Субота, 20.04.2024, 15:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Липень » 28 » ТЕМА
11:50
ТЕМА
Яким способом краще грітися взимку?

Іванофранківці вимагають від влади дозволів на автономне опалення, влада думає, як зберегти систему централізованого теплопостачання, а підприємці пропонують обігрівати місто природним теплом геотермальних джерел з надр землі.

Невиправданий ризик
В місті не вщухають дискусії стосовно автономного опалення. Після травневої заяви  Президента про те, що Україна повинна відмовитися від централізованого теплопостачання, бо це, начебто, дасть змогу зменшити витрати на опалення, вони лише пожвавились.
Ідея, на перший погляд, доволі приваблива. Але насправді вона таїть в собі великий і нічим не виправданий ризик. Спеціалісти наголошують: твердження, що завдяки автономному опаленню значно зменшуються витрати газу на виробництво тепла, – це ілюзія. А уявна ефективність індивідуального опалення окремих квартир багатоповерхівок полягає в тому, що інші мешканці, споживачі централізованого теплопостачання, оплачують опалення сходових кліток, дахів, підвалів, завдяки чому взимку не замерзають водопровідні і каналізаційні труби.
Автономне опалення вигідне лише тим, що в Україні ціна газу для населення у півтора-два рази нижча, ніж для підприємств комунальної теплоенергетики, тоді як в європейських країнах все навпаки. Втім, зростання ціни газу для населення – питання часу. Адже цього від України вимагає Міжнародний валютний фонд.

«Повідрізалися»
Міська влада Івано-Франківська видала мешканцям 13 тисяч дозволів на автономне опалення. Але, виконуючи підзаконні акти уряду,  які передбачають можливість відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання лише цілого житлового будинку, надання дозволів на встановлення індивідуальних систем опалення в окремих квартирах згодом призупинила. Однак мешканців це не зупинило. Чимало з них несанкціоновано «повідрізалися» від центрального опалення і тепер вимагають від влади узаконити свої неправомірні дії.
За інформацією заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку Миколи Саєвича, у  85-ти будинках від мереж центрального опалення зараз відключено до 70% квартир. Є будинки, де центральним опаленням користуються одна-дві квартири. Але їхні мешканці не дають своєї згоди на відключення і переведення цілого будинку на індивідуальне опалення, бо, по-перше, користуються  пільгами на оплату житлово-комунальних послуг, а, по-друге, не мають грошей  на встановлення «автономки». Водночас, М.Саєвич повідомив, що 10 будинків в місті таки визнали за доцільне відключити від центрального опалення, бо «Теплокомуненерго» несе великі затрати на транспортування туди теплоносія і зазнає на цьому суттєвих збитків.

Івано-Франківськ – не Ужгород

А ось масове від’єднання квартир від центрального опалення спричинило б розбалансування всієї системи теплопостачання, що мало б катастрофічні  наслідки для міста, – стверджує міський голова Віктор Анушкевичус і зазначає, що Івано-Франківськ – не Ужгород, житловий фонд якого вдвічі менший, що й дозволило йому майже безболісно  перейти на автономне опалення.
Крім того, викиди в атмосферу від котлів автономного опалення  завдають шкоди довкіллю і здоров’ю оточуючих. Іванофранківці це відчувають вже зараз. За словами головного державного санітарного лікаря Івано-Франківська Миколи Недоступа, до санепідемстанції надходило чимало скарг про погіршення самопочуття мешканців, квартири яких розташовані поруч з трубами відведення продуктів згорання газу від сусідських котлів автономного опалення. Тому М.Недоступ вимагає від міської влади забезпечити виконання державного стандарту і вирішувати питання відведення продуктів згорання природного газу через організовані димові канали. Але зробити це вельми непросто та доволі затратно, бо колись всі будинки проектувалися з централізованим опаленням.
Тим часом спеціалісти підрахували: при переведенні всіх будинків міста на індивідуальне опалення лише вуглекислого газу за рік викидатиметься в атмосферу до 200 тисяч тонн, а чадний газ, через відсутність в будинках витяжних каналів, розсіюватиметься не над дахами багатоповерхівок, а безпосередньо перед самими вікнами квартир. Також зрозуміло, що при відключенні квартир від централізованого опалення і гарячого водопостачання доведеться старі газові труби, які не розраховані на підвищене споживання блакитного палива, замінювати на труби більшого діаметра.  

