Субота, 20.04.2024, 14:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 12 » ТУРБОТА
11:36
ТУРБОТА
Шанс на життя

Для збереження життя новонароджених малят у приміщенні Івано-Франківської міської дитячої лікарні на вулиці Чорновола відкрили «Вікно життя». Сюди у будь-який момент жінка, котра народила дитину, але не має бажання нею займатися в подальшому, може принести немовля.

Медики та й духовенство переконують, що це єдино правильний варіант. Адже за словами медичних працівників, за останні декілька років траплялися випадки, коли новонароджених немовлят знаходили навіть у сміттєвих контейнерах чи у лісосмугах біля доріг. Щоправда, лікарі переконують, що кожна вагітна жінка перебуває на обліку у лікаря, а тому вирахувати ту горе-матір, котра позбавилася дитини, дуже просто.
Як переконує директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник, уже найближчим часом схожі «вікна життя» можуть запрацювати на базі новоутворених госпітальних округів.
За словами Романа Мельника, цього року на території області не було відмов від новонароджених. А якщо й стається таке, то одразу ж знаходяться родини, котрі забирають немовля. «У нас є черга із десятків таких сімей, котрі готові усиновити дитину. Тому основним нашим завданням є привернути увагу до цієї проблеми, – зауважив Роман Мельник. – Нам важко судити про ті проблеми, котрі змушують молоду маму покидати дитину. Кожна дитина має шанс на життя. Не обов’язково це має бути зроблене вікно».
 «Дай, Боже, щоб ним не доводилося скористатися», – наголошували медики під час офіційного відкриття. До речі, це не перше таке вікно на Прикарпатті. Як стверджує головний лікар дитячої міської клінічної лікарні Неля Ходан, на території їхнього лікувального закладу таке вікно працює вже упродовж 14 років. Але воно розташоване у внутрішньому дворі лікарні.
«Покинуті немовлята – це проблема не тільки України, але й усього світу. Я думаю, що причиною цього є соціальні проблеми, зокрема, безробіття, сімейні негаразди. Також ми не виключаємо різного роду психічних розладів, каже головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк. – Це біда усього людства. За останні декілька років у нас в місті було знайдено шестеро немовлят. Усі вони загинули. Я думаю, що краще, щоб це вікно не працювало, щоби ним не доводилося нікому користуватися».
Володимир БОДАК

До теми
Перше «вікно життя» було відкрите у Римі ще  у 12 столітті. Зараз схожі вікна працюють у багатьох країнах, у Німеччині їх нараховують понад 100,  у Польщі – понад 50.  В Україні це вже чотирнадцяте вікно.


Переглядів: 595 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]