П`ятниця, 19.04.2024, 04:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 11 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
13:01
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Юрій  РОМАНЮК, депутат обласної ради,  фракція «Батьківщина»

Петля часу,
або Франківськ чи Станиславів?


Дискусія, що розгорнулася навколо доцільності-недоцільності приведення до притаманної логіки назви обласного центру Прикарпаття після оприлюднення відповідного депутатського запиту Степаном Волковецьким, викликала в громадськості жвавий інтерес і гострі суперечки. Кожна сторона дискусії  по-свому права і має сенс. Але... хочу висловити виключно свою власну думку.
1) Чи доцільне подальше існування та збереження у вжитку абсурдного за формою і абсолютно не притаманного українській історії державотворення та містобудування словосполучення комуняцьких вождів "Івано-Франківськ" у назві обласного центру від 1962 року? (Хоча б з тієї логіки, що Хмельницький не називають Богдано(Зеновій)-Хмельницький). Думаю, що ні!
2) Чи доцільно розглядати версію повернення до історичної назви "Станиславів"? Думаю, що ні! Назви своїм містам ми повинні і будемо присвоювати самі! А не називати їх на честь чужинських завойовників та окупантів, звідки б вони не походили!
3) Чи доцільно зберегти назву столиці Прикарпаття на честь Франка Івана сина Якова? Думаю і переконаний, що так! Скорочена і вичерпна назва для обласного центру Прикарпаття – "Франківськ" і відповідно назва області "Франківська область" – цілком співзвучна і логічна!
4) Питання фінансових витрат – чи не найголовніший аргумент. Але тут все набагато простіше, аніж хтось сподівається.
По-перше, період на перейменування всього, з чим це пов’язано, можна визначити у щонайменше 5-10 років!
По-друге, всі установи, підприємства та організації мають можливість використовувати у своєму вжитку і діловодстві подвійну назву (або стару, або нову) протягом всього перехідного періоду – 5-10 років!
По-третє, установи, організації і підприємства, що мають вільні (позабюджетні) кошти, самостійно визначають, коли їм поміняти бланки, печатки і штампи, вивіски. У нас в державі під час так званої "адміністративно-територіальної реФФорми" всі органи і так будуть змінювати назви у своїх реквізитах! Зараз Головне управління охорони здоров’я ОДА перейменовано у департамент! Всі і так міняють печатки, штампи, бланки. А до цього такі зміни і супровідні витрати понесли всі інші управління, які стали департаментами! То що заважає у час таких змін паралельно змінити і назву міста та області? Чи буде це тоді вважатися додатковими витратами, якщо і так міняють всі реквізити за наказом згори?
По-четверте, паспортний стіл міняє штампи реєстрації (прописки) місця проживання громадянина безкоштовно (!) за зверненням самого громадянина, або під час отримання ним нового паспорта. Оскільки у нас в країні впровадження нових паспортів стало депутатським родинно-клановим бізнесом Грицака і його "подєльників"!
По-п’яте, пошта працює у звичному режимі і їй "по барабану", що там пише: "Франківськ" чи "Івано-Франківськ". Бо то не в Жмеринку, точно!
По-шосте, самі громадяни, прості люди жодних витрат не несуть!
Цей перелік можна продовжувати до безкінечності, але потрібно усвідомити головне: одну й ту саму ідею можна втілити у життя по-різному. Можна тупо на цьому всіх обібрати, а можна робити поступово і безболісно, "без фанатизму", аналогічно з тим, як впроваджували у 1996 році замість купонів гривню.
Усі країни це переживають спокійно і мирно. Але якщо хтось хоче на цьому заробити собі дивіденди, когось "замочити", а самому "вилізти", то можна будь-яку розумну ідею в руках ідіотів спохабити до абсурду!
Це не є проблемою!

Переглядів: 641 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]