Четвер, 28.03.2024, 23:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Жовтень » 28 » Віктор АНУШКЕВИЧУС: «В основі політики моєї команди була людина»
10:21
Віктор АНУШКЕВИЧУС: «В основі політики моєї команди була людина»
Чинний міський  голова Івано-Франківська нітрохи не сумнівається, що вдруге стане мером. Віктор Анушкевичус також переконаний, що для перемоги достатньо буде 35-ти відсотків голосів виборців.
Про це пан Анушкевичус заявив на зустрічі з місцевими журналістами у вітальні «Західного кур’єра» в понеділок. Окрім того, він розповів про здобутки міської влади за свою каденцію, охарактеризував перебіг виборів та спрогнозував майбутній склад міської ради.


– Вікторе Андрюсовичу, вам випало працювати міським головою в непростий час, коли влада на столичному рівні перманентно змінювала кольори, панувала суцільна нестабільність, що отримала своє відлуння і в міськраді. Як вам працювалося, що було основою вашої політики на посаді міського голови?
– Основні чинники, які заважали працювати, – це нестабільність в державі, фінансово-економічна криза, дві повені та протистояння в міській раді. Але попри все я авторитетно заявляю, що в місті зроблено дуже багато. Інша річ, що не всі мешканці про це знають, бо є видимі проблеми і є невидимі.
Для прикладу: ті ж самі відновлені басейни, і те, що зроблено в медицині. В ЦМКЛ — два сучасні європейські відділення реанімації та нефрології і діалізу. В пологовому будинку – відділення інтенсивної терапії. І багато іншого. В основі політики моєї команди була людина. Один Бог знає, скільки життів вдалося врятувати завдяки суперсучасному медичному обладнанню і тому, що понад шість тисяч дітей ми навчили плавати.
На розвиток медицини, попри поточне фінансування, ми вклали 28 млн. гривень. Це вдвічі більша сума, ніж за всі роки незалежності. Хоча проблем там залишається чимало. Фінансування освіти теж зросло. Ми забезпечили харчування учнів 1-4 класів, в чотири рази збільшили фінансування позашкільної освіти.
Інші галузі теж були під прискіпливою увагою. Це і ЖКГ, соціальний захист, молодіжна політика, фізкультура і спорт. Конкретні здобутки є у всіх галузях міста. І зараз наше завдання – донести правду про зроблене і плани на перспективу до мешканців.
– У разі перемоги на виборах мінятимете свою команду?
– Було багато розмов, що в мене нема команди. Вона є. Це мої заступники Микола Саєвич, Зінаїда Федорук, керуючий справами виконкому Андрій Лис, начальники управлінь: фінансів – Вікторія Сусаніна, освіти – Михайло Верес, головний лікар міста – Тарас Масляк, голова спорткомітету Віталій Матешко. До цих людей, до їхньої порядності, їхньої роботи не було претензій. І загалом більшість працівників, які справлялися з поставленими завданнями, продовжуватимуть працювати на своїх посадах.
Інша річ, що після виборів буде певна конфігурація сил у міськраді і кожна політсила зажадає представництва у виконавчих структурах. Будуть перемовини, будуть нові імена. Основне, щоб політсили делегували у виконавчі органи професійних і порядних людей. Ще одне завдання – створити в міськраді широку коаліцію, щоб не було протистояння і балаканини, яка заважатиме працювати.
– Яке ваше найкраще кадрове рішення і в кому ви розчарувалися?
– Ну, кращих людей я вже називав. Можу ще додати Олександру Заклинську, яка очолила департамент соціальної політики, і відтоді кількість скарг людей, які там обслуговуються, значно зменшилася. Лесю Зваричук, яка очолює Центр по роботі з дітьми за місцем проживання і живе цією роботою.
А що стосується помилок, то вони теж, безумовно, були. І в кадровій політиці теж. Не помиляється лише той, хто нічого не робить. Але імен я не називатиму.
– Які ваші найбільші здобутки як міського голови і як особистості?
