Середа, 24.04.2024, 09:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 5 » ТРИБУНА ДНПУТАТА
11:13
ТРИБУНА ДНПУТАТА

Зміни до регламенту МР або нові «правила» більшості


Ігор РОСИПАЙЛО,

депутат Івано-Франківської міської ради, фракція 
«УДАР-Громадський форум»

29 березня відбулося перше пленарне засідання 22-ї сесії Івано-Франківської міської ради.
Одним із питань порядку денного було внесення змін в регламент роботи сесії міської ради. Зміни, як зазначалося в проекті рішення, стосувалися етики поведінки депутатів та міського голови на пленарному засіданні. Це питання мало бути більш технічним ніж дискусійним, але насправді виявилось надзвичайно гострим та болючим. Оскільки фракцією ВО «Свобода», яка має більшість в міській раді (34 депутати із 60), було внесено пропозицію, яка суттєво обмежила права депутатів інших фракцій в сесійній залі. Зокрема, щодо права кожного депутата виступити із депутатським запитом.
«Свободівці» запропонували на початку сесії виголошувати не більше одного депутатського запиту чи заяви від кожної фракції, а всі інші запити виголошувати в кінці сесії. Також передбачається норма, що у разі бажання фракції виголосити більше одного депутатського запиту чи заяви на початку пленарного засідання, за це потрібно буде проголосувати, а оскільки більшість має ВО «Свобода», то в подальшому саме вони будуть вирішувати, чи можна депутатам з інших фракцій в міській раді використовувати своє законне право на депутатський запит на початку сесії, коли в сесійній залі присутні представники громадськості міста, ЗМІ; чи виступати із запитом в кінці сесії на останньому пленарному засіданні, коли вже в сесійній залі не буде ні представників громадськості, ні ЗМІ.
Запропонована норма є вкрай неправильною з наступних причин: наприклад, проблематика, що піднімається депутатом у запиті, потребує невідкладного реагування та публічності, а на останньому пленарному засіданні, яке може відбутися через тиждень, а, можливо, через місяць, такий запит буде вже просто неактуальним, що практично втратить сенс в його підготовці та виголошенні.
Такі зміни в регламент роботи міської ради ВО «Свобода» внесла не випадково, адже сьогодні велика частина депутатів цієї фракції в Івано-Франківській міській раді працюють на керівних посадах у виконавчому комітеті, очолюючи ряд комунальних підприємств, тому їм зовсім не хочеться відповідати на гострі запитання депутатів інших фракцій щодо своєї роботи, тим більше чути критику своїх дій та ще й в присутності ЗМІ.
Як наслідок, запропоновані зміни до регламенту були прийняті виключно депутатами ВО «Свобода», всі інші депутати проголосували проти або утрималися!



Переглядів: 714 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]