П`ятниця, 29.03.2024, 06:47
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 9 » ТРИБУНА ДЕПУТАТА
12:04
ТРИБУНА ДЕПУТАТА
Михайло СЕНЬКІВ,  депутат міської ради, фракція ВО «Свобода»

Смак прозорості

Нещодавно місцеві ЗМІ оголосили, скористаюся зимовою лексикою, дивную новину. Генеральний план Івано-Франківська в один день став відкритим для всезагального огляду. Зрештою, навіть не увесь генплан, а тільки та його частина, на котру не поширюється заборона «для службового користування».
Чесно зізнаюся, от власне новизни у, даруйте за тавтологію, новині не багато. Або, скажу по-іншому, відчувається у повідомленнях подібного характеру якась натягнутість і штучність. Оприлюднити основний містобудівний документ – тут багато розуму не треба. Зрештою, це – обов’язок. Більше того, подібні «подвиги» у ХХІ столітті повинні бути давно пройденим етапом. Хоча, з іншого боку, проситься запитання: чому до цього часу такі прості дії ніхто не зробив? Мова, звичайно, не тільки про генплан, але й про нього зокрема. Можливо, за виснажливими трудовими буднями розбудови міста та розміщення будов було не до того. Не до відкритості і прозорості. Але прийшов час і на це.
Оприлюднений генплан – не єдине досягнення сьогоднішньої міськради у сфері публічного управління містом. Попередньо депутати або сесійно, або в межах архітектурно-земельної комісії доручали чиновникам від справ містобудівничих оприлюднити реєстри тимчасових споруд, розташованих у місті, а також містобудівних умов та обмежень, виданих профільним підрозділом виконкому. Обидва сьогодні можна знайти на сайті виконавчого комітету ради (mvk.if.ua). Потрібно віддати належне новоствореному департаменту містобудування та архітектури, який охоче йде на співпрацю у цих питаннях.
Чергові реєстри, які депутати бажали б зробити доступними для всіх без винятку мешканців, – перелік комунальних підприємств та корпоративних прав, що належать івано-франківській громаді, та рішень сесії міськради та виконкому, розпоряджень міського голови. Відповідні доручення у сесійній залі прозвучали півроку тому. Але наразі віз і нині там. Тобто бажаних відомостей не зібрано і не оприлюднено. Проте от під час свого звіту міський голова пообіцяв проконтролювати, щоб і ця систематизована інформація стала доступною найближчим часом для зацікавленого читача (сам очікую з нетерпінням!). Дозволю собі тільки маленьке уточнення: всі сесійні рішення теперішньої каденції можна, до прикладу, переглянути на сайті міської ради (mrada.if.ua).
Зрештою, публічність, так публічність. І тут, треба зізнатися, що чимало питань поки що не потрапили в поле зору депутатів. Скажімо, цікаво було б побачити (та й іванофранківцям продемонструвати) перелік договорів оренди землі та нежитлових приміщень, укладених за останні років п’ять. Зрештою, громада міста має право знати, кому вона дає у користування комунальну власність, і, основне, чи орендарі добросовісно дотримуються умов співпраці. Так само доречним виглядав би реєстр пайової участі забудовників у соціально-економічному розвитку міста. Щоб побачити, хто, за що і скільки платить до міського бюджету. Або не платить.
До сказаного вимушений додати наступне. Немає жодного сумніву, що теперішні та майбутні реєстри, списки, переліки та інша інформація, що обертається у стінах лівого крила будинку на Грушевського, 21, не зроблять нас з вами одномоментно щасливими, заможними, задоволеними чи просвітленими. Від цього в холодильнику не засвітить яскравіше лампочка і не з’явиться там зайва палка ковбаси. Але це є один з найбільш важливих елементів захисту. Захисту від несправедливості, обману і шахрайства, від напівправди і напівщирості. Зрештою, якщо квадрат зеленої зони у генплані, про який знатимуть всі, дозволить зупинити спорудження чергової комерційної споруди, то наше бажання максимально відкрити всі управлінські процеси, дії та наміри вже себе виправдає.
Переглядів: 667 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]