Вівторок, 16.04.2024, 14:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 26 » ТЕМА
10:06
ТЕМА
Шкільний обід:
калорійно і збалансовано, але чи достатньо


«Пийте, діти, молоко – будете здорові». Колись таке популярне гасло закликало дітей будь-якого віку вживати молоко та молокопродукти, що додавало впевненості у своєму здоров’ї. Можливо, саме через це декілька десятиріч тому діти були здоровішими від теперішніх школярів. Що їдять наші діти, чому надають перевагу тоді, коли батьки не бачать? Чи харчуються у шкільній їдальні?

Кожного ранку, відправляючи десятирічного Ігорчика до школи, мама дає йому «кишенькові» гроші. «Хай дитина щось собі купить», – каже жінка. Але після повернення зі школи мама питає у сина, куди той потратив гроші. Одного дня Ігор купив собі сухарики, другого – чипси, а на третій день разом із хлопцями з класу ходили на морозиво. Це аж ніяк не задовольнило сподівання матері, бо вона думала, що її чадо нормально харчувалося протягом усіх цих днів. Зрештою, мама вирішила, що здорове харчування дитини – перш за все, а тому готова давати гроші на шкільні обіди, щоби дитина не була голодною весь день.
Проблема харчування школярів – не чиясь видумка. Від цього залежить і розвиток дитини, і здібності у навчанні та й нормальне самопочуття впродовж всього дня, поки тривають заняття у школі.
За даними Міністерства охорони здоров’я України, кожен п’ятий маленький українець має відхилення у стані здоров’я, а до школи здоровими йде тільки 20-25 відсотків дітей. Медики переконують, що однією із найважливіших причин цього є неправильне, ба навіть більше – шкідливе харчування.
Значну увагу дитячому харчуванню приділяють у навчальних закладах, де діти перебувають протягом більшої частини дня. Відповідальність за дитяче харчування беруть на себе управління освіти та керівництво навчальних закладів. «Організувати раціональне, збалансоване, безпечне харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів». З таким гаслом кожного року починається навчальний рік у всіх загальноосвітніх закладах Івано-Франківська. «Їжа в їдальнях повинна бути завжди свіжоприготовленою, доброякісною, мати привабливий вигляд і смакові якості. Треті страви повинні обов’язково бути вітамінізовані», – каже головний спеціаліст управління освіти і науки міськвиконкому Світлана Бойчук. Такий асортимент, переконані освітяни, забезпечить меншу втомлюваність учнів та хороший настрій, бадьорість та працездатність до кінця навчального дня.
Для забезпечення повноцінного харчування у закладах освіти на конкурсній  основі щорічно проводиться тендер, укладаються угоди про надання послуг з реалізації харчування учнів. Для прикладу, у минулому навчальному році 17 приватних підприємців та Вище професійне училище готельного сервісу і туризму надавали такі послуги. За результатами цьогорічного тендеру, наших школярів годуватимуть вже 20 приватних підприємців та училище. Кожен навчальний заклад має розроблений паспорт шкільної їдальні, комплексні цільові програми організації розвитку харчування учнів.
Прозорість системи харчування у навчальних закладах Івано-Франківська дає можливість будь-кому проконтролювати весь процес приготування страв шкільного раціону від початку і до подачі страв учням на стіл. Для цього при кожній школі створюються комісії громадського контролю. З дозволу керівників навчальних закладів туди входять члени батьківських комітетів. Батьки у співпраці із адміністрацією школи можуть поцікавитися питаннями харчування дітей у навчальному закладі. А перелік тих продуктів, які дозволені для використання у дитячому харчуванні, можна прочитати у кутку споживача.
Порівняно з попередніми роками, кажуть освітяни, якість харчування  покращилася. Зросла і вартість одноразового гарячого харчування. Якщо ще у минулому навчальному році учні могли пообідати у шкільних їдальнях за шість гривень, то вже цього року вартість шкільного обіду становить сім гривень, а шкільні сніданки коштують п’ять гривень.
«З вересня понад 90% учнів 1-11 класів забезпечені усіма видами харчування. Безкоштовним гарячим харчуванням охоплені 100% учнів початкових класів та діти пільгових категорій 5-11 класів. Для учнів початкових класів харчування є обов’язковим. Але для усіх інших вікових категорій може бути і дорожчий обід. Це залежить від того, що дитина собі обере. Крім того, ми звертаємо увагу на стан здоров’я дітей. За висновками медичних комісій у закладах створені медичні групи, а тому для таких дітей за індивідуальною згодою батьків організовано дієтичне харчування, – наголошує Світлана  Бойчук.
У школах міста діти вже звикли до впровадженої тут декілька років тому новинки – вітамінізованого напою. Оскільки людині впродовж дня потрібно вживати певну кількість рідини, то для забезпечення школярів вітамінізованими напоями у навчальних закладах замість соків дають кип’ячену воду із лимоном. Як повідомили нам в міському управлінні освіти і науки, це робиться із дозволу медичних працівників. Окрім того, у кожному класі є бутильована джерельна вода. Для цього є відповідні документи, сертифікати.
Звичайно, не обходиться харчування школярів без цікавих та незвичних випадків. Світлана Бойчук пригадує випадок, котрий стався два роки тому в одній із шкіл міста. Тоді маленька дівчинка відмовлялася обідати у шкільній їдальні, бо у меню не було морепродуктів. «Вдома я їм морепродукти, а таке їсти не буду», – казала дівчинка, проте через деякий час вона почала їсти ті страви, котрі пропонувала шкільна їдальня. «Інакшого виходу у дівчинки просто не було, – зауважує жінка і додає: – Ми не можемо забезпечити дітей морепродуктами чи якимись іншими делікатесами. Даємо дітям те, що дозволяє санепідемстанція».
У навчальних закладах складається двотижневе циклічне меню, котре погоджується із санстанцією, а потім на його основі готується щоденне меню. Харчування у навчальних закладах не може залежати від того, що раптом серед року може піднятися ціна на якийсь продукт. Від такого непопулярного кроку може потерпіти калорійність страв. «Відмовлятися від якихось продуктів харчування через ріст цін ми не можемо, оскільки може бути порушена калорійність страв. Втім уся продукція повинна бути сертифікована», – наголошує Світлана Бойчук.
Вже одинадцятий рік Івано-Франківську ЗОШ №3 обслуговує ПП Наталя Мазур. У школі задоволені співпрацею із підприємцем, проте кажуть, що дітям не вистачає такого харчування. За словами директора школи Світлани Долгової, підприємцю дуже важко прогодувати дитину за такі мізерні кошти. «Ми укладаємо декілька пропозицій щодо меню залежно від наявності продуктів харчування. У шкільній їдальні завжди можна побачити циклічне меню комплексних обідів, меню для харчування учнів пільгових категорій, щоденне меню та меню вільного вибору страв. Серед страв вільного вибору є і плов, і гречана каша, і риба, котлети, биточки, а також 7 видів різних салатів. На десерти діти отримують фрукти або печиво», – каже директор школи.

