Четвер, 18.04.2024, 20:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 19 » ЗДОРОВ'Я
10:33
ЗДОРОВ'Я
Чи буде на Софіївці сучасна поліклініка?
або Про деякі перспективи медицини в Івано-Франківську


Івано-Франківська обласна рада на одній із останніх сесій повернула у власність міста приміщення, котре раніше мало бути використане для спорудження обласного перинатального центру. Але обласне керівництво вирішило, що на вулиці Софіївка обласний перинатальний центр буде недоречним, і почала зводити нову будівлю поблизу Обласної клінічної лікарні на вулиці Федьковича.
Що тепер робитиме місто із повернутим лікарняним корпусом і чи буде там взагалі лікувальний заклад, дізнавався кореспондент «Західного кур’єра».


Поки що головний лікар міста Тарас Масляк не впевнений, що ця будівля перейде під опіку саме медицини. «Так, ми говорили про потребу приміщення у тому мікрорайоні, але питання остаточно треба обговорювати із депутатами міської ради. Не знаю, чи доцільно мені наперед говорити про цю будівлю, коли ще не відомо, чи вона буде наша. Безумовно, було би дуже добре, якби його передали саме охороні здоров’я», –  наголошує головний лікар міста.
З ініціативою про повернення споруди у власність міста ще три роки тому виступав депутат Івано-Франківської міської ради Сергій Стефанко. Яким буде рішення міської влади щодо подальшого використання цього приміщення, поки що не відомо. Але у рішенні обласної ради конкретно вказано: «Передати із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у комунальну власність територіальної громади міста Івано-Франківська об’єкт незавершеного будівництва на вул. Софіївка, 39 у м. Івано-Франківську для добудови та використання під об'єкт охорони здоров'я міста Івано-Франківська».
Втім, Тарас Романович переконаний, що на Софіївці таки можна зробити сучасну поліклініку із денним стаціонаром. За його словами, найбільш вірогідною і реальною є можливість переселення туди поліклініки №4. Одночасно, переконує Тарас Масляк, у місті звільниться ще одне приміщення колишнього дитячого садочка, котре можна буде використати за призначенням.
«Пристосовані поліклініки, котрі є у приміщеннях колишніх дитячих садків, не відповідають вимогам нормальних поліклінік. І тут варто говорити не лише про доступність інвалідів до таких медичних закладів, а й взагалі про найдрібніші деталі, починаючи від звичайного туалету, – зауважує головний медик Івано-Франківська. – Це хтось робив не по-господарськи. Дарма поліклініки були поселені у такі будівлі. Там треба вкладати дуже великі кошти. На жаль, у теперішній поліклініці нема нормальних ліфтів для інвалідів і це створює незручності у наданні медичної допомоги».
Зважаючи на потребу лікарняних ліжок у лікувальних закладах, а також нераціональне використання бюджетних коштів, Тарас Масляк переконаний, що відділення денного стаціонару оправдує себе.
«Для чого людині відлежуватися у лікарні, якщо вона може пройти денні процедури і спокійно йти додому? – акцентує Тарас Романович і як приклад наводить роботу «скандального» денного стаціонару на вулиці Матейки: – Треба робити все так, щоби самим із себе не сміятися. Я ставлюся до таких речей дуже економічно. Сьогодні у всіх сферах життя основною складовою є гроші, а вони лежать у нас під ногами».
На переконання головного медика Івано-Франківська, у місті можна скоротити третину усього ліжкового фонду, не скорочуючи при цьому медичного персоналу. В Івано-Франківську останніми роками гостро стоїть питання створення хоспісу, а також так званих соціальних ліжок для престарілих. Поки що такі пацієнти приходять і просяться на лікування у Центральну міську клінічну лікарню. А це створює незручності як для пацієнтів, так і для медперсоналу. До речі, створення соціальних ліжок вимагає й спеціально виданий наказ, переконує Тарас Масляк і додає, що такими питаннями мала б відати соціальна служба.
Зрештою, у медицині міста планується ще одне велике будівництво. Головний лікар міста переконаний, що за два роки в Івано-Франківську реально розбудувати медицину на належному рівні. Якби тільки фінансування було належним.
Уже за два роки на території Центральної клінічної лікарні може вирости новий суперсучасний корпус для реанімаційно-операційного блоку. Це, за словами головного медика, цілком реально, оскільки співфінансувати спорудження погодилися не тільки за рахунок міського бюджету, але й за рахунок надходжень із бюджетів обласного та державного. Мова йде про спорудження нового корпусу Центральної міської клінічної лікарні на місці старого, котре от-от розсиплеться.
Це аварійний корпус, який не має жодного історичного значення. А приміщення перебуває у настільки жахливому стані, що головний лікар боїться, аби не сталося ще якоїсь біди із його руйнуванням. Тим більше, що питання про знесення цього корпусу піднімалося ще п’ять років тому.
Свого часу уряд вже виділяв кошти на відповідний проект. Але ті кошти так і не були реалізовані. За словами Тараса Масляка, депутати не змогли їх вчасно освоїти, тому вкінці року їх довелося повернути у держбюджет. Тепер депутатський корпус і міський голова пішли назустріч медикам. Тому були виділені кошти на виготовлення проектної документації.
Як доказ, Тарас Романович демонструє проект нового корпусу. Тут має бути суперсучасний реанімаційно-операційний блок. Буде також декілька реанімаційних відділень, що, на переконання медиків, значно покращить роботу.
«Це питання виносилося на державний рівень. Минулого року голова облдержадміністрації та Кабінет Міністрів підтримали пропозицію і навіть було виділено 100 тисяч гривень на знесення старого корпусу. Треба, щоби це питання пройшло офіційно через виконком та сесію міської ради. Добре, що є розуміння депутатів. Крім того, українсько-канадська громада вже дала згоду на співфінансування нового корпусу ЦМКЛ», – каже Тарас Масляк.
Володимир БОДАК

Переглядів: 717 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]