Субота, 20.04.2024, 02:06
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 2 » Свобода ради…
11:51
Свобода ради…
У вівторок, 30 листопада, розпочала роботу Івано-Франківська міська рада шостого скликання

На площі перед «білим домом» – жодного пікету, як це вже стало традиційно впродовж останнього часу. «Якось не звично», — чую розмову двох новообраних депутатів, які власне поспішали на першу сесію. – «А хто буде пікетувати, якщо вся «Свобода» в сесійній залі?!».

Справді, вже перше сесійне засідання, як і передбачалося, продемонструвало цілковиту домінанту в міській раді Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Голосів «свободівців» (34 мандати) достатньо для прийняття практично будь-якого рішення. Відтепер і звернення, і заяви, і відозви можна приймати не на вулиці, а в сесійній залі. У вівторок перемога «Свободи» на місцевих виборах 31 жовтня реалізувалася у двох перших безальтернативних рішеннях: обранні секретаря міської ради та зверненні до керівників держави «щодо ситуації навколо малого і середнього бізнесу в Україні та прийняттям нового Податкового кодексу». І ось перший результат: не встигли депутати Івано-Франківської міської ради проголосувати за щойно виголошений текст звернення (проти лише представники Партії регіонів), як Президент Віктор Янукович на Податковий кодекс наклав вето. «Аж страшно!», — чи то серйозно, чи то жартома  у міськрадівському буфеті кинув репліку один депутат-«регіонал». 
Та перед цим було весело… Згідно з законом перше сесійне засідання відкрив голова територіальної виборчої комісії Богдан Винник. Оголошуючи результати виборів, зачитуючи прізвища новообраних достойників та запрошуючи до вітального слова гостей, голова ТВК так хвилювався, що систематично допускав ляпсуси, чим спричиняв неприхований сміх у переповненому залі (де зібралися не лише новообрані депутати, а й чимало запрошених). Голову обласної ради, лідера прикарпатських «свободівців» Олександра Сича він «благословив» «головою обласної державної адміністрації!», депутата Ігоря Халаменду назвав «Халамандрою», ледь не «перехрестив» владику УПЦ КП Іоасафа.
Веселий тон Богдана Винника перебив депутат міськради, лідер Громадського форуму Івано-Франківська Юрій Соловей, якого обурив факт, що, зачитуючи список обранців, голова ТВК не виголосив прізвище 60-го депутата, яким, посилаючись на рішення суду, на переконання Юрія Солов’я, є його однопартієць з «Третьої сили» Роман Тимків. Пан Юрій звинуватив голову ТВК в ігноруванні протоколу № 21 засідання територіальної виборчої комісії та рішення Львівського апеляційного адміністративного суду, що зобов’язав комісію розподілити шістдесятий депутатський мандат. В свою чергу голова ТВК зазначив, що суд зобов’язав комісію лише перерахувати голоси, що і було виконано. Що ж до протоколу №21, то він, на думку Богдана Винника, є нелегітимним, оскільки на засіданні комісії були присутні лише 8 членів замість необхідних 10-ти.
Відтак були присяги, які традиційно виголошують новообраний міський голова та від імені депутатського корпусу найстарший депутат міськради. Таким є «свободівець» Роман Полковник, вік якого 73 роки. Загалом же, як оголосив голова ТВК, середній вік депутатів Івано-Франківської міської ради  — 36 років. Наймолодша, знову ж таки, представниця ВО «Свобода» 20-річна Віталія Сарабін. Що ж до депутатського «віку», то тут «старожилами» є представники ВО «Батьківщина» Василь Бойчук та Володимир Стасюк, для яких це скликання вже п’яте.
Виступаючи після урочистої присяги, міський голова Віктор Анушкевичус подякував виборцям Івано-Франківська «за демократичний вибір». «Демократичні ідеали в Івано-Франківську жили, живуть і будуть жити», — підкреслив міський голова. «З вашого дозволу хочу подякувати територіальній виборчій комісії, її голові Богдану Михайловичу Виннику, який сьогодні задав такий веселий тон на першій сесії міської ради, за роботу в дуже нелегких умовах. Відбулася зміна виборчого законодавства і їм по ходу доводилося і працювати, і навчатися», — підтримав голову ТВК Віктор Анушкевичус.
