П`ятниця, 29.03.2024, 14:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 30 » ТЕМА
13:49
ТЕМА
Пенсії по-новому

Буквально цього тижня, з 1 жовтня, вступить в силу остаточно ухвалений парламентом на початку вересня закон про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, яке 9 вересня підписав Президент України Віктор Янукович.
Наслідки дії цього закону відчують на собі абсолютно всі, хто виходить на пенсію після 1 жовтня 2011 року. Оскільки одним з основних змін було збільшення страхового стажу, необхідного для отримання пенсії за віком з 25 до 35 років у чоловіків і з 20 до 30 років – для жінок, пенсії абсолютно всіх, хто виходить на заслужений відпочинок, зменшаться як мінімум на 13% порівняно з виплатами тих, хто вийшов на пенсію раніше.
Жінки тепер будуть виходити на пенсію в 60 років. Так, цей процес розтягнеться на найближчі 10 років. Але тим, хто народився після 1956 року, вже доведеться працювати довше, ніж їхнім старшим колегам.
Отже, які зміни в результаті пенсійної реформи чекають тих, хто вже на заслуженому відпочинку або збирається на нього? Як вони вплинуть на розмір пенсій та життя простих людей? Про ці та інші питання говоримо із заступником начальника управління – начальником відділу з призначення пенсій управління Пенсійного фонду в м. Івано-Франківську Оксаною РОМАНЕЦЬ.




– Пані Оксано, почнемо з найважчого – підвищення пенсійного віку для жінок. Як воно відбуватиметься?
– Законом передбачено, що пенсійний вік для жінок і чоловіків має бути вирівняно. Відповідно передбачається поетапне підвищення пенсі-йного віку для жінок з 55 до 60 років, яке відбуватиметься поступово – через кожні півроку. Думаю, доречно довести до відома громадян цю статтю закону, оскільки в ній чітко зазначено, в якому віці можуть скористатись правом на пенсійне забезпечення жінки, залежно від дати народження. Отже,

право на пенсію набувають жінки у віці:

55 років – які народилися до 30 вересня 1956 року включно;
55 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1956 р.     по 31 березня 1957 р.;
56 років – які народилися з 1 квітня 1957 р. по 30 вересня 1957 р.;
56 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1957 р. по 31 березня 1958 р.;
57 років – які народилися з 1 квітня 1958 р. по 30 вересня 1958 р.;
57 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1958 р. по 31 березня 1959 р.;
58 років – які народилися з 1 квітня 1959 р. по 30 вересня 1959 р.;
58 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1959 р. по 31 березня 1960 р.;
59 років – які народилися з 1 квітня 1960 р. по 30 вересня 1960 р.;
59 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1960 р. по 31 березня 1961 р.;
60 років – які народилися з 1 квітня 1961 р. по 30 вересня 1961 р. і старші.

