Середа, 24.04.2024, 01:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Липень » 14 » ТЕМА
12:42
ТЕМА
Цирк на дроті
Вихід сьогоднішнього номера «Західного кур’єра» був на грані зриву

Постійні перепади напруги, котрі турбують редакцію протягом останніх трьох місяців, не дають можливості працювати у нормальному режимі.  У «надзвичайній ситуації»  заледве витримує апаратура, котра живиться від мережі електропостачання.  Аби вирішити проблему, ми звернулися до Івано-Франківського РЕМу.  Виявилося, що ми не одні – майже щодня РЕМ отримує скарги від мешканців вул. Грюнвальдської та Гаркуші, а також підприємців про перепади напруги.

У площині «червоних ліній»

Як поінформував «ЗК» директор Івано-Франківського РЕМу Володимир Поліш,  виною всьому є не санкціоновано збудоване приміщення на розі вулиць Франка-Павлика. В одному із попередніх номерів газети ми повідомляли про те, що на фасаді будинку замурували меморіальну дошку Михайлові Павлику. Тоді голова постійної депутатської комісії з питань будівництва, архітектури, земельних відносин, охорони навколишнього середовища та сприяння розвитку сіл, представник фракції ВО «Свобода»  Петро Гавриш зауважував, що добудова здійснюється у площині червоних ліній. Саме під фундаментом цієї прибудови проходять електричні мережі, від яких живиться частина вулиці Франка, а також вулиця Гаркуші і будинок по вулиці Грюнвальдській, 6.
Як повідомили у РЕМі, забудівник пошкодив кабельні лінії ще тоді, коли рив траншею під фундамент. У результаті пошкодження кабелів працівники РЕМу змушені були перекинути живлення із трьох кабелів на один резервний. Це і спричиняє перевантаження мережі.
На місце будівництва виїжджав майстер РЕМу, котрий склав протокол про адміністративне правопорушення. У документі, зокрема, йдеться: «при розкопках траншеї в охоронній зоні кабельних ліній в м. Івано-Франківську по вул. Павлика, 4 – Франка, 42 було пошкоджено три кабельні лінії 0,4 кВ. Ордер на розкопки РЕМом не був погоджений».

Таких випадків чимало

Директор філії ПАТ «Прикарпаттяобленерго» «Івано-Франківський РЕМ» Володимир Поліш тримає цю проблему на особистому контролі, бо каже, що таких випадків у місті є чимало. І якщо вдасться вирішити питання хоча б із одним таким горе-забудівником, то решта будуть знати, до чого можуть привести їхні самовільні прибудови. На жаль, про такі випадки працівники району електричних мереж дізнаються пост-фактум.
«Підприємець перерив наші кабелі без належного дозволу на будівництво у тому місці. Спілкуватися він ніяк не хоче. Мовляв, якщо ви не даєте дозволу, то я зроблю так, як вважаю за потрібне. Ми зверталися у прокуратуру, до міського голови та в управління з надзвичайних ситуацій. Прокуратура відмовила, оскільки це питання цивільних відносин, а тому його потрібно вирішувати у судовому порядку, – каже Володимир Поліш. – Комісія МНС так і не збиралася, хоча частина міста живиться електроенергією із резервного кабелю. І це, напевне, слід розцінювати як надзвичайну ситуацію. Основні кабелі перекопані і перебиті, а дістатися до них нереально, бо вони розміщені під фундаментом. Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Івано-Франківській області в цей час чекає відповіді на свій запит із Києва, бо тільки там можуть сказати, як чинити у такій ситуації».

РЕМ не хоче «кидати соплі»
Поки електрики ламають голови над тим, як вирішити питання із нормальним постачанням електрики для частини міста (нагадаємо, що це майже у самому центрі Івано-Франківська), подібні забудови, наче гриби після дощу, виростають то тут, то там. «Якби ми знали, де завтра хтось задумає вирити траншею і щось побудувати», – бідкаються працівники РЕМу. Правильним, на їхню думку, було би рішення знести самовільну прибудову і відновити нормальне електропостачання. Але ж проблему потрібно вирішити на рівні комісії у складі керівників дозвільних структур. «Якщо частина міста залишиться без електропостачання і люди вийдуть на вулиці, тоді, напевне, вже буде вкрай надзвичайна ситуація», – зауважує пан Поліш.
Одним із варіантів спеціалісти розглядають можливість «кидати соплі» (протягнути кабель по фасадах будинків). Але це, за словами фахівців, також протизаконно.
По місту є багато таких прецедентів, де на кабелях стоять паркани, альтанки тощо. Рано чи пізно у тому чи іншому місці кабель може вийти з ладу. Як результат – цілі мікрорайони міста залишаються без світла. Але власники тих споруд на комунікаціях не реагують на жодні звернення працівників РЕМу. Влада повинна навести лад із такого роду самовільними забудовами, бо вони можуть стати причиною вимкнення електропостачання у лікарнях чи інших структурах, котрі відповідають за життя і здоров’я мешканців міста.
Загалом у місті, за даними РЕМу, є добрий десяток таких крикливих фактів, де порушено норми будівництва. Про один із них також повідомлялося у місцевій пресі – добудова біля кінотеатру «Космос».

До рішення суду

Питання про самовільну забудову було винесене на окрему нараду, котра відбулася у вівторок у заступника міського голови Миколи Саєвича. Як і слід було передбачати, вольового рішення про знесення прибудови на розі вулиць Франка-Павлика бути просто не може, оскільки це протизаконно. Втім, так само, як і протизаконним було саме будівництво без повного комплекту дозвільних документів. «Наскільки мені відомо, будівництво на цей час зупинено. Головний архітектор міста допустив помилку, давши дозвіл на цю прибудову, – каже заступник міського голови Микола Саєвич. – Саме вирішення питання перебуває у підвішеному стані. Проблема полягає у тому, що прибудова стоїть у неналежному місці, і поки що немає рішення про її знесення. Цей процес може затягнутися на тривалий період. Але зносити прибудову можна буде тільки після відповідного рішення суду».
Володимир БОДАК
Переглядів: 1291 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]