Четвер, 25.04.2024, 12:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 30 » ЗДОРОВ'Я
09:59
ЗДОРОВ'Я
Зміїна небезпека

У зв’язку із настанням стійкої теплої погоди під час відпочинку на природі збільшується можливість зустрічі з отруйною змією.

Укус змії може мати дуже серйозні наслідки, тому що отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини — серцево-судинну, кровотворну, нервову. У вкушеного вже через півгодини наступають загальні ознаки отруєння: слабість, головний біль, блювота, задишка, запаморочення, з’являється набряклість тканин, запалення лімфатичних вузлів.
Небезпека найчастіше підстерігає у сільській місцевості або на відпочинку у лісі, на річці, в туристичних походах, на дачних ділянках. Зазвичай змії самі не нападають на людину і кусають у випадках самозахисту, коли людина випадково наступає на них, хапає рукою разом із травою чи переслідує їх.
Укуси змій надзвичайно небезпечні для життя людини, а тому лікарі наголошують, що дуже важливо вміти швидко і правильно надати першу долікарську допомогу. Слід покласти потерпілого у горизонтальне положення, знерухомити пошкоджену кінцівку, яку треба зафіксувати шинами або іншими підручними матеріалами (ногу слід прив’язувати до другої ноги, руку підв’язати на косинку), протерти місце укусу чистою вологою серветкою, щоб зняти отруту зі шкіри. У жодному разі не можна висмоктувати отруту ротом, накладати джгут. Робити розрізи, надрізання, припікання в ділянці укусу, тому що такі заходи сприяють посиленому всмоктуванню отрути. Необхідно забезпечити потерпілому повний спокій, дати багато пити (міцний чай, кава тощо). Застосування спиртних напоїв може тільки погіршити стан потерпілого.
«Чи не найголовнішим є те, що людину, котру вкусила отруйна змія, потрібно якнай-швидше доставити до медичного закладу для надання лікарської допомоги. Особливо це стосується дітей, які найважче переносять ураження зміїною отрутою. При цьому слід пам’ятати, що протизміїна сироватка вводиться лише у лікувальних закладах і під контролем лікаря», – наголошує лікар-терапевт Центральної міської клінічної лікарні Ірина Габорак.

У більшості випадків укусів змій можна уникнути, якщо дотримуватись певних правил поведінки у місцях, де існує потенційна «зміїна» небезпека:
— носити міцне високе взуття (гумові чоботи);
— бути особливо уважним у густій траві, упевнитись,   що там немає змії;
— вночі користуватися ліхтариком, адже багато змій особливо активні в теплі літні ночі;
— пам’ятати, що миші та щурі приваблюють змій, а тому слід боротися із гризунами;
— не влаштовувати ночівлю біля дерев із дуплами, гнилих пнів, входів до печер, куп сміття.

Запам’ятайте: обережність і уважність допоможуть вам уникнути великих неприємностей.

Переглядів: 637 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]