Вівторок, 16.04.2024, 05:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Квітень » 17 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
10:31
ТРИБУНА ДЕПУТАТА

Сергій СТЕФАНКО, депутат Івано-Франківської міської ради, фракція ВО «Свобода»


Рецепт вирішення кризи  на Сході України
Треба послухати Росію і зробити навпаки.
Росія вимагає:
- дві державні мови – впровадити повноцінне функціонування української мови на всій території України;
- федералізацію України – залишитися унітарними;
- позаблоковості – вступити до НАТО.
Чому Україна в цілому має проблеми з Донецькою і Луганською областями?
Давайте відповімо собі на запитання.
Перший блок питань. (Вимагають дві державні мови – впровадити повноцінне функціонування української мови на всій території України).
Скільки «державних» мов функціонувало в Донецькій і Луганській областях упродовж останніх 23 років незалежності? Одна? Дві?
Відповідь. – Одна, російська.
Яка мовна група дискримінується у Донецькій і Луганській областях? Російськомовні чи україномовні?
Відповідь – україномовні.
Другий блок питань. (Вимагають федералізацію України – залишитися унітарними).
Хто у роки незалежності здійснював управління в Донецькій і Луганській областях?
Відповідь – Донецька і Луганська область були нібито звичайними областями, але «враховуючи специфіку», області мали фактичну автономію. Офіційний Київ у місцеві економічні і фінансові справи не пхався. До проросійських рухів ставилися дуже толерантно. Мова функціонувала тільки одна – російська. Все українське висміювалося і зневажалося. Люди майже не інтегрувалися в українське суспільство. Створювався «народ  Донбасса».
Що з цього вийшло?
Відповідь – У Донецькій і Луганській областях усю повноту влади мають місцеві кримінально-олігархічні угрупування. На сході України утворився чужерідний Україні російськомовний, російськокультурний анклав із своєрідними мешканцями – «іноземцями з українськими паспортами».
До чого ми докотилися з цією «автономією», котра керувалася мафіозними структурами?
Відповідь – До злиднів, бандитизму, розквіту наркоманії і алкоголізму. Тепер це виражається в сепаратизмі, розгулі ненависті до всього українського, оскверненні українських державних символів, спробах насильницьким способом змінити конституційний лад, у закликах до іноземної держави ввести свої війська на територію України.
Отож, факт: нині Донецька і Луганська області – суцільно зросійщені області, етнічні українці тут у культурно-мовній сфері мають трохи більше прав, ніж курди у Туреччині. А нам Донбас наводять, як приклад двомовності, гармонійного співжиття людей різної національності. Їх досвід хочуть поширити на всю Україну.
Все було б добре, нехай би хоч навіть 100% етнічних росіян визнали рідною мовою російську, але хіба нормальним є такий низький відсоток визнання рідною мовою української в етнічних українців Донбасу  – 41,2% і 50,4%? Чому відсоток етнічних українців, що визнають рідною українську мову, невпинно падає? Вражає…
Яка мова замінила і продовжує замінювати українцям рідну? Не важко здогадатись – російська. У Донецькій області – 58,7%, у Луганській – 49,4% етнічних українців вважають російську рідною. З кожним десятиліттям, з кожним переписом населення цей відсоток росте.
Отже, нарешті потрібно на практиці запроваджувати у цих областях українсько-російську двомовність. Усюди, крім російської, має вживатися українська, а в адміністративно-територіальних одиницях, де переважають етнічні українці, і поготів.

 

Переглядів: 477 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]