Четвер, 28.03.2024, 14:35
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 10 » ТЕМА
14:46
ТЕМА
Перемога над «свинством»,
чи Затишшя перед бурею?


…Лікувальні заклади Івано-Франківська  переповнені. Пацієнти з ГРВІ, симптомами грипу та ускладненнями зайняли не лише всі вільні місця в інфекційних та терапевтичних відділеннях, а й «змусили» адміністрацію встановити додаткові. Центральна міська лікарня практично перепрофільована в інфекційний госпіталь… Катастрофічна нестача медикаментів, паніка… Інформаційні повідомлення, наче зведення з фронтів…
Саме таку картину можна було спостерігати два роки тому, коли в Україну несподівано увірвався вірус А (H1N1) Каліфорнія-2009 – страшний пандемічний грип. Нетипові пневмонії стрімко розвивалися, а жодні ліки не допомагали. Зараз моторошно згадувати порожні вулиці, переляк і паніку, черги в аптеках, увімкнені канали новин, з яких чекали хоч якоїсь обнадійливої інформації. 
І ось уже два роки про «свинячу» епідемію не чути. Чи можна оцінювати це як остаточну перемогу над «свинством», чи це просто затишшя перед бурею? Кореспондент «ЗК» спробувала дізнатись, що ж чекає нас цього року? Чи готові медичні заклади міста до спалаху подібної епідемії? 


«Свинячий» став сезонним

За словами завідувача епідеміологічного відділу Івано-Франківської обласної санітарно-епідеміологічної станції Тетяни Джус, ситуація з грипом стабільна і некритична.
«Виникнення пандемії в області є малоймовірним, адже цього року на території області функціонують ті самі збудники грипу, що й минулих: грипи А (H1N1) Каліфорнія-2009, групи A (H3N2) Перт-2009 та групи B Брісбен-2008. Саме вакцинація на сьогодні є найефективнішим засобом профілактики», – зазначає Тетяна Богданівна.
За її словами, цього року франківчани хворіють переважно на грип, спричинений вірусами сезонного грипу А та В, які переноситься значно легше.
«Навіть якщо зареєстровані поодинокі випадки   грипу H1N1 по області, то це зовсім інший грип H1N1, порівняно з 2009 роком. У жовтні цього року ВООЗ присвоїла йому статус сезонного грипу», – каже епідеміолог.
За прогнозами Українського центру грипу, початок епідемії може стартувати у грудні-січні, хоча для нашого регіону більш ймовірний початок у лютому-березні, коли організм вже виснажений зимою, імунітет знижений.
Найбільш критичними щодо захворюваності залишаються 8-9-й, а також 50-52-й тижні року.

