Середа, 24.04.2024, 21:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Жовтень » 13 » ЖИТТЯ
10:07
ЖИТТЯ
Прикарпаття зігріє "японська верба”

Майже десять років лише в одному господарстві області – ПП "Степан Мельничук" в селі Турка Коломийського району – ріс на полі вербовий гай. Тепер додалася Рожнятівщина, куди коломияни передали 20 тисяч живців японської верби.

Її на батьківщині ще називають «деревом смутку». За своєю енергетичною цінністю ці кущові  насадження близькі до вугілля, активно зростають на неугіддях та болотистій місцевості  до трьох-чотирьох метрів і живуть на одному місці до 25 років. Із 100 тонн такої сировини одержують 45 тонн екологічного палива.
Перевага цього виду верби – швидкорослість. Річний приріст деревини – 12 тонн на гектарі. Збирають її щотри роки, за цей час верба виростає до шести метрів. Після зрізання  відростає знов.
Такий енергетичний гай можна використовувати протягом 25-30 років з мінімальними витратами на догляд. Зрізувати вербу можна за допомогою звичайних силосозбиральних комбайнів або ж бадиллярізок, оскільки діаметр стовбурів рідко перевищує 12 см. Сировину розмелюють на тріски і роблять пелети для котлів.
— "Енергетична верба” — це продукт селекції шведських вчених. Вона невибаглива до ґрунтів, — каже директор багатогалузевого господарства Мирослав Червінський. — Верба має високий рівень вбирання вуглекислого газу і високу тепловіддачу, що в свою чергу дає не лише економічну, а й екологічну вигоду.
Завдяки високій теплотворній здатності таке дерево може конкурувати з іншими видами палива: газом, соломою, торфом.
Поки що підприємство господарює в напрямах розширення площ під саджанці енергетичної верби та реалізації саджанців. За словами М. Червінського, на Рожнятівщині вони уклали договори з агрофірмою та лісництвами: коломияни забезпечили їх живцями, але, згідно з умовами договорів, без них  вони не можуть збувати вирощену продукцію. До кінця року планує переробляти енергетичну вербу на сировину для котелень.
У найближчий час площа під енергетичною вербою у «Степана Мельничука» розшириться до 1 га.
 Нині на Прикарпатті понад кілька десятків тисяч гектарів сільськогосподарських земель не використовуються. На них можна було б посадити вербу, тепло від якої зігріло б узимку Прикарпаття. Однак, верба не включена до переліку культур, які можуть вирощуватись на землях сільгосппризначення.
Олександра  ЛІСКОНОГ



Переглядів: 976 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]