П`ятниця, 29.03.2024, 10:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 17 » З ПОШТИ «ЗК»
10:56
З ПОШТИ «ЗК»
Є нагальніші проблеми, ніж пам’ятник
Хочеться висловити свою думку про так звану необхідність споруджувати нові пам’ятники у місті Івано-Франківську. Не маю нічого проти видатного поета Т.Г. Шевченка, сама шаную і люблю його творчість. Розумію, що дуже хочеться мати нарешті і в Івано-Франківську пам’ятник Шевченку. Але вважаю, що спочатку потрібно проаналізувати нагальніші потреби міста і його мешканців. Адже в час, коли уряд здійснює економічні реформи, спрямовані на економію бюджетних коштів, ці самі кошти потрібно використовувати добре подумавши.
Думаю, що Шевченку, якби він був живий, було б приємніше дивитися на усміхнені і щасливі обличчя людей, які не думають про те, як прожити за 941 грн. в місяць, чи куди себе подіти після скорочення. Думаю, краще такі обмежені бюджетні кошти спрямувати на створення нових робочих місць, на розвиток бізнесу, який забезпечить добробут населення міста через максимально повну зайнятість. А на основі цього поповнить бюджет у вигляді податкових надходжень. І тоді, за умови економічного зростання, можна подбати і про спорудження пам’ятника видатному поету.
А в час, коли всюди малий бізнес намагається вижити, зростає безробіття, то якось совість не дає радіти новині про спорудження пам’ятника, занадто вже зараз нелегкий час.
Софія ПРОКОПЧУК,
мешканка Івано-Франківська


Пам’ятник потрібний терміново
На мою думку, в Івано-Франківську в першу чергу необхідно терміново поставити пам'ятник Т.Г.Шевченку, бо велика ганьба всім великим і малим політикам та політиканам, коли готовий, безкоштовно нам подарований пам'ятник великому Кобзареві десь в коморі лежить багато років.
Поки що немає потреби будувати жодних нових пам'ятників в місті до того часу, доки ми не  зрозуміємо їх значення, а те, що ми не розуміємо їх значення, то видно з таких прикладів.
Так, в «3ахідному кур’єрі» від 10.02.2011р. розповідається, що в місті є 58 пам'яток і, як стверджує заступник головного архітектора міста Світлана Лосюк, вони перебувають в доброму стані, а 18.02.2011р. начальник відділу з питань охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин сказав, що в Івано-Франківську є 5 пам'яток національного значення і 560 загального місцевого значення. 24.02.2011р. історик Богдан Гаврилів зазначає: «Що ми розуміємо під терміном «пам'ятник»? Адже в цю кількість входять встановлені в місті бюсти, художньо-меморіальні дошки, нагробні пам'ятники, пам'ятні знаки, анотаційні дошки... Таким чином, в нашому місті є лише 5 значних пам'яток».
Як видно, три особи, які мають пряме  відношення до пам'яток, однієї думки не мають. Отже виникають запитання: які в місті надгробні пам'ятники відносяться до міських пам'яток? За якими  критеріями визначають, які пам'ятники є значні, а які ні? Як гість нашого міста може визначити, де основний, а де інший пам'ятник? Яка для наших гостей різниця між головним і другорядним пам'ятником? Бо є велика і мала історія, і кожний гість читає ту історію, яка його більш цікавить, а якщо так, то ми зобов'язані до всіх пам'яток ставити однакові вимоги і їх не розділяти.
На моє переконання, все, що відноситься до міських пам'яток, має мати відповідний свій реєстр. За всіма пам'ятниками міста має бути закріплена спецорганізація, яка б їх ремонтувала, доглядала та за їх стан відповідала. Має бути організація, де знаходились би всі історичні дані про пам'ятники міста. На все це необхідні кошти, але вони швидко себе окуплять.
Степан ГОЛОБИН,
мешканець Івано-Франківська
Переглядів: 805 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]