Четвер, 28.03.2024, 15:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 20 » ЗДОРОВ'Я
11:25
ЗДОРОВ'Я
Харчові волокна –  це роки до життя

Якщо порівняти сучасного українця з його предком, який жив 100, 200 чи 300 років тому, то різниця полягатиме не лише в зміні способу життя та харчування, але і в зміні захворювань та причин смертності.

Цивілізація стала причиною характерних лише для неї хвороб. Але вона, як хороше вино, яке при розумному підході може дарувати задоволення, а при безтямному упиванні – хвороби та смерть.
Рафінована та штучна їжа негативно впливає на всі ланки обміну речовин, знижує здатність організму протистояти різноманітним захворювання, в тому числі, онкологічним. Не акцентуючи увагу на багатьох шкідливих інгредієнтах, які супроводжують перероблену їжу (барвники, консерванти, підсолоджувачі, транс-жири і тд.), характерним є дуже низький вміст або цілковита відсутність харчових волокон.
В кінці минулого століття люди щодня споживали в їжу приблизно 100 г клітковини. В наш час споживання харчових волокон знизилось до 7- 15 г на день. На думку більшості фахівців, у добовому раціоні дорослої людини повинно міститися не менше 30 г харчових волокон.
Харчові волокна зменшують ризик розвитку атеросклерозу, цукрового діабету, ожиріння, жовчнокам’яної хвороби, алергій та деяких видів раку, зокрема товстої кишки, який займає перше місце серед онкологічних захворювань.
Їжа, багата харчовими волокнами, як правило, менш калорійна, містить мало жиру, багато вітамінів та мінеральних речовин.

Вміст харчових волокон (ХВ)   у 100 г продукту:

Кількість ХВ    
Харчові продукти
Дуже багато (2,5 і >)
Висівки пшеничні, квасоля, вівсяна крупа, горіхи, фініки, полуниця, смородина, малина, інжир, чорниці, журавлина, горобина, аґрус, чорнослив, курага, родзинки.
Багато (1 – 2,0)
Крупа гречана, перлова, ячнева, вівсяні пластівці, горох лущений, картопля, морква, капуста білокачанна, горошок зелений, баклажани, перець солодкий, гарбуз, щавель, айва, апельсин, лимон, брусниця, гриби свіжі.
Помірна (0,6 – 0,9)
Хліб житній із сіяної муки, пшоно, крупа кукурудзяна, цибуля зелена, огірки, буряк, помідори, редиска, капуста кольорова, диня, абрикоси, груша, персики, яблука, виноград, банани, мандарини.
Мала (0,3 – 0,5)
Хліб пшеничний із муки 2-го сорту, рис, крупа пшенична, кабачки, салат, кавун, слива, черешня.
Тому одним із правил піклування про своє здоров’я є щоденне вживання достатньої кількості харчових волокон. Зробити це не складно.

Ось декілька правил:

1. З кожним прийомом їжі вживайте різноманітні овочі, в тому числі – листові.
2. Щоранку вживайте маленьку жменьку горіхів (1-2 шт). Горіхи краще вживати свіжозлущені, щоб не окислювався жир.
3. До будь-якої каші додавайте 1 чайну ложку суміші вівсяних та пшеничних висівок (продаються в аптеці).
4. У своєму офісному столі тримайте у скляній баночці суміш вівсяних та пшеничних висівок і раз в день розколотіть 1 столову ложку у склянці теплої води, дайте настоятися 1 хвилину та випийте. Примітка: у кого є захворювання кишечника, пшеничні висівки замінити на вівсяні.
5. Вживайте більше рідини, оскільки харчові волокна мають сильні поглинальні властивості.
Коли ж ви знайдете для себе та своїх близьких більше часу, пропоную ефективний рецепт.

Смузі "Амброзія". 2 порції.

1,5 склянки кефіру або ацидофіліну
2 горіхи
1/3 банана
1 чайна ложка насіння льону
1 чайна ложка вівсяних висівок
1 чайна ложка сиропу шипшини або перетертої із цукром смородини
Збити у блендері до однорідної суміші (поки насіння льону не перетреться).
Діючі речовини: молочнокислі бактерії, харчові волокна, лігнани, омега-3 жирні кислоти та мононенасичені жирні кислоти, вітаміни С, Е, групи В, каротини, калій та магній.
Дія на організм: зменшує запальні процеси, знижує в‘язкість крові, нормалізує всі види обміну речовин, зменшує рівень "поганого холестерину", має виражену антиканцерогенну дію, нормалізує роботу серця, покращує концентрацію уваги, освіжає колір обличчя.
Вживати щодня після сніданку.
Якщо усвідомити, що у нас лише один організм і немає запасних частин до нього, думаю, знайдуться і час, і можливості берегти його.
Оксана СКИТАЛІНСЬКА,     лікар-дієтолог

