Субота, 20.04.2024, 18:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 14 » ВЕКТОР
10:56
ВЕКТОР
Світове співтовариство підтримує євроінтеграцію України

До саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі залишилося кілька тижнів. Верховна Рада приймає останні євроінтеграційні законопроекти, а політики по всьому світу висловлюють свою позицію щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Позитивні сигнали
За словами колишнього голови Генерального директорату з питань розширення в Єврокомісії Майкла Лі, Угода про асоціацію з Україною – наймасштабніший договір, який коли-небудь укладали з країною, яка не є членом Євросоюзу. Майкл Лі – один із найдосвідченіших європолітиків, він більш як 30 років займався питаннями євроінтеграції у Європейській комісії, вів переговори щодо прийняття Чехії у ЄС, тому його словам можна довіряти.
На користь євроінтеграції України висловилися представники багатьох країн світу. Зокрема, екс-держсекретар США Гілларі Клінтон висловила переконання, що євроінтеграція України буде корисна усьому світові: «Тісніші відносини України з Євросоюзом будуть вигідні і для України, і для Європи, і для всього світу. Угода про асоціацію і створення зони вільної торгівлі означатимуть модернізацію торговельних відносин між Україною і величезним світовим ринком».За словами заступника державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторії Нуланд, яка зустрічалась із Президентом України Віктором Януковичем, Сполучені Штати готові підтримати Україну в її євроінтеграційних прагненнях. За її словами, допомога Вашингтона може стосуватися як виконання висунутих Євросоюзом умов, так і переговорів про відновлення кредитування Міжнародним валютним фондом.

Фінансова допомога ЄС

За словами Посла Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського, з боку ЄС вже розроблено проекти фінансової підтримки України для удосконалення технологічних стандартів.
Фінансовий експерт Мар’ян Заблоцький, коментуючи Меморандум про надання Україні макрофінансової допомоги Європейського Союзу в сумі 610 мільйонів євро, висловив думку, що після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Євросоюз має намір збільшити фінансову допомогу, а МВФ – пом'якшити умови по кредитах. За його словами, договір дозволяє видати кредит на строк до 15 років, що підкреслює бажання європейців бачити в Україні довгострокову стабільність. Виділені кошти, імовірно, підуть на програми регіонального розвитку, енергетики і торгівлі. Фінансист також спрогнозував, що в разі успішного результату Вільнюського саміту ЄС збільшить надану Україні фінансову допомогу.
Також погоджено обсяг секторальної бюджетної допомоги від ЄС у розмірі 127,8 млн. євро у рамках розробленої Стратегії розвитку системи управління державними фінансами України.
Генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїлівський заявив, що під впливом рекомендацій Євросоюзу МВФ може зробити для України програму більш гнучкою. До слова, Міністерство фінансів України розрахувалося з МВФ за своїми зобов'язаннями, призначеними з виплати на жовтень – 644 млн. доларів.
ЗагаломУкраїна розраховує отримати 1,2 млрд. євро від міжнародних фінансових організацій та інституційних інвесторів у 2014 році.

Позиція українських депутатів
Три четверті депутатів Верховної Ради України вважають, що на Вільнюському саміті буде підписано Угоду про Асоціацію між ЄС та Україною. Про це свідчать дані опитування народних депутатів, проведеного Інститутом Горшеніна 5 листопада.
На запитання «Чи підпише Україна Угоду про асоціацію з Євросоюзом на майбутньому саміті у Вільнюсі?» 35% опитаних депутатів відповіли «точно так», ще 38% – «скоріше так». Лише 10% народних обранців впевнені, що договір між Україною і ЄС не буде підписано. «Швидше ні» відповіли ще 9%. Відмовилися відповідати 8% опитаних.
Задля позитивного рішення щодо Угоди про асоціацію народні депутати України приймають останні законопроекти – про прокуратуру, незалежне бюро розслідувань і проект закону про міліцію. Раніше було прийнято 15 законів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом: чотири закони були подані Президентом України Віктором Януковичем, чотири – Кабінетом Міністрів, вісім – народними депутатами.
Віктор Янукович, який активізував євроінтеграційний процес, вже за кілька тижнів – 28-29 листопада – підписуватиме історичний документ, що наблизить Україну до Європи і допоможе громадянам нашої країни отримати гідний рівень життя та європейські стандарти. Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС – вже не імовірність, а чітка перспектива.
Наталія КОВАЛЬ
Переглядів: 545 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]