– Мені важко щось виокремити. Я назвав кілька проектів, які були реалізовані. Можна ще додати створення центру надання адмінпослуг. Це одна з передвиборчих обіцянок. Він сприяє прозорості влади і боротьбі з корупцією. Спорудження центру патріотичного виховання і пам’ятника Степану Бандері.
Якщо говорити про особисті здобутки, то це те, що залишився самим собою. Дуже важливо, коли людина проходить випробування грішми і владою і залишається сама собою. А найбільше моє багатство – це троє синів. Дякую Богу, дружині, церкві Царя Христа на Майзлях і освітянам, що вони ростуть добрими і порядними людьми.
– Як ви охарактеризуєте перебіг виборчої кампанії?
– Бруднувата вона, чесно кажучи. Але я особисто не образив жодного з кандидатів і не поширюю про них жодного негативу. Щодо моєї кандидатури, то мені приносять ті брудні листівки, які розкидують на вулицях. Ви бачите ті написи на будинках, які псують лице нашого міста, розмальовані сіті-лайти з моєю агітацією. Бруду є достатньо. Але тим, хто це робить, Бог суддя.
– Як вам співпрацювалося з губернаторами?
– Ми непогано працювали з Романом Ткачем. Зараз є конструктивна співпраця з Михайлом Вишиванюком. Її результатом стало те, що проект будівництва моста через Бистрицю Солотвинську поблизу залізничного моста і 4 кілометри дороги, яка має вийти на Галицьку трасу біля ЦШК, є одним із пунктів угоди між Кабміном та Івано-Франківською областю. Вартість проекту – майже 200 млн. гривень. І мене запевнили, що до 2012 року, коли відзначатиметься 350-річчя заснування міста, міст побудують.
– Як розгортаються події довкола стадіону «Рух» та команди «Прикарпаття»?
– Це також один із інвестиційних проектів, який реалізовуватиметься в наступній каденції. Наразі все йде добре. Ми мали розмову з керівництвом ТзОВ «Скорзонера», вони зі всім погодилися і продовжують роботу в цьому плані. Цього тижня буде підписаний статут господарського товариства і засновницька угода. Реалізація проекту розпочнеться з весни 2011 року.
– Чи можна за 8 місяців кардинально змінити ситуацію в місті на краще, як це заявляють деякі кандидати на посаду міського голови?
– Ми дуже багато допомогли людям особисто і громаді загалом. Це факт. Але для того, щоб за короткий час кардинально змінити ситуацію в місті на краще, наразі, на жаль, ресурсів міського бюджету абсолютно недостатньо.
Але робити конкретні кроки, вибираючи ту чи іншу політику, і ефективно використовувати кошти можна і треба. Це є відповідальність міського голови. Я її відчуваю і ми це робили.
Якщо ж говорити про конкретні речі, які можна зробити у новій каденції, то цілком реально завершити ремонт міжбудинкових проїздів та дворових територій. Суттєво поліпшити медичне обслуговування теж. Треба продовжувати зміцнювати матеріально-технічну базу медичних закладів, закладів освіти і культури. Запроваджувати енергозберігаючі технології, замінити вікна на металопластикові. Це дасть економію коштів, які можна направити на вирішення інших проблем. Якщо рухатися в цьому напрямі, то можна вийти і на кардинальні зміни. Але те, що зміни вже відбулися і вони продовжуються, це теж факт.
– Які політсили, за вашим прогнозом, пройдуть до міськради?
– Я б не хотів про це говорити на основі соціологічних досліджень, бо я знаю, як це робиться. Хто платить, той замовляє музику. Тому це не є достовірним. Але думаю, що мають всі шанси ВО «Свобода», БЮТ, «Наша Україна», УНП, «Фронт змін», «Партія регіонів» і, можливо, ще якась політсила.
– За відсутності імперативного мандата більшість в міськраді буде промерівською?
– Я б так не говорив. Більшість має бути сформована під інтереси громади. Дуже б хотілося, щоб той конкурс – понад 20 кандидатів на одне місце – переріс з кількісного в якісний. І щоб мешканці, зокрема по мажоритарних округах, обрали достойних людей, які б інтереси громади ставили вище своїх власних.