Звертаючись до новообраних депутатів, міський голова зауважив, що «роботи дуже і дуже багато».  «Висловлюю надію на те, що ви разом зі мною, усвідомлюючи ту відповідальність, яку поклали на нас виборці, будете в першу чергу сповідувати не свої інтереси, не корпоративні інтереси чи партійні, а в першу чергу інтереси громади м. Івано-Франківська, адже саме заради цього нас обирали люди. В мирі і злагоді, коли є консолідація, є вагомі здобутки. Я сподіваюся на конструктивну роботу як виконавчої, так і представницької гілок влади Івано-Франківська. Сподіваюся, що виборців міста ми не розчаруємо», — розставив акценти міський голова.
Свою підтримку міській владі висловили голова обласної ради Олександр Сич та народний депутат України від Партії регіонів Василь Чуднов. Останній навіть зголосився стати «позалімітним депутатом міської ради». За два роки, які залишилися до закінчення повноважень чинної Верховної Ради України, нардеп готовий зробити чимало корисного для розвитку міста, «щоб ми гідно зустріли 350-ліття Івано-Франківська».
«Свято» скінчилося, почалися «будні»... Перше робоче питання сесії – обрання секретаря міської ради. На цю посаду Віктор Анушкевичус подав кандидатуру одного з лідерів ВО «Свобода» Руслана Марцінківа. В результаті таємного голосування його підтримали 52 з 58 депутатів. Показово проігнорував голосування Юрій Соловей, який вважає, що при прийнятті будь-якого рішення 30-ма голосами при остаточно не вирішеній долі 60-го мандата таке рішення можна вважати нелегітимним. Втім, що стосується голосування за кандидатуру секретаря міськради, позитивне рішення було відомо заздалегідь, просто процедури таємного голосування вимагає закон про місцеве самоврядування. Про цей факт свідчить вже хоча б те, що до Руслана Марцінківа як кандидата на цю посаду в депутатів не виникло жодного запитання. А звертаючись до депутатського корпусу ще перед голосуванням, він  зазначив: «Хочу подякувати міській раді за висловлену мені довіру. Вважаю, що на кожній посаді в першу чергу треба бачити не якісь права, а свої обов’язки. Знаю, що посада секретаря міської ради — це своєрідний місток, який покликаний допомогти налагодити плідну співпрацю між представницькою і виконавчою владою. Тому моя робота полягатиме у якнайширшому сприянні роботи як депутатського корпусу, так і міського виконкому».
Друге питання першої сесії, як зазначалося вище, – звернення Івано-Франківської міськради до Януковича-Азарова-Литвина щодо ситуації навколо малого і середнього бізнесу в Україні та прийняттям нового Податкового кодексу.
Висловлюючи «цілковиту підтримку підприємцям Івано-Франківська» міськрада вимагає:
1. Від Президента України – негайно накласти на Податковий кодекс вето та відправити у відставку Кабінет Міністрів України на чолі з Миколою Азаровим.
2. Від Верховної Ради – повернутись до роботи над новою редакцією Податкового кодексу України, розробленої з урахуванням реального стану національної економіки структури зайнятості населення та інтересів українців. Внесення окремих косметичних правок не змінить негативної суті документа. До розробки нового проекту Податкового кодексу мають бути залучені науковці та представники громадських організацій, малого і середнього бізнесу.
3. Зупинити податкове свавілля, передбачене цим документом, та встановити принцип рівноправності платників податків та органів податкової інспекції.
4. Забезпечити проведення виборів до Верховної Ради України навесні 2011 року, як цього вимагає чинне законодавство.
5. Відхилити проект Трудового кодексу, який дискримінує найманого працівника і є порушенням європейських норм трудовідносин і прав людини.
6. Від Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України – забезпечити дотримання правопорядку під час мирних акцій протесту та утриматись від силових дій проти громадян, що відстоюють та реалізують свої права та свободи.
7. Скасувати непомірні внески до Пенсійного фонду.
8. Не збільшувати пенсійний вік та стаж роботи потрібні для пенсії, що необхідні для виходу на пенсію.
9. Обмежити спецпенсії для привілейованих чиновників.
…Святково попрацювавши, депутати пішли на урочистий фуршет…
Антін ТИМУРА
P.S. Наступна сесія відбудеться 7 грудня. На ній, як повідомив Віктор Анушкевичус, будуть розглянуті питання: Регламент Івано-Франківської міської ради. Про кількісний склад виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Про персональний склад виконкому та заступників міського голови. Про депутатські комісії та комітети, їх склад та керівні органи.
Переглядів: 1121 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]