Середа, 24.04.2024, 04:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Жовтень » 6 » ТИЖДЕНЬ
10:28
ТИЖДЕНЬ
Єдиного тарифу квартплати не буде

Комунальна реформа в Івано-Франківську може стати модельною для всієї України. Міський «Єдиний розрахунковий центр» чи не вперше в державі провів розрахунок тарифів на утримання будинків й прибудинкових територій відповідно до недавно ухваленої Кабміном постанови «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги». Однак єдиного тарифу квартплати в місті не буде, адже його, відповідно до чинного законодавства,  розраховуватимуть на кожен будинок окремо.

За словами директора «ЄРЦ» Вадима Войтика, чинний тариф квартплати в Івано-Франківську вже три роки не відповідав законодавству, бо був розрахований за старою нормативно-правовою базою. Хоча спроби розрахувати тариф побудинково в місті були, однак міськвиконком їх так і не затвердив. Зараз же, – наголошує В.Войтик, –  важливою складовою тарифу є ухвалене на останній сесії міськради рішення про структуру, періодичність та строки надання послуг, яке завершило формування правового поля комунальної реформи. Саме ним й передбачені основні кількісні показники, які лягли в основу розрахунків так званої квартирної плати. Обчислення проводились залежно від характеристик житлового будинку, кількості зареєстрованих в ньому мешканців, розміру прибудинкової території.
Нові тарифи не включають в себе вартість електроенергії на освітлення місць загального користування, яка нараховуватиметься за приладами обліку, а також послуги, що надаватимуться за потребою. Поточні ремонти будинків та їхніх мереж здійснюватимуться згідно із затвердженими планами-графіками і включатимуться до квартплати виключно за фактом виконання та приймання робіт за участю представників мешканців будинків. Новацією стане й включення в структуру квартирної плати послуги з вивезення твердих побутових відходів. Відповідно до законодавства, її обчислюватимуть з розрахунку за квадратний метр загальної площі. Однак формула враховує також кількість зареєстрованих мешканців будинку. Тобто, багатодітна родина з розрахунку на особу платитиме за вивіз сміття менше, ніж самотній власник помешкання.
Загалом, за розрахунками «ЄРЦ», найменший тариф з квартплати наразі може становити 25 копійок за метр квадратний, а найбільший – 2 грн. 96 коп. Втім, враховуючи розподіл послуг на обов’язкові, першочергові та додаткові, від деяких з них (як-от прибирання сходових, підвалів, утримання дитячих майданчиків) мешканці зможуть відмовитися. Відповідно, зменшиться й розмір квартплати. Ще один шлях до її оптимізації – перегляд площ прибудинкових територій. Розроблені нові тарифи опублікують на офіційних сайтах міськради та її виконкому, а також – щодо кожного будинку – розмістять на будинкових дошках для оголошень. Процедура їх затвердження передбачатиме проведення громадських слухань за комунальними округами, після чого у місячний термін за встановленою процедурою від надання необов’язкових послуг мешканці зможуть відмовитись. Остаточне рішення щодо затвердження нових тарифів з квартплати ухвалюватимуть члени виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.
«Мешканці повинні знати за що платять і мати можливість не платити за те, чого не отримали, – підсумував В.Войтик. – Головним результатом житлово-комунальних перетворень у нашому місті повинна стати нова якість послуг. І альтернативи цьому немає», – заявив він.
Іван Гірак
Переглядів: 822 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]