– Як забезпечити прозорість використання депутатських фондів?
– Дехто з депутатів вважає, що це їхні власні кошти. Насправді це кошти бюджетні. І я категоричний противник депутатського фонду у розмірі 3-х мільйонів. Мають бути якісь кошти на здійснення власних повноважень і виконання обіцянок виборцям. Коли ми приймали бюджет, я пропонував депфонд у розмірі 1 млн. 200 тис., а 1 млн. 800 тис. скерувати на ремонт доріг. Але депутати почали кричати, що це наступ на їхні права і що вони й так даватимуть на ремонт доріг гроші, які вони вважатимуть за потрібне. Але тільки декілька депутатів кілька десятків тисяч з 1 млн. 800 тис. дали на дороги.
Ви маєте рацію щодо збільшення прозорості використання депутатських коштів. Щодо цього теж дещо зроблено. Скажімо, для виділення матеріальної допомоги потребуючим і на лікування ми створили експертну раду, куди ввійшли спеціалісти департаменту соцзахисту і лікарі. І ця рада розглядає кожний конкретний випадок.
Коли прийматиметься бюджет 2011 року, я запропоную одразу всі кошти депфонду в сумі 3 мільйонів скерувати на будівництво дитячого садка на «Каскаді». Як депутати проголосують – побачимо.
– Яка система виборів до міськради краща?
– Система виборів за партійними списками і мажоритарними округами краща, ніж була досі. Навіть з огляду на конкурс на один мандат і те, що роблять потенційні кандидати. Я сказав начальникам ЖЕО виписати перелік проблемних питань і дати їх кандидатам. І вони їх вирішують. Це вже позитив.
А партійні списки – це вибори партійних брендів, а не конкретних людей. Імперативний мандат взагалі позбавив депутата своїх прав і самостійності. Вони мусили слухати партійного вождя, бо в іншому випадку у них мандат забирали, – це  було в міськраді.
Тому я вважаю, що місцеві вибори слід проводити за мажоритарною системою. Щоб кожен виборець знав свого депутата і депутат був перед ними відповідальним. Основну роботу в міськраді виконуватимуть саме депутати-мажоритарники. Обрані по списках відстоюватимуть партійні інтереси. Але якщо люди побачать, що вони для них нічого не роблять, то наступного разу за ці партії виборці вже не проголосують.
– Як ви ставитеся до критики?
– До конструктивної – позитивно. Якщо ти вимогливий сам, то маєш право вимагати цього від підлеглих. Якщо говорити про критику заради критики і про бруд, то я прийняв принципове рішення: на бруд не відповідати брудом, а відповідати конкретною роботою.
– Ви впевнені у своїй перемозі? З яким відсотком?
– Впевнений. Це базується на кількох речах. Коли зустрічаюся з людьми і розповідаю про те, що в місті зроблено за цей час, виявляється, що вони про це чують вперше, бо є, так би мовити, невидимі речі. Тоді люди розуміють, що невідремонтований під’їзд не є важливішим за ті проблеми, які ми вже вирішили. При спілкуванні з людьми я бачу розуміння і підтримку, а не агресію чи неприязнь. Сподіваюсь, що вони зможуть відділити зерно від полови і проявлять мудрість при своєму виборі. А враховуючи велику кількість претендентів, для перемоги достатньо буде набрати 35% голосів виборців.
– З чого будете починати після перемоги?
– З будівництва вже згаданих моста і дитсадка. Загалом планується будівництво шести садочків і відновлення роботи садка на вул.Вовчинецькій, 210. Будемо добудовувати школи у Хриплині та Опришівцях, впроваджувати енергозберігаючі технології у бюджетній сфері. Планується створення кардіологічного центру та реконструкція операційного блоку в Центральній міській клінічній лікарні, реконструкція Центрального народного дому, бібліотек, будівництво басейну на вулиці Симоненка, спорудження 15-ти спортмайданчиків зі штучним покриттям. Є чітка виборча програма, де нема порожніх фраз.
Записав Стах МІРЧУК
Фото Тараса Яковина
Переглядів: 1111 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]