П`ятниця, 29.03.2024, 10:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 11 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
10:00
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Володимир ЧОРНОУС,
депутат міської ради,  фракція «УДАР-Громадський форум»




Повернути владу громаді
За Конституцією України саме  народ є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні.  Однак чи почуваємося ми останніми роками дійсно носіями влади? Питання, погодьтеся, риторичне. Центральна влада цинічно і нахабно підминає під себе рештки української демократії, нехтуючи загальновизнаними канонами прямого народовладдя. Ніхто не вважає за потрібне рахуватися з думкою окремої громади чи населення в цілому. Це призводить до втрати довіри до державної влади, породжує політичну і соціальну напругу в суспільстві, держава втрачає позитивний імідж в очах своїх громадян. Між тим, дозволю собі нагадати один із головних постулатів управлінської науки: відсутність зворотного зв’язку призводить до руйнування всієї системи.
Назріла потреба зламати існуючу систему, при якій:
- право законодавчої ініціативи у ВРУ належить Президентові, народним депутатам, Кабінету Міністрів і навіть Національному банку України, проте такого права не мають власне громадяни України чи хоча би Уповноважений ВРУ з прав людини;
- територіальні громади позбавлені впливу на призначення та звільнення із займаних посад тих же суддів, керівників місцевих правоохоронних органів та місцевих адміністрацій тощо;
- мешканці населених пунктів практично не мають впливу на прийняття рішень місцевими радами та їх виконавчими органами (чого лише вартує сумний досвід івано-франківців у випадку зі створенням ЄРЦ).
    Власне, на вирішення і цих актуальних проблем сьогодення спрямована програма роботи в новому парламенті  політичної партіі «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». Вона містить т.зв. «5 ударів УДАРу», зміст яких зводиться до боротьби не тільки з корупцією, з бідністю та нерівністю громадян,  а й із безвідповідальністю влади та безправ’ям місцевих громад. Це означає запровадження таких інститутів прямого народовладдя:
- Народна законодавча ініціатива. Законопроект, підтриманий 150 тисячами громадян, першочергово розглядатиметься парламентом (аналогічні норми діють у Фінляндії, Румунії, Молдові тощо).
- Народне вето. Громадяни на референдумі зможуть скасовувати рішення органів влади та місцевого самоврядування.
- Народний вотум недовіри. Громадяни на референдумі зможуть відправляти у відставку голову РДА, керівника міліції та податкової, прокурора, суддю.
Аж тоді реально запрацює норма Конституціі України, яка визначає місцеве самоврядування як право територіальної громади (наприклад, жителів міста) САМОСТІЙНО вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.
В реалізації цих програмних положень партія УДАР покладається не тільки на здоровий глузд усіх демократичних політсил, а й на громадську ініціативу. Адже розвиток суспільства не в останню чергу залежить і від розвиненості різного роду громадських об’єднань, які сприяють активності членів суспільства, формуванню їх суспільно-політичної свідомості. Зрештою, політичний сенс громадянського суспільства полягає в тому, що громадськість країни, усвідомлюючи свою установчу зверхність над державою, примушує державну владу в головних аспектах внутрішньої та зовнішньої політики орієнтуватись на суспільний інтерес.
Безумовно, це сприятиме більш прозорим відносинам між владою та населенням. Інакшої перспективи для нас немає, якщо ми хочемо вберегти Україну від скочування в безпросвітну темряву авторитарного режиму.

Переглядів: 652 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]