Четвер, 25.04.2024, 23:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 6 » ВIДПОЧИНОК
11:41
ВIДПОЧИНОК
На природі потрібно бути передбачливим і обережним

Людей нестримно тягне в гори, в ліс. Адже день такого активного відпочинку додає енергії і бадьорості. Але навіть до нетривалої одноденної прогулянки в ліс необхідно приготуватися. По-перше, ваші рідні і близькі обов’язково повинні знати, куди, з ким і чи надовго збираєтесь. По-друге, якщо вирушаєте у незнайому місцевість, візьміть з собою карту, компас. По-третє, одяг і  взуття повинні бути зручними, підходити для місцевості і різних погодних умов, адже в наших горах погода може змінитися дуже швидко. Якщо з вами йдуть діти, краще, щоб вони були одягнені у яскравий кольоровий одяг – таке вбрання буде здалеку помітним. Необхідно домовитися між собою про сигнал, щоб було легше зібратися, якщо ваша група розійдеться у лісі.

У лісі

Запам’ятовуйте орієнтири. Ними можуть бути повалені дерева, мурашники, потічки, яри. Не зайве залишати мітки крейдою на деревах, пеньках, великих каменях. Пам’ятайте, що без зорових орієнтирів людина починає в лісі кружляти.
Остерігайтеся пити воду з річок  та озер. Найбільше безпечні джерела води – струмки. Поблизу місць, де можна побачити мертву рибу чи якусь тварину, не можна навіть мити руки.
Якщо ви натрапили на болото, краще його обійти, болотною водою теж не можна користуватися. А ще поблизу болота водяться гадюки.
У лісі вдосталь  грибів та ягід. Але збирати можна тільки ті, які добре знаєте.
Уникайте диких тварин. Пам’ятайте, що небезпечними можуть бути  дика свиня, лисиця – у людей і тварин близько 150 спільних хвороб. Якщо тварина поводиться агресивно, спробуйте використати для захисту вогонь, або стукайте палицею об дерево.

Якщо ви заблукали

Якщо ви зрозуміли, що заблукали, негайно зупиніться і присядьте. Спокійно подумайте, як знайти місце, де починається зна-йомий шлях. Згадайте знайомі орієнтири – річку, галявину, залізницю. Прислухайтесь, чи не чути шуму машин, поїзда або річки. При відсутності знайомих орієнтирів постарайтеся знайти струмок і прямуйте вниз за течією. Якщо орієнтирів немає, залізьте на найвище дерево – з висоти можна краще зорієнтуватися.
Існує багато способів визначення сторін світу: за допомогою компаса, за положенням сонця (виходячи з того, що у північній півкулі сонце приблизно знаходиться: о 7-ій годині – на сході, напрям тіні показує на захід; о 13-й годині – на півдні, тіні від предметів найкоротші і їх напрям завжди показує на північ; о 19-й годині – на заході); за Полярною зіркою – напрямок на Полярну зірку завжди відповідає напрямку на північ (знайдіть сузір’я Великої Ведмедиці, яке має вигляд ковша із семи яскравих зірок, а потім подумки проведіть пряму лінію через дві зірки, що утворюють передню стінку «ковша», і відкладіть на ній вгору приблизно п’ять відрізів, що дорівнюють відстані між цими зірками. Наприкінці лінії і буде яскрава зірка, що майже нерухомо «висить» цілий рік над Північним  полюсом).
 Існують і менш точні предмети, що дозволяють вибрати правильний напрямок. Мурашники завжди розташовуються з південного боку дерева, пенька або куща. Кора більшості дерев з південної сторони грубіша, іноді покрита мохом; якщо мох росте по всьому стовбурі, його найбільше з південної сторони, особливо поблизу коріння. Річні кільця на пні спиляного дерева розташовані не рівномірно – з південної сторони вони зазвичай товщі.
Навчайте дітей, що необхідно для орієнтиру обрати велике дерево (або якийсь інший примітний об’єкт) і знаходитися біля нього. Скажіть, що необхідно кричати, коли їх лякає якийсь шум. Так вони відлякають від себе диких тварин. Це також допоможе швидше їх знайти.

Тетяна ЧЕРВАК, Ярослав КОЗАК,
НМЦ ЦЗ та БЖД області

Переглядів: 613 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]