Альтернативні джерела
Принагідно варто нагадати, що попереднє керівництво держави акцентувало увагу керівників підприємств комунальної теплоенергетики на необхідності переведення котелень на альтернативні джерела енергії та застосування новітніх технологій опалення. В Івано-Франківську, зокрема, впроваджувались так звані когенераційні установки. На біопаливі в місті вже працюють дві котельні і у найближчих планах переведення на цей вид палива ще третьої.
Колишній керівник міськжитлокомунгоспу Петро Косюк свого часу  зробив сенсаційну заяву: Івано-Франківськ можна обігрівати природнім теплом з геотермальних джерел надр землі. Правда, з того часу реальних кроків щодо цього так і не зробили. До геотермальної енергії несподівано повернулись на попередній сесії міськради.
Керівник фірми «Геотермал» Віктор Шевчук поінформував депутатів міськради, що на території так званого мікрорайону «Позитрон» на глибині 3,5 кілометра є теплоносій температурою 87 градусів за Цельсієм. Щоб його звідтіля добути, необхідно пробурити свердловини, встановити теплонасоси, викачувати гарячу воду, відбирати від неї тепло і або продавати його «Теплокомуненерго», або безпосередньо населенню. Ціна такого тепла буде у рази меншою від того, що виробляється за допомогою спалювання газу чи інших енергоносіїв.
Однак депутатів це не переконало. Вони вважають, що фірма хоче лише отримати відповідну земельну ділянку. А чи вдасться їй реалізувати цей амбітний проект – ще не відомо. «Це важливе питання мало б пройти попередній розгляд у профільних депутатських комісіях за присутності фахівців «Теплокомуненерго», щоб розмова була предметною», – заявив депутат міськради від «Фронту змін», голова постійної комісії з питань ЖКГ, транспорту і зв’язку, колишній директор «Теплокомуненерго» Ігор Прокопів і запропонував наразі відкласти розгляд  цього питання.
Іван Гірак

КОМЕНТАР
Микола Вітенко, секретар постійної депутатської комісії міськради
з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку


