Вівторок, 16.04.2024, 10:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Липень » 14 » ТЕМА
12:40
ТЕМА
«Волков проти України»
Тривале невиконання рішень трьох судів Івано-Франківською міськрадою загрожує Україні чималим штрафом


Україну охопила лихоманка судових позовів. Все частіше українці шукають правди у міжнародному правосудді. Докотилась ця хвиля і до нашого міста. Нещодавно Україна визнала свою вину перед Європейським Судом з прав людини. А причиною її «вини» стало тривале невиконання трьох рішень українських судів Івано-Франківською міською радою. Йдеться про справу «О.М.Волков проти України». 

Слово зі Страсбурга – вирішальне
 
Судова тяганина старости Російської общини Івано-Франківської області Олександра Волкова з Івано-Франківською міською радою вже поросла бородою. Пан Олександр доказав у суді, що окремі положення  двох «Програм…» (2000–2002 рр. та 2004-2006 рр.) щодо розвитку української мови, які приймались Івано-Франківською міською радою, порушують його законні права, свободи та інтереси у мовній сфері. Йдеться про пункти, які передбачають анонсування та проведення всіх масових і видовищних заходів в м. Івано-Франківську лише державною мовою; параграфу розділу «Транспорт», в якому зазначено – «при укладанні угод зобов’язувати перевізників, котрі обслуговують маршрути міського громадського транспорту, обмежити трансляцію радіопрограм недержавною мовою та встановлення мінімального розміру ставки єдиного податку» та пункту, що передбачає «спілкування в навчальних закладах виключно українською мовою».
Найбільше обурює Олександра Миколайовича пункт про «збереження пільгового нарахування орендної плати для підприємців, які торгують виключно україномовною продукцією». Він запевняє, що це дискримінує його як автора кількох російськомовних праць, виданих в Івано-Франківську, про життя російської меншини та художніх творів. З цього питання зараз триває розгляд його позову в міському суді.
Так всі спроби прикарпатських посадовців закріпити патріотичні наміри в «Програмах…» постійно викликали судові позови з боку старости Російської общини. Олександр Волков пройшов усі можливі шляхи захисту в державі – виграв справи в Івано-Франківському міському суді у 2002 р. та 2005 р., дійшов до Вищого адміністративного суду України у 2006 р., рішення яких зобов’язували Івано-Франківську міську раду виключити суперечливі пункти з програм.
Але ці рішення протягом 9 років не зустріли бажаної для позивача реакції з боку депутатів.
Виконавча служба ГУЮ в Івано-Франківській області намагалась вплинути на міськраду. У 2007 році навіть двічі накладали штраф – 340 грн. і 680 грн. відповідно. У 2008 році Івано-Франківський міський суд подав клопотання до прокуратури м. Івано-Франківська щодо вирішення питання про порушення кримінальної справи по факту невиконання постанов українських судів.  Але прокуратура відмовила у порушенні кримінальної справи за відсутності складу злочину, передбаченого ст. 382 КПК України.
Коли закінчились терміни виконавчого провадження, Олександр Волков подав заяву проти України до Європейського Суду з прав людини.

«Гострих кутів» оминуть
Що ж спонукало російського старосту оббивати пороги судів в Україні і дійти аж до Євросуду? Невже дійсно на практиці у нашому місті ущемляють мовні права росіян? – звернувся «ЗК» по коментар до Олександра Волкова.
«Є рішення суду, яке треба виконувати. І поки я живий, буду відстоювати права російської меншини на Прикарпатті. Я – лояльний громадянин України, не маю нічого проти української мови. Хай влада розвиває і популяризує українську мову, культуру і літературу, але в рамках закону, не обмежуючи мої законні права громадянина України російської національності. Я хочу жити в європейській країні, де поважають права національних меншин, де виконуються рішення судів. А якщо і надалі міська рада проігнорує судові рішення, які набрали законної сили, це створить для держави України величезні неприємності. Як матеріальні, так і моральні» – прокоментував Олександр Волков.
Секретар міської ради , представник ВО «Свобода» Руслан Марцінків зазначає, що відколи Україна підписала всі Європейські Конвенції, рішення Євросуду є чинними і обов’язковими для виконання на всій території України. «Парадокс у тому, що дія цієї програми вже закінчилась у 2006 році. Але щоб не створювати проблеми для держави та не псувати імідж України в світовій спільноті, ми плануємо на найближчій сесії міської ради прийняти поправки до тієї програми і відправити рішення до суду про те, що міська рада зреагувала на рішення Європейського Суду», – запевняє Руслан Марцінків.
На його думку, рішення Євросуду є певною мірою тенденційне для України. А сама справа носить радше політичний характер, ніж правовий. Зараз міські депутати працюють над розробкою нової програми розвитку української мови. Руслан Марцінків говорить, що у ній міські обранці постараються уникнути «гострих кутів», але основного напрямку не змінять – популяризувати українську мову, культуру, музику в громадському транспорті, закладах культури, громадського харчування, розвивати україномовні літературу, кіно, театр.
Мар’яна РИНДИЧ

КОМЕНТАР
Володимир Ковальчук,
перший заступник начальника Головного управління юстиції в Івано-Франківській області:

Урядовим Упововаженим України у справах Європейського Суду з прав людини отримано з Секретаріату Євросуду заяву Олександра  Волкова щодо порушення ст.. 6, 11, 13, 14 Європейської Конвенції про захист прав людини, в частині невиконання Івано-Франківською міською радою в 2005-2006 рр. рішень національних судів. Сьогодні по Івано-Франківській області налічується 15 справ, які передані до Європейського Суду. Вони стосуються переважно невиплати заробітної плати. У випадку невиконання рішення Європейського Суду останній може застосувати значну суму штрафних санкцій до Уряду України, а також може ухвалити рішення про виплату справедливої сатисфакції громадянину, право якого порушується. Оскільки кінцевий термін виконання справи «О.М.Волков проти України» Європейський Суд встановив до 15 липня 2011 року, всі крапки розставлять на сесії міської ради, яка відбудеться 14 липня 2011 року.
Переглядів: 1198 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]