Субота, 20.04.2024, 00:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 12 » СУСПІЛЬСТВО
12:33
СУСПІЛЬСТВО
«Магазинна» варта

Охоронці місцевих супермаркетів,  намагаючись боротися із крадіями, часто перевищують повноваження. Нерідко зайти до магазину можна звичайним покупцем, а вийти – підозрюваним   у крадіжці.


Іванофранківець Мирон Заєць розповідає, що якось під обід зайшов до гіпермаркету «Епіцентр» пригледіти додому керамічну плитку. Але не встиг чоловік переступити поріг магазину, як один зі штатних охоронців ще при вході у торговий зал наполегливо попросив показати вміст невеликої сумки, що пан Мирон мав при собі. Згодом та ж сама ситуація повторилася, коли чоловік виходив з гіпермаркету: його затримав уже інший «секюріті» та мало не змушував вивернути кишені, чи нема, мовляв, там чого зайвого. При цьому, за словами Мирона Зайця, «магазинний захисник» лементував так, що на нього оглядалися перехожі.  
«Говорили зі мною, як зі злодієм, так що люди зглядалися з усіх боків, – обурюється пан Мирон. – Поряд зі мною ішли й інші відвідувачі з не меншими торбинами – їх чомусь ніхто не затримував».
У речах пана Мирона не знайшли анічогісінько, але побувати у шкірі крадія – не найприємніше враження від шопінгу, тож настрій і день чоловікові було зіпсовано. А не надто ґречний охоронець пішов собі «без перепрошую».
Хто в цій ситуації неправий? Покупець, що гуляє зі своєю торбиною поміж прилавків, чи охоронець, що пантрує магазинний крам ціною комфорту відвідувачів? Де межа прав покупця та обов’язків охоронця – довідувався «ЗК».

Не примушують, а пропонують

«Якщо стається якесь непорозуміння, неввічливе ставлення охоронця чи щось подібне – відразу звертайтеся до адміністрації торгового закладу, – відповідає, вислухавши нашу скаргу на дії працівника начальник служби безпеки гіпермаркету «Епіцентр» Любомир Мигалюк. – В приміщенні магазину встановлено систему відеонагляду, і ми завжди можемо з’ясувати всі обставини і розібратись по суті питання».
Такі суперечки треба вирішувати, у прямому сенсі, «не відходячи від каси», кажуть в «Епіцентрі». Герой нашої історії – пан Мирон до адміністрації гіпермаркету не звернувся, каже Любомир Мигалюк, а про його невдоволення роботою працівників дізналися лише від нас. Відеозапис того дня переглянути вже не можливо. Однак у гіпермаркеті запевняють: все одно готові розглянути звернення відвідувача.
«Зрозумійте, ми нікого не затримуємо просто так із цікавості, – веде мову начальник служби безпеки. – Якщо людина заходить у торговий зал, маючи при собі товари, які є в нас у продажу, але придбані в інших закладах торгівлі, то ми повинні звертати на це увагу споживача, щоб не виникало непорозумінь при виході клієнта з «неоплаченим товаром». Але показувати речі ми нікого не примушуємо. Ми пропонуємо. Тому я вам гарантую, що всі наші працівники діють у рамках закону».
Те, що охорона «Епіцентру» діяла без порушень прав покупця, підтверджує і голова Станіславської Правозахисної Групи,  юрист Андрій Малетин. За його словами, у пропонуванні чи пак «рекомендації» чого-небудь порушення закону немає. Відповідно, й охоронець, що попрохав пана Мирона показати сумку, теж закону не порушив. Хоча й перевищив повноваження.
«Охоронець має право попросити вас показати вміст сумки чи пакета – ви маєте право йому відмовити, – каже юрист. – Якщо б він сам вирвав торбину з рук і став витрушувати – оце було б порушення».
Якщо ж охоронець поводився грубо чи зчинив галас, то, за словами юриста, покупець, як мінімум, має повне право зателефонувати на «гарячий номер» торгової мережі або в управління захисту прав споживачів.
Якщо б сумку у пана Мирона вирвали силою – у такому випадку, за словами Андрія Малетина, можна сміливо телефонувати у міліцію. Охорона не має права обшукувати вас і ваші сумки при вході чи виході з торгового залу. Це може зробити виключно співробітник міліції або представник Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ. Але у присутності двох свідків та за достатніх підстав.  

Охоронців боятися – в супермаркет не ходити

Загалом впадати в паніку, коли до вас наближається «магазинна варта», ні в якому разі не потрібно. Тримайте себе в руках навіть, якщо охоронець грубіянить. Не намагайтеся чинити фізичний опір, поводьтеся впевнено: ви знаєте свої права і готові їх відстоювати.
«Якщо вас затримали, то як мінімум, запитайте в охоронця документ, що засвідчує його  повноваження, – радить Андрій Малетин. – Якщо це охоронець спеціалізованої служби – вимагайте у нього пред’явити відповідне посвідчення, з якого випишіть усі дані. Якщо це просто працівник магазину – посадову інструкцію».
Якщо охорону супермаркету чи торгового центру забезпечує недержавне охоронне агентство, такий «секюріті» може попросити покупця продемонструвати вміст кишень, але лише за добровільною згодою останнього. Він має право затримати особу, яку підозрює у вчиненні злочину, але негайно повідомити про це міліцію.
«Ні в які «кімнатки» і «підсобки» йти не погоджуйтесь, лише у присутності двох інших покупців з магазину – понятих, – продовжує юрист. – Якщо ви вже там опинилися, слідкуйте за сумками і кишенями, щоб нічого не підкинули».

І з сумкою – можна

Також охорона не має права вимагати у вас залишити вашу торбину у камері схову перед входом у торговий зал. За словами голови  Станіславської Правозахисної Групи Андрія  Малетина, норм, що зобов’язують покупця це робити, немає в жодному законі.
«Якщо ви все-таки залишаєте свої особисті речі на зберігання, то між вами укладений договір на зберігання, – пояснює юрист. – Відповідно, супермаркет зобов’язаний забезпечити схоронність ваших речей. Таблички «Адміністрація відповідальності не несе», м’яко кажучи, вводять вас в оману».
Якщо працівники супермаркету не додивилися за вашою сумкою, то вони зобов’язані відшкодувати вам збитки в повному розмірі вартості речей, що були в ній (включаючи і саму сумку також). Якщо в супермаркеті відмовляються компенсувати вартість вкраденої речі, слід викликати міліцію.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Переглядів: 1190 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]