Як перестати пити каву?
Більшість кавоманів розуміє: їх улюблений напій зовсім не зміцнює здоров'я. Шкода від постійного вживання цього ароматного стимулятора давно доведена, а для осіб, які страждають від підвищеного артеріального тиску та ішемічної хвороби серця, вона дуже велика.
Але що ж робити, якщо ранкова бадьорість і готовність до нового робочого дня настає лише після спустошення чашечки найміцнішого кави? Як вчинити, якщо сили покинули вас в самому розпалі трудового процесу?
Спробуємо підібрати замінники. Що-небудь з них обов'язково підійде і допоможе зберегти здоров'я.
Зелений чай підбадьорить вас не гірше кави, – стверджують лікарі, – адже до його складу також входить кофеїн, та ще й у більшій кількості. Однак цей кофеїн не перезбуджує нервову систему і не підвищує тиск. Чому саме зелений? Цей сорт чаю набагато корисніший від чорного, завдяки особливій технології обробки він зберігає всі вітаміни і мікроелементи. У магазинах продаються різноманітні сорти такого чаю на найвишуканіший смак. Дуже скоро ви відчуєте себе по-новому, бадьорою і активною  людиною. При цьому не наберете зайві калорії, оскільки цей напій підсилює обмінні процеси в організмі.
Кавовий напій підійде для тих, кому важко пережити розлуку з улюбленим смаком. До того ж і його зовнішній вигляд нагадує каву, хоча зроблений він з виключно корисних для підняття імунітету компонентів: цикорію, ячменю, кардамону і т.п. Кавовий напій краще пити з молоком і, якщо сильніше розбавити, можна сміливо давати дітям.

Червоне вино може поліпшити рухливість  

Какао годиться як заміна кави, якщо воно натуральне, завдяки складовим основи напою –  какао-бобів. Какао тонізує, покращує працездатність і навіть піднімає настрій. Можна також з'їсти часточку гіркого шоколаду з високим вмістом какао-бобів (більше 50%).
Ковток свіжого повітря відмінно позбавить від дрімоти. Духота погіршує самопочуття, тому не забувайте провітрювати приміщення, в якому перебуваєте. Сон в задушливій спальні забезпечить вам відчуття розбитості вранці. У будинку корисно використовувати зволожуюче повітря. Якщо вам необхідно підбадьоритися – йдіть на вулицю або хоча б відкрийте на хвилину вікно. Морозне повітря діє краще за будь-яку каву.
Контрастний душ вранці – перевірений спосіб поліпшення самопочуття, дає заряд бадьорості на весь день. Головне, щоб ця процедура гармонійно увійшла в схему пробудження і відбувалася не перед самим виходом на засніжені вулиці.
Майте на увазі, що якщо бажання випити кави не просто увійшло у звичку, а вже встигло довести вас до кофеїнової залежності – процес відлучення буде протікати довгостроково, поступово, у міру очищення організму від токсинів. Наберіться терпіння – і дуже скоро ви знову знайдете міцний сон і прекрасний настрій.
Ви початківець кавоман, і ваша пристрасть до улюбленого напою ще не переросла в згубну пристрасть? Тоді відмовлятися від бажаної чашечки, випитої з нагоди, зовсім не обов'язково. Головне, тримати себе в руках і прислухатися до свого здоров'я.

Хто худне – бігайте від голоду

Загальновідомо, що хороший апетит можна «нагуляти», розбурхати фізичними навантаженнями. Насправді це не зовсім так, кажуть американські науковці.
Нетривале та не надто виснажливе тренування вранці здатне зменшити бажання наїстися, встановили дослідники з Університету Брігама Янга, що в штаті Юта. Про це повідомляє The Daily Mail.
Професори Джеймс ЛеКемінант та Майкл Ларсон провели експеримент: вони розподілили жінок-добровольців на дві групи. У певні дні перша вранці займалася спортом протягом 45 хвилин, друга – ні. Усім піддослідним науковці показували 120 фотографій смачної їжі та стільки ж фотографій квіточок, спостерігаючи в цей час за їхньою нейронною активністю. Вони переконалися, відповідь мозку на вид їжі стала більш спокійною після того, як жінки виконали свої фізичні вправи.
«Ми хотіли побачити, чи ожиріння впливає на харчову мотивацію, виявилося, що це не так. Одначе стало очевидно, що сеанс вправ відіграє роль у реакції нейронів на зображення їжі», — підсумував ЛеКемінант.
Переглядів: 1001 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]