Середа, 24.04.2024, 13:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Липень » 14 » ТРАНСПОРТ
11:08
ТРАНСПОРТ
Технічному прогресу – «зелене світло»
В Івано-Франківську з’являться світлофори нового покоління


При розробці і впровадженні проекту автоматизованої системи керування дорожнім рухом міська влада має намір співпрацювати з київською фірмою «СЕА Електронікс». Перші світлодіодні світлофори нового покоління її виробництва найімовірніше встановлять на перехресті вулиць Івасюка-Вовчинецької. В рамках впровадження нової комплексної схеми організації дорожнього руху в місті можуть з’явитися ще10 нових світлофорних об’єктів на основних перехрестях так званого малого транспортного кільця. Також планується введення автоматизованої системи керування рухом на основі найсучасніших комп’ютерних технологій, інтернет-ресурсу, мобільного й супутникового зв’язку.

Про це стало відомо під час останнього засідання міської комісії з питань безпеки дорожнього руху та влаштування об’єктів транспортної інфраструктури під головуванням заступника міського голови Миколи Саєвича. На запрошення керівництва ДП «Міськсвітло», яке віднедавна обслуговує й експлуатує світлофорні об’єкти Івано-Франківська, директор з розвитку «СЕА Електронікс» Іван Ленда провів для членів комісії коротку презентацію продукції фірми та ознайомив з її напрацюваннями у сфері розробки і впровадження автоматизованої системи керування дорожнім рухом. Він зазначив, що подібних систем в містах України ще нема, але вони конче необхідні, бо це є вимогою сьогодення.
«Зараз у багатьох містах експлуатуються світлофори різних виробників, які ув’язати в єдину автоматизовану систему керування рухом дуже важко, бо між їхніми т. зв. контролерами нема протоколу обміну сигналів. Якщо місто планує впровадження такої системи, воно вже зараз має визначитися, яку з них брати за основу, щоб при ремонті світлофорів закуповувати контролери одного виробника», – наголосив І.Ленда. За його словами, фірма пропонує обладнання нового покоління, яке є надійним і простим в експлуатації, за співвідношенням «ціна-якість» абсолютно переважає пропозиції конкурентів, а тому користується попитом як в Україні, так і за її межами.
Світлофори з полікарбонатним корпусом мають так званий модуль центрального джерела світла з трьох чи п’яти світлодіодів. Їх світло через спеціальну лінзу й діафрагму направленості світить не в різні боки, а безпосередньо спрямовується на учасників дорожнього руху. Це сучасна вимога, якої дотримується весь світ. Гарантійний термін такого світлофора – 5 років, ресурс – 100 тисяч годин роботи (10 років). У світлофонних контролерах використовується стандартна комп’ютерна плата промислового застосування, яку без проблем можна придбати і замінити. А за допомогою сучасних комп’ютерних технологій, інтернету, мобільного й супутникового зв’язку можна «зайти» у світлофор, продіагностувати його стан, з’ясувати й усунути причини виникнення неполадок та налагодити його роботу практично з будь-якої точки міста, країни, світу. Крім того, мобільний зв’язок більш надійний, ніж радіоканал, частота якого є власністю ДАІ МВС і в багатьох містах комунальним підприємствам, які експлуатують світлофори, ДАІ виставляє рахунки за її використання.
Комплексне застосування пропонованого обладнання на основі інтернет-ресурсу дає змогу здійснювати моніторинг швидкісного режиму, безпеки дорожнього руху та дистанційно управляти через захищені канали світлофорними об’єктами відповідно до їх робочих проектів, максимально наблизити сценарії роботи світлофорів, їхні цикли до реалій, зважаючи на інтенсивність руху у визначені години доби та дні тижня, налагодити їхнє адаптоване управління й так звану «зелену хвилю», коли, при дотриманні рекомендованої швидкості руху, на всіх перехрестях світлофори для транспорту показуватимуть «зелене світло».
Однак в основі всієї цієї системи має бути проект організації дорожнього руху. «Ми якраз працюємо над впровадженням нової комплексної схеми організації дорожнього руху та автоматизованої системи керування і будемо співпрацювати в цьому напрямі з вашою фірмою», – запевнив представника «СЕА Електронікс» заступник міського голови Микола Саєвич.
Між іншим, ця фірма, за словами директора ДП «Міськсвітло» Юрія Волошанського, встановлює підприємству термінал керування вуличним освітленням на основі GSM-зв’язку, що дасть змогу зменшити експлуатаційні витрати, знімати показники споживання та виявляти несанкціоновані підключення до електромереж «Міськсвітла». «Для нормальної роботи нашого підприємства  щодо забезпечення належного вуличного освітлення, обслуговування й експлуатації світлофорних об’єктів пора вводити сучасне обладнання», – переконаний Ю.Волошанський.
Стах МІРЧУК
Переглядів: 802 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]