Середа, 24.04.2024, 20:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Серпень » 18 » ТЕМА
10:54
ТЕМА

Президентська «хата скраю»
«Синьогора» чекає на візит нового господаря


Відколи Президентом України, а отже, і новим хазяїном державної резиденції «Синьогора» у Гуті став Петро Порошенко, персонально він не навідався туди ще жодного разу. Натомість послав «у розвідку» дружину, яка разом із двома синами погостювала на обійсті кілька липневих днів. Подейкують, головною метою «синьогорівського» візиту Марини Порошенко було саме як слід роздивитися маєток та вирішити, чи варто залишати резиденцію у нинішньому статусі, чи продати якому-небудь заможному любителю гірського відпочинку, суттєво поповнивши держбюджет.    
«Дуже приємна», «проста жінка», «дуже ділова», «хотіла геть усе побачити»,  –  кожен на свій лад описують першу леді працівники держдачі. Та не на диктофон діляться здогадками про те, що саме вагоме слово Марини Порошенко – залишити «Синьогору» «президенцією» – зіграло вирішальну роль при визначенні долі розкішного державного  об’єкта у Гуті.


«Синьогора» залишиться державною
Відтак, маєток і надалі служитиме Президенту України для прийомів, конференцій та особистого відпочинку. На користь цього рішення, очевидно, зіграло кілька факторів: безпосередня близькість резиденції до Європи; власний аеропорт, що здатен приймати практично всі види літаків; вертолітний майданчик, з'єднаний з основним приміщенням міні-автобаном; наявність спеціального залу для конференцій та апартаментів, де комфортно можуть розміститися одночасно 12 високопоставлених гостей разом зі своїми помічниками та клерками.   
Разом із остаточним рішенням Петра Порошенка залишити «Синьогору» у статусі держдачі, її, як це було раніше, повернули під пильний нагляд держохорони. Позаду залишився коротенький проміжок революційного часу, коли на оглядини президентської садиби в Гуті  українці йшли цілими юрбами. Тепер через залізні ворота при в’їзді жодна миша без дозволу не прошмигне.
Домовитися про те, аби зиркнути на резиденцію бодай як турист, також складно. Та й недешево – за півгодинну прогулянку з екскурсоводом по території (всередину апартаментів зайти вам не дозволять) треба викласти щонайменше півсотні гривень з людини. Екскурсійні групи приймають тільки чисельністю від 10 чоловік.

Президенти міняють «президенцію»
Втім, за високим парканом  «Синьогори» подивитися є на що. Петро Порошенко ґаздуватиме на обійсті четвертим. Усі його попередники-екс-президенти внесли кожен свою лепту в його облаштування.
Ідеєю зведення держдачі у 2000 році запалився другий Президент України Леонід Кучма. Обираючи між Закарпаттям, Львівщиною та Прикарпаттям, екс-главі припала до душі місцина саме у нашому регіоні через найчистішу екологію – тут, у місці зведення майбутньої резиденції – Гуті, серед гірських лісів, не було жодної проїжджої траси. Гута останній населений пункт на шляху в Горгани. Далі – гірський обрив. Внизу котить свої хвилі Бистриця Солотвинська. Навсправжки – президентська «хатина скраю».
Засновник «Синьогори» навідувався сюди частенько, особливо узимку. Тут Леонід Кучма любив  пополювати на спеціально розведених для президентських пострілів кабанчиків, порибалити коропа чи форель у рукотворних озерах (на території їх два). Саме на його запрошення у Гуту свого часу навідалися президенти Росії Борис Єльцин та Польщі Олександр Кваснєвський. Тоді прикарпатську садибу президента вперше показали у світових ЗМІ.
Вікторові Ющенку «Синьогора» полюбилася ще більше. Сюди, в компанії сім’ї та друзів, він любив приїздити на відпочинок у будь-яку пору року. Під свій смак Ющенко «підганяв» резиденцію лише поточними ремонтами. Антураж часів Кучми йому був цілком до вподоби, і він також радо демонстрував його поважним гостям. Приміром всесвітньовідомому акторові Жерару Депардьє, тодішньому президенту Грузії Михайлу Саакашвілі, найвищим чинам Польщі – президенту та прем’єру. Під завісу свого президенства Ющенко навіть вирішив провести в інтимній обстановці резиденції міжнародний саміт. І лише в останню мить зустріч перенесли до столиці.         
На тлі своїх попередників третій господар державної резиденції у Гуті – Віктор Янукович – був тут нечастим гостем. Він відвідав «Синьогору» лише тричі – кожної зими впродовж трьох років президентства. Однак, незважаючи на рідкісне гостювання, за Януковича карпатська резиденція зазнала найбільш карколомних змін. Перед першим приїздом Віктора Януковича взимку 2010-го всередині резиденції переробили все – зірвали паркет, поламали перегородки. Як тоді жартували, «зішкрібали» дух Ющенка. На обійсті навіть попересаджували ялинки. Літню  альтанку для набожного президента замінили на капличку. До усіх відпочинкових принад додався тенісний корт та фешенебельний ресторан у гуцульському стилі за десятки мільйонів з держбюджету.  
Але оцінювати масштабні обновки «Синьогори», окрім персоналу, було нікому – за Януковича на територію обійстя припинили водити екскурсії. Доступ туди простим смертним був наглухо закритий, охороняли територію — ой-йо-йой.
Петро Порошенко знову відкрив карпатську резиденцію для цікавих очей, дозволивши впускати туристів на територію. Хоч із певними обмеженнями. Персонал обійстя думає-гадає, яким ґаздою буде новий Президент в інших питаннях. І якщо вже вирішив залишити резиденцію у державному підпорядкуванні, як «освіжатиме» маєток відповідно до своїх вподобань. Бо, незважаючи на усілякі кризи, на утримання державних об’єктів кошти у бюджеті знаходили завжди…
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

 

Переглядів: 833 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]