Гіркий досвід, мабуть, не навчив

Основною причиною загострення епідемії у 2009 році стала неготовність медиків та медичних установ до боротьби з невідомим вірусом. Ускладнення ГРВІ призводили навіть до смертельних випадків. Чи навчив лихий досвід наших медиків бути готовими до подібних ситуацій?
За словами головного лікаря Центральної міської клінічної лікарні Тараса Масляка, медичні заклади до спалаху сезонного грипу готові, а ось до подібної епідемії 2009 року – не зовсім. «На сьогодні ми частково забезпечені препаратами першої необхідності для надання невідкладної допомоги. Одноразові пов’язки та препарати «Таміфлю» є, але це скоріш резервний запас».
«Івано-Франківська область на одного пацієнта отримує від держави від 6 до 10 грн. Це дуже прикро, адже перегляду бюджету у державі не було, дофінансування також, а ціни на медикаменти ростуть кожен день. Лікування є недешевим. Найкраще використовувати природну профілактику: цибулю, часничок, полоскати рот сіллю, розчином йоду…», – каже Тарас Романович.
Як бачимо, тепла і суха осінь зовсім розслабила українців. Але чи є привід панікувати? За словами головного лікаря міста, тільки у випадку різкого погіршення погодних умов. «Звичайно, зараз у всіх районах області збільшилась кількість хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Недуга уражує горло, ніс, очі, верхні дихальні шляхи, але це – не грип».
Протягом цього року траплялись поодинокі випадки захворювання на вірусні пневмонії в області, але все обійшлось без летальних наслідків. «У світі щороку від пневмонії помирає 35% людей. Навіть звичайне ГРВІ може стати смертельним у поєднанні з іншими збудниками для людини, яка має якісь спадкові захворювання чи слабкий імунітет», – зазначає Тарас Романович.
Тому спеціалісти в один голос твердять: потрібно робити щеплення.
«Жовтень-листопад-грудень – найкращий період для щеплення, адже захисні реакції організму «включаються» через 7-10 днів. У аптечних закладах області є дві вакцини: «Інфлувак» та «Ваксігрип». У групі ризику – діти та старші 60-ти років, а також вагітні. Їм просто необхідно робити щеплення», – запевняє Тетяна Джус.
Аналогічної думки дотримується і головний лікар Тарас Масляк.
Проте, обійшовши кілька аптек у центральній частині міста, у жодній з них ми не змогли придбати вакцину. В одній запропонували під замовлення «Інфлувак» за 80 грн. Немає також і «Таміфлю» в аптеках міста, адже цей препарат повинен видаватись пацієнтам безкоштовно лікувальним закладом. Знову виходить замкнуте коло? Як бачимо, гіркий досвід 2009 року нікого не навчив. За інформацією Центру грипу в Україні, в Івано-Франківській області найменша кількість щеплень.
Головний лікар міста зазначає, що обов’язково потрібно робити щеплення тим людям, які мають контакт з великою кількість інших осіб: вчителям, медикам швидкої допомоги, поліклінік, працівникам кіно, театрів, продавцям, водіям громадського транспорту. Але судячи з кількості вакцини в аптеках, вони не дуже цим переймаються.
За словами Тараса Масляка, на разі за кошти міського бюджету планують закупити вакцини для медиків групи ризику та діток, які виховуються в інтернатах, яким робитимуть щеплення безкоштовно.
А тим, хто не знайшов вакцини або не може перебороти страх перед щепленням, варто покладатись хіба на банальну, зате надійну й доступну фітопрофілактику медом, цибулькою і часником. 
Мар’яна РИНДИЧ 

P.S. На 44 тижні поточного року кількість ГРВІ в Івано-Франківській області становить 3822 випадки проти 3813 випадків на 43 тижні. Ріст захворюваності становить 0,2%. За тиждень госпіталізовано 225 людей, в тому числі 166 дітей віком до 18 років.

Хроніки епідемії 2009 р.

З публікації «ЗК»:
– Це єдиний заклад, де ви побачите правду. Якщо хтось вважає, що страшні розповіді про наслідки епідемії – звичайна паніка, то це не правда, – приголомшила наших кореспондентів заступник головного лікаря з лікувальної роботи обласного пологового будинку Ірина Мегедин. –  Вірус справді є. І він страшний.
Працівники обласного пологового будинку провели нас в реанімацію, де четверо під’єднаних до апарата штучного дихання вагітних жінок… Одна 21 день на апаратному диханні, друга – 20, третя – 11, четверта – 7. Медики борються за життя мам та їхніх дітей. Бачимо, як одна жінка пише родичам «есемес», оскільки розмовляти не може. Її фактично повернули «з того світу».
З часу епідемії, розповідає Ірина Мегедин, через відділення пройшло 62 хворих. З них 12 – через реанімацію. Шестеро вдалося вилікувати. Дві померло, а чотири важкі.

Олег Ціхонь, заступник головного лікаря міста 
– На сьогодні (пік епідемії 2009 р., – ред.) в лікарняних закладах міста є лікарств лише на 100 тисяч, а потреба в 4 млн. 600 тис. грн. Люди ліки можуть купити. Але це біда для сім’ї. Уявіть собі: захворіла людина – лікування по 1800 грн. в день, за десять днів – 18 тисяч гривень. Люди продають квартири, машини, позичають. Але тут варіантів немає. Або жити, або…

Тодішній голова ОДА Микола Палійчук – начальнику головного управління охорони здоров’я області Любомиру Малофію:
– Робота по організації контролю за ефективним використанням коштів на придбання медикаментів у підпорядкованих закладах була недостатня. Виникає багато запитань, куди ділись кошти і де всі відповідні накладні, що засвідчують покупку – продаж лікарств та обладнання?»

За інформацією ДПА в Івано-Франківській області:

– Станом на 15 листопада 2009 року податківці охопили перевірками 160 аптечних закладів, в ході яких у 158 випадках виявлено таке порушення, як відсутність у продажу обов’язкових лікарських засобів і виробів медичного призначення.
Переглядів: 1122 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]