П`ятниця, 19.04.2024, 12:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 10 » СУСПІЛЬСТВО
12:48
СУСПІЛЬСТВО
Податкові покращення

З 1-го січня в податково-законодавчій царині набрав чинності цілий ряд нововведень. Податковий кодекс фіскали утрамбували більш ніж сотнею нових норм. Серед розмаїтості новел зупинимося на найбільш примітних змінах  у податковому законодавстві-2014.

ПДВ і податок на прибуток для підприємств
Почнемо з не надто приємної констатації факту: очікуваного зниження ставок на основні податки у новому році українці так і не дочекалися. Від декларованого зменшення ставки податку на прибуток підприємств з 19% до 16% у 2014 році законодавці завбачливо відмовилися, розтягнувши задоволення ще на два роки. Згідно з внесеними 19 грудня 2013 року змінами до ПК, у поточному році зниження планується лише до 18%. Натомість ставка в 16% почне діяти аж з 2016 року.
Зниження ставки на податкові зобов'язання з ПДВ до 17% (замість 20% з моменту запровадження податку) у Верховній Раді також перенесли на 2015 рік.
Та стосовно самого податку на додану вартість є й хороші новини. Наприклад, згідно із внесеними змінами, у 2014 році для добровільної реєстрації особи платником ПДВ більше не знадобиться така вимога, як здійснення ним оподатковуваних операцій (досі для здійснення реєстрації платникові податків було необхідно провести хоча б одну оподатковану операцію, незалежно від суми такої операції).
Зміни стосуються також і бази оподаткування ПДВ, у яку з 2014 року не включатимуться суми пені, неустойки (штрафів, а також річних), сплачені покупцем внаслідок невиконання ним своїх договірних зобов'язань. Ще одна цікава метаморфоза: до ПК внесено правило, згідно з яким право платника податків подати скаргу на свого контрагента, що відмовився виписувати податкову накладну (яка дає платникові податків право на отримання податкового кредиту), обмежується 60-денним терміном із моменту закінчення відповідного податкового періоду.
Згідно з попередніми намірами законодавців, у 2014 році мало б перестати діяти звільнення від сплати податку на додану вартість операцій із поставки на територію України зернових і технічних культур, включаючи їх експорт, та поставки на територію України імпорту й експорту лому чорних і кольорових металів та деревини. Але дію цієї норми парламентарі вирішили пролонгувати ще на два роки. Зате скасували пільги із ввезення на митну територію природного газу і вдвічі збільшили ставку збору за спеціальне використання лісових ресурсів.

Спрощена реєстрація і електронний «тренд»

Об’ємний блок нормативних удосконалень у 2014 році стосується і порядку реєстрації платників податків і об'єктів оподаткування. Держменеджери вирішили скасувати свідоцтва про  реєстрацію платника ПДВ, а також кілька важливих реєстраційних документів, у тому числі свідоцтво платника єдиного податку і довідку про взяття платника податків на облік. Згідно з новими правилами, їх замінить один папірець – виписка з Єдиного державного реєстру.
Взагалі у 2014 році у Міндоходів планують ще активніше, ніж у минулому році, взятися до впровадження електронних технологій у старі добрі податкові процедури. Приміром, за допомогою впровадженого у 2013 році «Електронного кабінету платника податків» у поточному році можна в електронній формі подати навіть заяву про реєстрацію особи платником ПДВ. Правда, якщо між платником податків і податковим органом укладено договір про визнання електронних документів і зареєстровано електронний підпис.  Зрештою, «Електронний кабінет платника податків» сам по собі – неабияка новація: система, що дає можливість не тільки подавати податкову звітність у режимі реального часу, а й у майбутньому підбивати баланс розрахунків платника податків з бюджетом на будь-яку дату, що цікавить платника податків.
Серед іншого, 2014-й стане для платників податків роком повного переходу на новий стандарт реєстраторів розрахункових операцій. 1-го січня  закінчився адаптаційний період для підприємців щодо вправляння в поданні в податкові органи контрольно-звітної інформації РРО в електронній формі. Отож, тепер за неподання інформації штрафуватимуть. 

Єдиний податок
Група норм, які набули юридичної ваги з 1-го січня, на думку фіскалів, покликані удосконалити правовий режим єдиного податку. Нововведення значно спрощують можливість переходу платника з однієї групи в іншу, у тому числі, якщо він не є платником ПДВ, а також можливість переходу з режиму єдиного податку на загальну систему оподаткування. «Спрощення» частково зачепили й процедуру реєстрації платника єдиного податку.
Ще з хорошого: з 1 січня щодо платників єдиного податку починає діяти механізм електронних перевірок, які проводитимуться за заявою платника податків, не матимуть для нього негативних наслідків і спрямовані на підтвердження податковим органом законності здійснених платником податків податкових операцій.

Податок на нерухомість
З першого січня почала діяти ще одна відкладена законодавча норма – податок на нерухомість. Перша спроба впровадження податку у 2013 році зазнала фіаско через непідготовленість бази об’єктів нерухомості. А з 1-го січня 2014 року податок на нерухомість знову став обов’язковим до сплати.
Правила не змінилися: платитимуть ті, хто має квартири площею понад 120 квадратних метрів, та будинки, більші, аніж 250 квадратних метрів. Раз на рік потрібно буде розрахуватися за кожен квадратний метр надлишкової площі. За кожен квадратний метр податок становитиме 11,73 гривні (якщо площа квартири не перевищує 240 квадратних метрів, а будинок не більший, аніж 500). Якщо ж площа більша, то податок становитиме 30,97 гривні за метр.

Кіпрське роялті
Завершуючи нашу податкову розвідку, варто бодай побіжно згадати ще одне довгоочікуване нововведення: набрання чинності у цьому році гучної свого часу Конвенції про запобігання подвійному оподаткуванню з Республікою Кіпр, що передбачає підвищення податкових ставок на роялті (до 10%) замість діючої нині нульової ставки, а також на інші платежі між резидентами наших держав.
Вікторія ГАЙДУК

Переглядів: 769 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]