Субота, 20.04.2024, 15:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 19 » СУСПІЛЬСТВО
09:57
СУСПІЛЬСТВО

Собаки-рятувальники
Собаки-рятувальники. Людина дуже давно оцiнила природнi якостi собаки: гострий нюх, тонкий слух, хороший зiр, швидкий бiг, фiзичну силу, спритність, і, головне, податливiсть до дресирування. Собаки не тільки демонструють свою любов, вiрнiсть, вiдданiсть, але i служать людям: працюють рятувальниками, сторожами, поводирями слiпих, в безводних пустелях знаходять воду, в горах – цiннi мінерали, охороняють кордони, але найголовніше – рятують безліч людських життів.
На базі Івано-Франківського спеціального воєнізованого гірничорятувального загону рік тому було прийнято рішення створити пошуково-рятувальне кінологічне відділення. Існування такого підрозділу є прямою вимогою сучасних реалій – наразі це загальноєвропейська практика. Собаки, завдяки своїм унікальним природним якостям, здатні швидко ідентифікувати особу за запахом.  Запах кожної людини унікальний, як і відбитки пальців. Створення кінологічної служби – це якісно нова концепція  щодо пошуку та рятування постраждалих в умовах завалів будівельних конструкцій, в лісі, гірській місцевості, під лавинами.
 В івано-франківському пошуково-рятувальному кінологічному відділенні є чотири дорослі досвідчені собаки  та три молоді. Це німецькі та бельгійські вівчарки, ротвелер і лабрадор. Кожна порода по-своєму особлива. Бельгійська вівчарка дуже енергійна, найкраще її чудові здібності виявляються при пошуку у лісі. Німецька вівчарка розумна та скрупульозна, надзвичайно кмітлива.
«Поганих собак немає, – запевняє інструктор-кінолог Сергій Богатирьов. – Є бездарні господарі та вчителі, котрі не здатні  навчити, пояснити тварині, що вона повинна робити і як себе поводити. Особливість собак-рятувальників ще й у тому, що, завдяки спеціальним тренуванням, у них практично відсутня агресія, тобто ми спрямовуємо її у потрібне нам русло. Такі тварини ніколи не зашкодять людині, лише допоможуть».
Зараз івано-франківські чотирилапі рятувальники повністю готові до дій за призначенням, а їхні вміння та навички зможуть застосуватися за першої ж необхідності. Кваліфікація сумніву не викликає, адже минулого року вони пройшли тримісячну підготовку у Міжрегіональному (кінологічному) центрі швидкого реагування в місті Ромни на Сумщині, успішно здавши державний кваліфікаційний іспит.
За інформацією   Управління ДСНС в області


До теми
…21 січня 1788 року Наполеон Бонапарт писав одному зі своїх командувачів у Єгипті: «В Олександрії повинно бути багато псів, здатних нести добру службу на ваших заставах». Уперше цих тварин стали використовувати поліцейські підрозділи бельгійського міста Брюгге. На митниці службові собаки з'явилися в 1908-1909 роках. Перші митні пси допомагали затримувати контрабандистів, що намагалися уникнути арешту. Оскільки справа відбувалася в Німеччині, зрозуміло, це були німецькі вівчарки. Традиційно в якості пошуків застосовують німецьких і бельгійських вівчарок.
Вітчизняна кінологія зароджувалася на базі полювань – спорту і розваги військових. У 1904 році керівництво карного розшуку міста Києва  придбало чотирьох пошукових собак, а міністерство оборони закупило в Німеччині трьох псів, підготовлених для санітарно-пошукової служби. Під час Першої світової війни спеціально навчені тварини використовувалися як санітари і зв'язківці. Хрестоматійними стали дані про те, що міно-пошукові собаки за роки Другої світової війни знайшли більше чотирьох мільйонів боєприпасів. Вони розмінували сотні сіл, селищ, міст,    з-поміж яких Харків, Київ, Варшава, Відень.

 

Переглядів: 592 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]