– Реформою передбачено додаткове підвищення до пенсій – у розмірі 2,5% страхової пенсії за кожні 6 місяців більш пізнього виходу на пенсію. На вашу думку, це заохочуватиме жінок відкладати вихід на пенсію?
– Дійсно, жінкам, які народились у період по 31 грудня 1961 року, після виходу на пенсію встановлюватиметься її підвищення у розмірі 2,5 відсотка за кожні 6 місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку.
Щоб було доступніше, для прикладу візьмемо жінку, яка народилася у червні 1958 року. Згідно із законом, право на пенсію настане у 57 років, а це, відповідно, при виході на пенсію додатково до її розміру буде нараховано 10 відсотків. Чи заохочуватиме це відкладати вихід на пенсію – однозначно відповісти на це питання не можливо. Просто жінки матимуть вибір: чи оформляти пенсію згідно з віком, передбаченим новим законом,  і отримувати збільшену пенсію, яка буде виплачуватися довічно, чи оформити пенсію у віці 55 років, але в зменшеному розмірі. Правом на отримання збільшеної пенсії, я вважаю, в першу чергу скористаються працюючі жінки, які отримують заробітну плату, оскільки їм буде легше сприйняти зміни про пенсійний вік.
– Розкажіть детальніше про умови виходу на пенсію у віці 55 років і що втрачається при призначенні пенсії?
– Хочу відмітити, що не всі жінки зможуть скористатися цим правом. Йде мова про тих жінок, яким виповнилось 55 років при наявності страхового стажу не менше 30 років за умови їх звільнення з роботи. В цьому випадку розмір їхньої пенсії зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Зменшення розміру пенсій за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії. Необхідно зазначити, що право дострокового виходу можливе тільки до 1 січня 2015 року.
– Цікаво, а по 2,5 відсотка до пенсії додаватимуть усім жінкам, які виходитимуть у 60 років?
– Ні, тільки тим жінкам, які народилися у період по 31 грудня 1961 року.
– Чи зберігається для жінок право дострокового виходу на пенсію без її «обрізання». Наприклад, для пільговиків?
– Так, ця норма закону залишена без змін.
– А що нового відбулося в призначенні так званих «спецпенсій»?
– Часто в розмовах з пенсіонерами, які в різні роки вийшли на заслужений відпочинок, звучали нарікання на «зрівнялівку» у пенсіях, великий розрив між пенсіями, які призначались більшості громадянам України в даний час згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та порівняно з іншими спецзаконами, які регламентували призначення пенсій прокурорським та науковим працівникам, державним службовцям, посадовим особам, суддям та іншим особам. На мою думку, з прийняттям і введенням в дію з 1 жовтня 2011 року багатьох змін, що стосуються пенсійного забезпечення, частина питань, які негативно сприймались біль-шістю населення, буде врегульо-вано.
Найбільш несправедливим, на думку громадян, є досить високий рівень пенсійного забезпечення окремих категорій громадян порівняно з більшістю населення України. Цим законом передбачено скорочення надвисоких пенсій і встановлення їх максимального розміру або щомісячного довічного грошового утримання на рівні 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Обмеження пенсій максимальним розміром стосується всіх категорій пенсіонерів незалежно від того, за нормами якого закону їм призначено пенсію.
Встановлено суттєві обмеження для спеціальних пенсій (народні депутати, судді, працівники Національного банку України, митної служби, наукові та прокурорські працівники, державні службовці тощо), зокрема:
- крім встановлення максимального розміру пенсій, як зазначалось вище, передбачено збільшення пері-оду, за який визначається заробітна плата для обчислення пенсій;
- зниження максимального відсотка для визначення розміру пенсії та затвердження його в розмірі 80 відсотків;
- наявність мінімального страхового стажу  для чоловіків 35 років, для жінок 30 років;
- встановлено обмеження заробітку, який враховується при розрахунку пенсії, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, а до 1 січня 2011 року – страхові  внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
- виплата спеціальних пенсій при продовженні роботи проводитиметься у розмірі трудової пенсії. І тільки після звільнення з роботи виплата пенсії здійснюється у розмірах, визначених спеціальними законами.

Практично це ті зміни в пенсійному законодавстві, які в майбутньому не приведуть до великих розривів у розмірах пенсій між різними категоріями пенсіонерів незалежно від того, за яким законом призначена пенсія.
– Чи торкнеться реформа тих, хто уже пішов на заслужений відпочинок, особливо тих, хто отримує пенсію, розмір якої перевищує затверджений максимальний розмір?
– Пенсії, що були призначені до набрання чинності закону, виплачуватимуться у встановлених розмірах. В той же час передбачено, що пенсії,  які перевищують встановлений максимальний розмір, не будуть індексуватися або підвищуватись у випадках, передбачених законодавством, до того часу, поки їх розмір не відповідатиме максимальному. Збережеться право виплати пенсій пенсіонерам, які влаштувались на роботу до жовтня 2011 року.
– Чи відбулись зміни у розмірі страхового стажу при визначенні права на пенсію за різними пенсійними законами?
– Так, з жовтня 2011 року передбачено суттєві зміни у підході до розміру страхового стажу, згідно з яким буде визначатися право та розмір пенсії, а саме: право на призначення пенсії за віком мають особи за наявності страхового стажу не менше 15 років. За раніше чинним законодавством ця норма складала 5 років.
Також внесені зміни при призначенні пенсій по інвалідності – збільшено страховий стаж для визначення права на пенсію залежно від групи та часу настання інвалідності чи дати звернення за пенсією. Аналогічно внесені зміни до поетапного збільшення спеціального стажу для військовослужбовців та прокурорських працівників.
– А як йтимуть на пенсію працівники, яких звільняють з роботи у зв’язку із скороченням штату чи за станом здоров’я?
– Законом України «Про зайнятість населення» таким працівникам гарантується достроковий, за півтора року до досягнення пенсійного віку, вихід на пенсію. Тобто: якщо в жінки право на пенсію за віком виникне у 57 років, то в разі звільнення з роботи з ініціативи адміністрації у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією підприємства чи установи, скороченням кількості чи штату працівників вона набуде право на пенсію за півтора року до досягнення цього пенсійного віку. Таке ж право мають особи, звільнені у зв’язку із виявленою невідповідністю займаній посаді за станом здоров’я. Але необ-хідно пам’ятати, що таким правом можуть скористатися чоловіки при наявності 35 років страхового стажу, а жінки – 30 років відповідно.

Розмовляла Олександра ЛІСКОНОГ


 
Переглядів: 2010 | Додав: bond | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]