П`ятниця, 29.03.2024, 10:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 12 » СУСПІЛЬСТВО
10:08
СУСПІЛЬСТВО
«Збережи своє здоров’я»
Започаткована лікарями Івано-Франківська ще два роки тому, ця акція ставить за мету покращити доступність жителів Івано-Франківська до медичних працівників.
Є чимало людей, які через зайнятість не мають часу прийти до поліклініки, не хочуть записуватися у реєстратурі та навіть зачекати в черзі до того чи іншого лікаря.
Але уже третій рік поспіль лікарі тієї чи іншої поліклініки ставлять палатки у кожному мікрорайоні Івано-Франківська. Протягом дня тут можна виміряти артеріальний тиск, здати аналізи, визначити рівень цукру в крові, пройти тести на СНІД, гепатит тощо.
Окрім того, спільно з обласним фтізіопульмоцентром медики облаштовують на вулицях міста пересувний флюорограф. Тут люди можуть пройти обстеження на туберкульоз.
«За час існування акції було виявлено чимало випадків цукрового діабету, про який хворі навіть не знали, виявлено гіпертонічну хворобу. Прикро, але були виявлені захворювання на СНІД і туберкульоз», – розповідає головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк.
Такі акції відбуваються в кожному мікрорайоні міста один-два рази на місяць.

Медики прагнуть європейського рівня

Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр готовий працювати на європейському рівні. Про це заявив директор закладу Любомир Малофій під час підписання угоди про співпрацю із румунськими колегами. За словами наших медиків, база фтизіопульмоцентру достатньо розвинена, а тому навіть румунські медики мають можливість почерпнути у нас деякі моменти у роботі медичного закладу.
 «Нам, звичайно, є ще над чим працювати. Показники захворювання на туберкульоз в Україні і Румунії дуже кардинально відрізняються. Зараз ми вивчаємо питання, яким чином вони добилися у себе такого результату, - каже директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Роман Мельник. – Наші румунські колеги приїхали поділитися з нами своїм досвідом. Ми прекрасно розуміємо, що туберкульоз – це соціальна проблема. А тому від медицини залежить тільки 5-10 відсотків, усе інше – загальнодержавна програма. У Румунії добилися таких результатів завдяки тому, що Європа виділила серйозні кошти для цієї галузі».
Звичайно, румунська делегація переконалася, що і в нас є чого повчитися. Директор пневмофтізіологічної клініки м. Бая-Маре (Румунія) Олександр Бондре побачив, наскільки вдало оснащена лабораторія та хірургічне відділення в Івано-Франківську. Тим часом прикарпатські фтизіатри сподіваються, що у рамках співпраці можна буде очікувати і оновленого обладнання від Євросоюзу.
Переглядів: 632 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]