Четвер, 28.03.2024, 17:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 12 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
12:22
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Юрій Соловей, голова фракції УДАР-Громадський форум у міськраді


Утеплимо івано-франківські багатоповерхівки

У всьому світі для подолання негативних наслідків глобальної економічної кризи передбачається пошук нових шляхів економічного зростання і підвищення якості життя при одночасному зменшенні витрат енергії, природних ресурсів і техногенних відходів. Тож і для незалежної України на перший план вийшло питання енергозбереження. Адже сьогодні на одного жителя України витрачається 1,3 - 1,4 тонни умовного палива на рік, що в 1,5 -2 рази більше, ніж в розвинутих країнах.
При цьому до 30% умовного палива споживають будівельний і житлово-комунальний сектори економіки, з них 85% - йде на експлуатацію житлової площі.
Не потрібно бути фахівцем, щоб зрозуміти: питання енергозбереження набуло виняткової важливості як при виробництві будівельних матеріалів і конструкцій з бетону і залізобетону, так і при експлуатації побудованих з цих конструкцій будівель. Це стосується як загальноукраїнського, так і місцевого рівнів.
Якщо подивитися на Івано-Франківськ, то в залежності від року побудови житлових будинків, і відповідно від коефіцієнта енергозбереження, затрати на енергоносії перевищують європейські нормативи у 2-4 рази.
Поряд з цим, окрім питання енергозбереження, постає питання комфорту та здоров’я людей, які роками проживають в таких будинках. Адже найчастіше й у зимовий період опалювальна система багатьох старих будинків зношена і не дає необхідної температури у житлових кімнатах. Взимку в таких квартирах можна ходити тільки в хутряному одязі і шерстяних шкарпетках або валянках. Тому й не дивно, що більшість мешканців багатоквартирних будинків прагнуть утеплити свої будинки, проте для цього найчастіше банально не вистачає коштів.
За оцінками фахівців, лише за рахунок утеплення будівель можна зекономити десь 25% від можливості енергозбереження, які на сьогодні є.
Незважаючи на те, що більша частина нашого житлового фонду створювалась за радянських часів, тоді були зовсім інші підходи до утеплення і таке інше, але у цій сфері абсолютно швидко можна досягти хороших результатів у енергозбереженні, при цьому відносно не складним та дешевим шляхом. Мова йде про теплову модернізацію  житлових будинків, утеплення стін міжпанельних швів та панелей за допомогою пінопласту. Цей шлях свого часу вже пройшли наші сусіди: Польша та Угорщина, де успішно проводиться енергозберігаюча санація будинків, які входять до житлового фонду.
В цьому напрямку за ініціативи фракції «УДАР-Громадський форум» у Івано-Франківській міській раді розпочалась реалізація Програми теплової модернізації житлового фонду Івано-Франківська на 2013-2015 роки.
Основні роботи по програмі теплової модернізації будинків у Івано-Франківську передбачають утеплення стін будинків (міжпанельні шви, утеплення панелей), встановлення та заміну вікон, вхідних дверей та віконно-балконних конструкцій сходових кліток. Гарантія на утеплені стіни - не менш ніж 25 років. Підрядники використовують в роботі вдвічі товстіший від звичного пінопласт. І застосовують унікальну технологію ізоляції вікон та дверей балконів мінеральною ватою.
Фінансування програми здійснюється шляхом поєднання бюджетних та приватних інвестицій. Джерелами фінансування є, зокрема:
власні кошти управителів житлового фонду (в т.ч. КП «Єдиний розрахунковий центр» та КП «Дирекція замовника», отримані як власні надходження чи через формування статутних фондів).
Дольова участь (співфінансування) учасників програми здійснюється відповідно до років реалізації у таких відсотках:
1. 2013 р. – власні кошти управителів житлового фонду у розмірі 50 %, кошти співвласників та наймачів об'єктів житлового фонду (квартир та нежитлових приміщень) у розмірі 50 %.
2. 2014 р. – власні кошти управителів житлового фонду у розмірі 40 %, кошти співвласників та наймачів об'єктів житлового фонду (квартир та нежитлових приміщень) у розмірі 60 %.
3. 2015 р. – власні кошти управителів житлового фонду у розмірі 30 %, кошти співвласників та наймачів об'єктів житлового фонду (квартир та нежитлових приміщень) у розмірі 70 %.
Переглядів: 544 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]