Четвер, 25.04.2024, 13:06
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 19 » СУСПІЛЬСТВО
10:01
СУСПІЛЬСТВО

Нова гра – правила ті ж
Гаряча пора вступних випробувань цього року розпочнеться 11 липня. Справжнім лототроном із багатьма принадами виявляється щороку для вступників вибір майбутньої професії. Вузи пропонують на вибір усе, чого тільки прагне молода душа, от тільки не кожен може стати студентом такого бажаного для себе вузу. Не останню роль у цьому процесі, як правило, відіграє рівень знань абітурієнта, глибина батьківської кишені, а також умови прийому на навчання.
Минулого тижня Кабінет Міністрів України вирішив зменшити кількість місць на держзамовлення для українських вузів. І це за місяць до офіційного старту вступної кампанії. В уряді нібито апелюють тим, що порівняно із минулим роком зменшилась кількість абітурієнтів. Такий висновок там зробили із кількості зареєстрованих осіб для проходження ЗНО. Ми з’ясували, як таке урядове рішення може відбитися на цьогорічній вступній кампанії та за якими правилами гратимуть наші університети.
Якщо вірити цифрам, то, дійсно, тенденція потенційних абітурієнтів йде на спад. За даними Українського центру оцінювання якості освіти, для проходження ЗНО минулого року зареєструвалося 322 тисячі осіб, натомість цього року тестування проходить тільки 297 тисяч випускників шкіл.
Найперше ватро зазначити, що у зв’язку із нестабільною ситуацією в державі влада дещо змістила проведення другої сесії зовнішнього незалежного оцінювання, а відповідно, і початок роботи приймальних комісій у вузах. Тим не менше, як переконують у приймальних комісіях трьох найбільших – національних – університетів нашого міста, правила гри давно відомі і кардинально міняти ніхто нічого не буде. До прийому заяв тут вже готові, хоча цей процес розпочнеться аж 11 липня.
Про зменшення кількості державного замовлення в усіх університетах чули, але одностайно наголошують, що станом на середину червня жодних конкретних «урізаних» цифр не повідомляли.
Стабільність і новація
У приймальній комісії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника переконують, що цьогоріч нічого особливого в університеті не очікується. Тут запланували прийняти за держзамовленням ту ж кількість абітурієнтів, що й минулого року. «Торік ми виконали план і заповнили усі ліцензії. Сподіваємося, що і цього року впораємося», – зауважує відповідальний секретар приймальної комісії Руслан Запухляк. Традиційно тут найпопулярнішими залишаються напрямки «туризм», «міжнародні відносини», «англійська мова» та «правознавство». Тому конкурс на деякі спеціальності насправді дуже великий. Для прикладу, торік приймальна комісія прийняла майже тисячу заяв на 18 державних місць зі спеціальності «правознавство».
Що стосується платної форми навчання, то в університеті вона не змінюється уже як мінімум три роки. Найбільше коштів доведеться викласти тим, хто прагне вступити на спеціальність «міжнародні відносини», – 12555 гривень за один рік навчання. Лише однією новинкою може спокусити абітурієнтів цей вуз – з вересня розпочинається підготовка журналістів в інституті філології. Як запевнив відповідальний секретар приймальної комісії, навіть попри те, що спеціальність ще не внесена у загальний перелік, абітурієнти мають право подавати на неї заяви.
З прицілом на перспективу
Івано-Франківський національний медичний університет про скорочення кількості державних місць говорить як про постійне явище. Суттєве скорочення відбулося за останні три-чотири роки. Скажімо, за даними приймальної комісії університету, у 2010 році на усі спеціальності тут було 220 державних місць, а вже минулого року ця кількість становила 150. Якою буде цьогорічна цифра, поки що не знають, бо Міністерство охорони здоров’я ще не довело остаточної кількості. Тим не менше, зауважують у приймальній комісії, що планується прийом на рівні минулого року. Так звані «проектні показники» мед університету становлять 150 державних місць на усі спеціальності.
Тим, хто виявив бажання вступати на спеціальність «лікувальна справа», повідомляють про інформаційний лист МОЗ України. «Міністр охорони здоров’я просить проводити роз’яснювальну роботу серед абітурієнтів про те, що при успішному навчанні на спеціальності «лікувальна справа» та успішному завершенні інтернатури вони будуть працевлаштовані на посади лікарів загальної практики – сімейної медицини. Як воно буде, важко сказати, бо попереду ще шість років навчання», – наголошує відповідальний секретар приймальної комісії Ігор Сарапук.
Вартість навчання в медуніверситеті зростає тільки на 100-300 гривень. Це, на думку Ігоря Сарапука, не є суттєве збільшення, зважаючи на рівень інфляції.
Традиційно найдорожчим напрямком є «стоматологія». Один рік навчання тут становить 19100 гривень. Для іноземців вартість навчання на «стоматології» становить 4300 доларів США.
Особливістю вступу в медичний університет є також творчий конкурс. Це стосується майбутніх зубних техніків. Під час вступного випробування вони демонструють свої навики ліплення із пластиліну. У приймальній комісії кажуть, що цього року абітурієнти ліпитимуть моделі зубів.
В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, як і в інших вузах, підтвердили, що ще немає відповідної постанови Кабміну, тому тут наразі говорять про університетську пропозицію держзамовлення на рівні минулого року (орієнтовно 700 осіб на денну форму навчання). Тим часом ріст цін на платне навчання майже непомітний – до 50 гривень. Притаманні спеціалізовані напрями підготовки для технічного університету вартують в середньому 8-9 тисяч гривень, а от найбільше доведеться викласти за навчання за напрямом підготовки «філологія» (факультет технічного перекладу та документознавство) – 10234 грн.
Володимир БОДАК

 

Переглядів: 712 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]