П`ятниця, 29.03.2024, 04:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 21 » ЗДОРОВ’Я
13:18
ЗДОРОВ’Я
Часто хворієте?

Можливо, у вас авітаміноз

Життя людини народжується від любові. І дуже добре, коли це почуття супроводжує нас упродовж всього життєвого шляху, оберігає від негараздів, у тому числі і від хвороб. Проте любов не завжди така, якою її хотіли б бачити закохані. Часто вона «дарує» і неприємні сюрпризи, болячки. Однією із найбільш підступних болячок, котрі маскуються за любов’ю, є сифіліс. На жаль, як стверджують медики, на сьогодні це захворювання діагностується доволі часто. Чи не найбільше воно притаманне мешканцям великих міст та гірських районів. І така тенденція у нашій області спостерігається вже впродовж останніх п’яти років.
Чи не найбільш вразливим до цієї хвороби є молоде покоління, хоча сифіліс настільки підступний, що він не вибирає ані віку, ані статі. Втім, «кавалерська» хвороба може маскуватися під видом будь-якої іншої хвороби.


Сифіліс вважають підступною хворобою з ураженням всього організму. І зовсім не варто дивуватися інформації про шляхи передачі сифілісу. Його можна підхопити будь-де. Основний спосіб – статевий, стверджують венерологи. Проте, крім нього, є ще й звичайний, побутовий спосіб. При недотриманні правил особистої гігієни сифілісом можна заразитися навіть через посуд, зубні щітки, губну помаду, цигарки, жуйки. Що вже там говорити про такі звичайні для нас поцілунки. Якщо вам доводиться пройти процедуру переливання крові, то будьте пильні, адже це також один із шляхів передачі венеричного захворювання. Також сифіліс може передатися по спадковості дитині від матері ще під час вагітності.
«Сифіліс, як і будь-яке інше захворювання, складається із двох актів – прелюдії та власне хвороби. Під час першого періоду ви не помітите жодних ознак, а от через 3-4 тижні від моменту зараження виникає садно чи виразка на щільній основі (частіше в ділянці зовнішніх статевих органів). Так званий «твердий шанкер» свідчить про первинний сифіліс, – каже завідувач другого стаціонарного відділення Івано-Франківського обласного клінічного дермато-венерологічного диспансеру Любов Цих. – Часто хворі самостійно знищують чи припікають виразку дезінфікуючим середником, і тоді виявити збудника та правильно встановити діагноз стає складно».
Аналізуючи сучасні дані, лікарі сміливо роблять висновки, про які згадував на початку минулого століття венеролог-письменник Михайло Булгаков. Детальний опис клінічних проявів цієї хвороби він описав у романі «Біла гвардія» та оповіданні «Зоряні висипання».
«Часто у нашій практиці зустрічаються саме приховані, вторинні форми сифілісу. Мій учитель, професор Гольдштейн у записках дерматовенеролога «Поговоримо серйозно» описує випадки зараження молоді сифілісом під час гри «в пляшечку». Подібну гру із небезпечними наслідками «в хустинку» можна часто бачити на весіллях чи інших святкуваннях. Наслідки таких забав можуть бути непередбачуваними, особливо, якщо при цьому вживаються алкогольні напої або наркотичні речовини, – продовжує лікар-венеролог. – Пригадую одну хвору, в якої діагностувала вторинний сифіліс і СНІД. А передували цьому зловживання алкоголем та численні статеві стосунки».
Захворювання легше попередити, аніж лікувати запущених хворих, зізнається лікар. Саме з цих міркувань і проводять обстеження всіх статевих та побутових контактів хворих на сифіліс. Із метою своєчасного виявлення хворих запроваджено у всіх лікарнях стовідсоткові аналізи крові на реакцію Васермана.
Окремо дерматологи рекомендують молодим людям, котрі готуються одружуватись, не побоятися пройти обстеження на низку захворювань, котрі передаються статевим шляхом. А при появі будь-яких висипань на тілі чи слизових, а особливо в зоні статевих органів, радять негайно звернутися до лікаря-венеролога. «Любов любов’ю, а здоров’я – понад усе. Кохайтеся з розумом», – застерігає дерматолог.

Сторінку підготував
Володимир БОДАК


Переглядів: 594 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]