Вівторок, 16.04.2024, 07:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 28 » ЗДОРОВ'Я
11:19
ЗДОРОВ'Я
Зняли – не заборонили
В аптеках зникають ліки. Пацієнти панікують


Упродовж листопада в Україні почастішали випадки, коли в аптечних закладах із прилавків зникають медичні препарати. У відповідь на запитання, чи є той чи інший препарат, фармацевт тільки відповідає: «На жаль, його немає, зняли з виробництва». Чи насправді так часто знімають із виробництва популярні медичні препарати? Що коїться на фармацевтичному ринку та як у такій ситуації виживати пересічним пацієнтам, з’ясовував кореспондент «Західного кур’єра».

На офіційному сайті Державної служби з лікарських засобів аж рясніє від щоденних розпоряджень про заборону того чи іншого препарату. Одним із останніх медикаментів, котрий був вилучений із реалізації, став усім відомий «Лактовіт форте» індійського виробництва. Дуже часто його застосовують після вживання антибіотиків для відновлення мікрофлори організму людини, а також педіатри призначають для застосування одразу ж після народження дитини для кращого засвоювання першої їжі.
Заборона реалізовувати медичні препарати здійснюється постійно, але якщо мова йде  про найбільш поширений препарат, тоді це питання стає чи не найбільш актуальним для суспільства. З цим погоджуються і в Державній службі з лікарських засобів, але запевняють, що безвихідної ситуації  не буває.
Розпорядженням Державної служби з лікарських засобів «Лактовіт форте» (порошок для приготування оральної суспензії по 4 г у пакетиках №10) заборонили «здійснювати реалізацію, зберігання та застосування» 18 листопада. Ліки, що залишились в аптеках, мали знищити, а їх продаж припинити. А також суб’єктів господарювання зобов’язали надіслати копію акта про знищення відходів.
Прояснити ситуацію та розставити усі крапки над «і» погодилася начальник служби з лікарських засобів в Івано-Франківській області Надія Шпур.
«Такі кроки ми робимо вимушено, оскільки в інструкції кожного медичного препарату вказано термін дії реєстраційного посвідчення. На цей час перереєстрацію проходить тільки порошок для суспензії «Лактовіт форте», а капсули індійського та англійського виробників мають термін дії ліцензії до кінця року. Як тільки «Лактовіт форте» повторно зареєструють, препарат одразу ж надійде в аптечні заклади. Так само відбувається із усіма медичними препаратами. Причини панікувати немає зовсім, – заспокоює Надія Шпур. – Досвідчений лікар знає, що чим можна замінити. Тим більше, що на фармацевтичному ринку із кожної групи медикаментів є не один препарат».
За словами пані Надії, якщо закінчується термін дії реєстрації, то препарат ставиться у карантин до часу перереєстрації. У такому випадку аж ніяк мова не йде про те, що препарат може бути неякісним і його знімають із виробництва чи дають шанс заробити іншому виробнику ліків. Бувають випадки, коли лікарські препарати перебувають на карантині досить довго – до 90 днів.
«Ми надаємо усю належну інформацію аптечним закладам, також повідомляємо про такі заходи на сайті Держлікслужби. Для пацієнтів це не мало би бути ніяким стресом», – зауважує Надія Тарасівна.
Яким чином реагують на такі повідомлення медичні працівники і як це може відбитися на здоров’ї самих пацієнтів, ми поцікавилися у Центральній міській клінічній лікарні.
«До таких кроків Держлікслужби ми завжди готові. Тим більше, що ми ніколи не закуповуємо наперед багато ліків – переважно беремо із запасом на тиждень. Крім того, нас постійно повідомляють про зняття тих чи інших препаратів на перереєстрацію, – каже заступник головного лікаря з лікувальної роботи Олег Ціхонь. – Сьогодні на фармацевтичному ринку представлено дуже багато різних препаратів із однією діючою речовиною. Просто кожен виробник по-іншому називає той самий препарат. У нас немає ніяких проблем, коли доводиться замінити одні ліки іншими».
Медичні працівники переконують, що у своїй практиці ще не стикалися із такою проблемою, щоби взаємозамінні ліки могли пошкодити здоров’ю пацієнтів. Основний акцент у призначенні ліків вони роблять не на виробнику, а на діючій речовині. А перереєстрацію ліків сприймають цілком стримано, адже це явище дуже часте. До речі, за декілька днів, поки матеріал готувався до друку, Держлікслужба зняла з реалізації та ліквідувала часткову заборону на декілька десятків медичних препаратів.
Володимир БОДАК
Переглядів: 794 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]