Субота, 20.04.2024, 11:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 27 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
10:11
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Михайло СЕНЬКІВ, депутат міськради, фракція ВО «Свобода»



Казначейство! Віддай гроші місту!

Циганський анекдот:
– Тату, хочу купити цукерку, дайте грошей.
– За гроші будь-хто купить. Ти без грошей спробуй купи.
У бюджеті на 2013 рік заклали близько тридцяти мільйонів гривень на ремонт дорожньої інфраструктури. Ніби й немало. Але фахівці підрахували, що потрібно до півмільярда, аби зробити дороги усього міста. Таких грошей не маємо (зрештою, ми ж не Єнакієве). Просто ці дві цифри дають можливість порівняти нашу потребу і наші можливості. Так чи інакше,  у планах дорожників – капітально зремонтувати кілька магістралей, позалатувати більші і менші ями, зробити десяток-другий міжбудинкових проїздів.
Щодо капітальних робіт на дорогах, то найкраще почувається Пасічна, де ремонт кількох магістральних напрямків радикально змінив загальну картину. Хоча й тут усі роботи не завершені.
Звичайно, Пасічна – не увесь Франківськ. Але реально хочеться, щоб усі міські вулиці, нехай основні, були не гіршими, як відновлені у цьому мікрорайоні. А повернувшись до питання, що й по вулиці Пасічна не всі роботи завершені, треба сказати, що причина банальна: не вистачило грошей. Тобто у міському бюджеті гроші є, але Кабмін через казначейство їх не дозволяє проплачувати. Оце те анекдотичне: за гроші будь-хто зробить, а ви спробуйте без грошей зробіть. Іронія долі в тому, що чужих коштів ми й не просимо, нам би віддали свої, зібрані до міської скарбниці. Цифри цього тижня приблизно наступні: сукупно по загальному і спеціальному фондах бюджету міста акумульовано до семи мільйонів гривень (мова про незахищені статті – а це і є наші дороги, залатані ями, відновлені тротуари тощо). Але ними казначейство не дозволяє скористатися.
Із подібним явищем ми вже стикалися у 2012 році. Історія повторюється до нюансів у сценарії. Нагадаю, що рік тому перехрестя Пасічна-Галицька не доробили саме через непроплати грошей. Тільки проблеми з блокуванням коштів, які реально на рахунках були, почалися у 2012 році у вересні-жовтні. А цьогоріч – вже у червні ні гу-гу. За логікою, наступного року слід чекати у березні колапсу міської господарки через те, що гроші казначейство за вказівкою уряду банально не пропустить.
У зв’язку із цією ситуацією напрошуються два коментарі. Перший – недарма віце-спікер парламенту «свободівець» Руслан Кошулинський вніс ініціативу акумулювати кошти місцевих бюджетів, які йдуть на виконання власних повноважень, не на казначейському рахунку, а в комерційних банках. Тобто дозволити без будь-якого погодження з Києвом ними користуватися в оперативному режимі. У вузькому сенсі – зібрати 30 мільйонів для ремонту доріг і витратити їх влітку, коли для цього і погода найбільш оптимальна, і день довший. І не заглядати нікому до рота.
Як відповідь на таку «фашистську провокацію» прозвучала зустрічна ініціатива з регіонального табору – запровадити при бюджетних розрахунках векселі. Замінити реальні гроші папірцями. У вузькому сенсі – на потреби Сім’ї скеровувати живі гроші, а для всіх інших – векселі. Вже сьогодні експерти прогностично описують механізми багатоходівок, за допомогою яких «своїм» людям можна буде отримати до 30 відсотків доходу від маніпуляцій з векселями. До того ж цілком легально. Натомість, як обіг векселів у природі вплине на процес асфальтування доріг у нашому місті – питання відкрите. І є побоювання, що нічого доброго з цього не вийде.

Переглядів: 592 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]