Володимир БОДАК

У понеділок, коли готувався до друку матеріал, у школі №3 меню було таким:
Сніданок
Помідор, 25 г – 12 коп.
Печінка, 35 г – 2.95 грн.
Пюре картопляне, 100 г – 93 коп.
Хліб, 25 г – 14 коп.
Чай з цукром, 250 г – 38 коп.
Печиво, 40 г – 48 коп.
Разом – 5 грн.
Обід
Салат з капусти – 10 коп.
Борщ з картоплею, 250 г – 89 коп.
Биточок яловичий, 40 г  – 2,21 грн.
Гречана каша, 100 г – 1,41 грн.
Хліб, 50 г – 28 коп.
Компот фруктовий – 85 коп.
Слива, 90 г  – 1,27 грн.
Разом – 7 грн.

VOX POPULI
Чи  харчується ваша дитина у шкільній їдальні?
Володимир, музикант: 
– Так, мій син-першокласник безкоштовно їсть у шкільній їдальні і не скаржиться. Можливо тому, що до того він без проблем за компанію з дітками їв у садочку і у нього зберігся рефлекс.
Ірина, продавець:
– Моя дитина не їсть у їдальні. Якщо я даю їй до школи гроші, вона не купує  їжу, а всілякий непотріб: чипси, сухарики, газовану солодку воду. Тому я  роблю їй бутерброди, крім того, даю  фрукти і чай у дитячому термосі.
Вікторія, педагог: 
– І по якості, і по кількості страви у нашій школі бажають бути кращими. Якось прибігає мій учень з їдальні і каже: Вікторіє Петрівно, я порахував  макарони на своїй тарілці. Їх було дев’ять!.. 
Юрій, охоронець:
– Син-четвертокласник може харчуватись  безкоштовно, але бажання не має.  Каже, неймовірно бридка їжа у школі. Я навіть просив його потай принести трішки страви в кульочку додому, щоб переконатись. Моя дружина стежить,  щоб малий зранку добре поснідав вдома, тоді вже чи їв у школІ, чи ні – не так   важливо…
Марина, службовець:
– Так, мій син їсть у шкільній їдальні, не скаржиться. Навіть поправився, я б   сказала.  Правда, він у мене невибагливий до їжі, що дасиш – усе любить.  Тож не маю жодних претензій до шкільної  їдальні. 
Опитував Тарас ЯКОВИН

ДО ТЕМИ
Відомо, що, на відміну від українських школярів, їхні американські колеги щоденно вживають не зовсім корисну їжу. Це призводить до небажаного ожиріння ще у шкільні роки. Боротися з ожирінням школярів та калорійністю їжі взялися у техаському місті Сан-Антоніо. У початкових школах міста проведуть експеримент, котрий мав би зупинити дитяче ожиріння. В їдальнях висітимуть камери, котрі будуть фіксувати підноси з їдою школярів. Аналітики зможуть оцінити калорійність обіду та об’єм їжі, котру вживають учні. Майже 90 відсотків батьків погодилися із таким підходом. Бюджет проекту складе два мільйони доларів, а фінансуватимуть його за рахунок гранту Міністерства сільського господарства США.
Переглядів: 1780 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]