Олена розповідає, що найбільше її вразив порядок зарахування – перевагу мали ті, чиї батьки могли одразу заплатити вказану суму за рік навчання на юридичному факультеті – понад 8 тис. грн. Звичайно, батькам бюджетників легше. А ось для контрактників – це суцільний стрес і банкрутство. За п’ять років навчання з сімейного бюджету доведеться викласти від 40 до 150 тис. грн.   

Стипендія «тане» на очах

Але ж дають її раз на місяць! У середньому вона становить плюс-мінус 600 грн. Гроші невеликі, та прожити на них можна. От тільки самі вузи із цими грошима не дуже люблять розлучатись: то під час сесії середній бал несподівано підніметься, то якийсь викладач «забуде» внести до відомості складений залік, то пропусків занять виявиться забагато… Одним словом, «заробити» стипендію навіть бюджетникам не так легко, як витратити.

Студентські «апартаменти»

Вічна проблема. Для тих, кому поталанило отримати місце у гуртожитку, проживання коштуватиме від 70 до 200 грн. на місяць. Ціна залежить від багатьох чинників, а найбільше – чи вміє комендант гуртожитку ладнати з факультетами, яким цей гуртожиток належить. Буває, в обдертих кімнатах тулиться по 4-5 чоловік, кухня одна на два поверхи, а ціна проживання – «зіркова». А буває – чудовий ремонт, у кімнатах – по 2-3 людей і платня невисока. Так, наприклад, в одному з гуртожитків прикарпатського вузу плата за місяць становить 55 грн. для бюджетників та 85 грн. для контрактників, і гуртожиток дійсно шикарний. А поряд стоїть обшарпаний, але там платять по 100 – 150 грн.
Кому не поталанило скуштувати гуртожитського хліба, винаймає квартиру. Ціни залежать від відстані до навчального закладу, стану і умов у квартирі та кількості мешканців у ній і коливаються від 350 до 1200 грн. за місяць, плюс комунальні послуги.

Універсальний мінімум
Стосовно побуту, то тут потрібно враховувати все: братиме студент продукти з дому чи купуватиме їх сам, забезпечений університет підручниками чи потрібно їх купувати, чи треба користуватись міським транспортом тощо.
В середньому на проїзд щодня йде 4-8 грн., а це 20-40 грн. на тиждень. З їжі студенти переважно обирають те, що дешевше і готується швидше: гречка, рис, макарони, тушонки, яйця, куряче м’ясо, чай, кава, цукор, печиво, овочі тощо. Приблизно – 150 грн. щотижня на продукти. Але тут все залежить, від «сумління» студента, адже дехто може прожити п’ять днів за сотню, а комусь її на один похід у нічний клуб не вистачить. 
Проте яким би не був студент – марнотратом чи економним, є певний стандартний набір витрат для будь-кого, хто навчається у ВНЗ.
До обов’язкових витрат входить: обід у студентській їдільні (перша страва, друга, гарнір, десерт і чай/компот) – 15-20 грн. (300-450 грн. на місяць); канцтовари, ксерокопія, друк – майже 150 грн. на місяць; засоби особистої гігієни – у межах 70-200 грн. на місяць, побутова хімія – приблизно 50 грн., інше – 100 грн. на місяць.
Таким чином, студентський мінімум складає 800-1500 грн. на місяць. І це без одягу, взуття, розваг і визначеної плати за навчання. 
Недарма, щоб «виучити» дитину, батьки змушені втікати на заробітки за кордон, адже здобути вищу освіту за українську зарплату – швидше виняток, ніж дійсність.    
Мар’яна РИНДИЧ

ТОП-10 найдорожчих факультетів Івано-Франківська
Парадоксально, але десятку найдорожчих спеціальностей Івано-Франківська ділять між собою два державних вузи – Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Івано-Франківський національний медичний університет.
За версією інтернет-сайту pravda.if.ua, цей рейтинг виглядає так:
10. Спеціальності  «маркетинг», «фінанси і кредит», «облік та аудит» та «менеджмент організацій» економічного факультету ПНУ ім. В. Стефаника, вартість навчання на якому в 2011 – 2012 навчальному році становить 10 655 грн./рік.
9. Інститут туризму ПНУ ім. В. Стефаника, де за право здобути освіту за спеціальностями «туризм» та «готельно-ресторанна справа» слід викласти 10 795 грн./рік.
8. Спеціальність «Англійська мова і література» факультету іноземних мов того ж закладу, де вартість навчання становить 11 085 грн./рік.
7.  З показником вартості 11 390 грн/рік впевнено тримає спеціальність «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» економічного факультету ПНУ ім. В. Стефаника.
6. Юридичний інститут Прикарпатського університету, де за право навчатись за спеціальністю «правознавство» за рік необхідно віддати 12 320 грн.
5. Спеціальність «Міжнародні відносини», яку за 12 555 грн./рік вам викладатимуть в Інституті історії і політології ПНУ.
Перші ж чотири місця поділили між собою факультети Івано-Франківського національного медичного університету, які вишикувались в рейтингу у наступному порядку:
4. Спеціальність «Педіатрія» – вартість навчання 12 900 грн./рік.
3. Факультет  «Фармація» – 13 000 грн./рік.
2. «Лікувальна справа» – 15 500 грн./рік.
1. Беззаперечним лідером рейтингу залишається стоматологічний факультет Івано-Франківського національного медичного університету – 18 500 грн./рік.
Переглядів: 1272 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]