Питання  відключення житлових будинків або ж окремих квартир від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води є дуже актуальним для мешканців Івано-Франківська. Що ж все-таки краще для окремо взятої людини та населення міста загалом? Для мене це проблемне питання є неоднозначним, бо кожна система опалення має свої переваги та недоліки. Я б розбив  його на дві складові: соціально-економічну та правову.
Переваги індивідуального опалення:
1. Нижчі ціни на газ для населення, ніж для юридичних осіб  дозволяють поступово компенсовувати витрачені кошти на встановлення індивідуального опалення.
2. Можливість включати опалення тоді, коли людина цього хоче. В наших кліматичних умовах холоди бувають ще в травні, і коли температура на вулиці сягає плюс п’ять, звісно, у квартирі не комфортно.
3. Можливість мати гарячу воду протягом цілого року і не встановлювати для цього додаткові пристрої (бойлери, колонки), які не завжди є безпечними в обслуговуванні.
4. Втрати. На найгірших котельнях України вони складають 32%, в будинках – і це наша спільна безгосподарність! – від доставленої теплової енергії (тобто, від решти – 68%) втрачається ще від 50 до 60% тепла!  При використанні індивідуального опалення вам потрібно утеплювати тільки свою квартиру, а не цілий  будинок.
Недоліки, на які варто звернути увагу:
1. Вартість встановлення індивідуального опалення у 3-кімнатній квартирі станом на сьогодні становить 18-20 тисяч гривень, залежно від типу котла, батарей, протяжності, площі квартири.
2. Варто враховувати економічний момент, бо він дуже важливий.  Вартість газу, скажімо, для мешканця Німеччини складає від 400 до 500 євро за тисячу кубометрів газу та 150 євро для промисловості. В нас все поки що з точністю до навпаки, але в майбутньому пропорція може змінитися не на користь населення. Якби газ відпускався населенню за тією ж вартістю, за якою отримує теплопостачальна організація, то строки окупності індивідуального опалення затяглися б аж до повного зносу обладнання. Його строк служби (вітчизняного виробництва) – 5-7 років, (імпортного – 6-8). Після цього треба міняти теплообмінник, який коштує 60-70% від вартості котла. За ці роки, що він працюватиме, як правило, вартість його подвоюється, а то й потроюється або й взагалі таке обладнання знімається з виробництва. Практично треба купувати новий котел.
Варто також зауважити, що затрати газу з роками експлуатації обладнання стають все більшими. Людина дивується, коли за аналогічних зимових погодних умов вона спочатку платила одну суму, а наступного року – на 20-25% більше. Отож, гроші, вкладені у встановлення індивідуального опалення, «не відбиваються».
3. Є ще один важливий нюанс: встановлене індивідуальне обладнання практично не обслуговується. Вважається, що людина купила річ, і вона (річ)  повинна служити. Але ж це обладнання має щороку проходити якесь регламентне обстеження, як це відбувається у теплопостачальних організаціях. Відтак, це – бомба уповільненої дії. Відмовить автоматика (вона працює на електриці, а не на механіці) – і може статися все, що завгодно. Вимкнули електрику – не спрацював клапан закриття газу – пішла загазованість квартири – увімкнули світло – п’єзозапалювання – вибух.
4. Екологія. Уже є скарги на власників індивідуального опалення щодо викидів з їхнього обладнання. Люди, які живуть поверхом вище, відчували і відчувають запах газу та чаду. В момент розпалювання викиди від звичайних котлів сягають рівня, що у 2-3 рази перевищують викиди промислових котлів. Після цього рівень викидів падає, проте їх величина досить суттєва.
Коли помешкання опалюються централізовано, то викиди формуються і направляються у димову трубу, висота якої сягає 70-80 метрів, де вони розсіюються. При індивідуальному ж опаленні джерело забруднення люди наближають до себе на кухню чи у кімнату. Ніхто не досліджував, як діє індивідуальне опалення на навколишнє середовище, чи, скажімо, на мікроклімат окремо взятого кварталу чи будинку.
5. Під’їздам, які через відключення від централізованого опалення більше не обігріватимуться, під час сильних морозів загрожуватиме замерзання стояків холодного водопостачання та каналізації; для тих громадян, хто й далі користуватиметься послугами централізованого теплопостачання, їх вартість зросте у зв’язку зі скороченням загальної кількості абонентів підприємства ТКЕ.
6. Зараз у місті проводиться переобладнання котелень під альтернативні  види палива для здешевлення вартості  поданого тепла споживачу та зменшення залежності вартості послуги від ціни на природний газ. Газовий котел у квартирі такому переобладнанню не підлягає.

P.S.  2 червня на сесію Івано-Франківської міської ради мною був винесений проект рішення про дозвіл на відключення однієї квартири  від центрального опалення. Міжвідомча комісія також дала згоду на винесення цього проекту рішення, бо ситуація, яка склалася в цій  сім’ї, була дійсно важкою для сприйняття. Ще до початку сесії мені стало відомо, що на це рішення міської ради (у випадку його підтримки) з великою вірогідністю буде накладений протест прокурора м. Івано-Франківська.  Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а оскільки чинне законодавство дозволяє відключати  від центрального опалення тільки цілі будинки, то можна сказати, що протест прокурора був би  задоволений судом, що вже і відбувалося в 2009 році. На сесії міської ради я зняв з розгляду цей проект рішення і рекомендував звернутися сім’ї  в суд. Суди і зараз, розглядаючи звернення громадян про дозвіл на відключення від центрального опалення, виносять зовсім протилежні рішення.
Так, згідно з пунктами 24, 25, 26 Постанови Кабінету Міністрів Україні від 21 липня 2005 року N630 споживач може відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. Відключення здійснюється за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку, дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм, правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки. Підставою для відмови у наданні дозволу на відключення від мереж центрального опалення і гарячого водопостачання є неможливість забезпечення, у разі відокремлення приміщення цього споживача (секції, під'їзду) від внутрішньобудинкових мереж центрального опалення і гарячого водопостачання, безперебійної роботи інженерного обладнання сусідніх приміщень або будинку в цілому. Якщо міжвідомча комісія не зможе надати вам переконливі  аргументи щодо неможливості відключення, то ви маєте хороші шанси виграти справу у суді.
Отож, враховуйте всі «за» і «проти» при виборі між «індивідуалкою» та центральним опаленням, бо деколи речі, які здаються прості на перший погляд у фінансовому аспекті, насправді не є такими.
Переглядів: 1842 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]