Четвер, 28.03.2024, 14:29
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 4 » СУСПІЛЬСТВО
10:24
СУСПІЛЬСТВО
Морський міраж,
або Де краще відпочити влітку


Де відпочити влітку? Над цим питанням на початку літа, збираючись у довгоочікувану відпустку, замислюється більшість з нас. При цьому хочеться ідеально поєднати співвідношення «ціна-якість». Тут кожен розраховує виключно на свій матеріальний стан. Сучасні види туризму пропонують відпочинок на будь-який смак і будь-яку кишеню. «ЗК» з’ясовував, де і як люблять відпочивати українці.
Дедалі частіше знайомі та друзі вирушають у закордонне турне, мовляв, на гаманець не дуже шкодить. За відпочинок у Болгарії чи Хорватії вони викладають приблизно такі ж суми, як і за набагато нижчого рівня комфортабельності відпочинок в Україні. Це, звісно, і стає визначальним показником для планування відпустки на наступні роки. Тим більше щороку хочеться побачити щось нове, досі незвідане.


За чотири моря

Коли звичайний українець розмірковує, де відпочити влітку, схоже, всілякими революціями і кризами в країнах-курортах його не залякаєш.
Відпочинок у Єгипті, долю якого єгиптяни намагаються вирішити вже більше року після повалення авторитарного правителя, досі залишається популярним. Однак ця країна відходить на другий план, тому що українці відкривають інші розкішні місця і по кишені, і для душі.
Представники туристичних фірм кажуть, що насправді багато українців їдуть відпочивати за кордон. Їх у цьому плані не зупиняють ані революції, ані криза. На зміну Єгипту і Туреччині приходить розкіш Об'єднаних Арабських Еміратів і європейське обслуговування в Іспанії, Греції та Болгарії. До цього списку також додалися Хорватія та Чорногорія. Кажуть, мовляв, сьогодні набагато дешевше відпочити у Греції чи Болгарії, аніж в Україні.
 Проаналізувавши попит в минулі роки і прогнози на цьогорічний літній сезон, експерти ринку визначили основні тренди туристичного літа-2013. Найпопулярнішими напрямами серед українських туристів залишаться Туреччина, Єгипет, Чорногорія і Болгарія. В останні роки зростає попит на Шрі-Ланку і Гоа. Влітку також будуть популярними Греція, Іспанія і Італія. Якщо говорити про ринок СНД, то безумовним лідером тут є Грузія. Щодо вартості, то середня ціна літнього туру за кордон становить близько $950 на людину за тиждень відпочинку. Крім того, турист додатково витрачає 200-250 євро на «кишенькові витрати».
На красі рідного краю, на жаль чи на щастя, не ставлять акцент більшість туристичних компаній. Тут навіть не приховують, що по Україні влаштовують, як правило, лише екскурсійні тури чи так звані тури вихідного дня. Основа роботи турфірм зазвичай полягає на розкрутці закордонних турів.
Зважаючи на масові протести, котрі відбуваються впродовж трьох тижнів у облюбованому місці відпочивальників із пострадянського простору – Туреччині, а також на періодичні непевні заворушення у Єгипті, запитуємо представників турфірм, як це позначилося на бажанні українців податися на відпочинок у ці країни. На що без здивування ті спокійно відповідають, що попит на такі морські курорти не зменшився. Мовляв, заворушення відбуваються далеко від місць масового літнього відпочинку. «Ми щодня стежимо за інформацією із Міністерства закордонних справ і відповідно до цього повідомляємо клієнтам про ситуацію в тій чи іншій країні», – кажуть менеджери туристичної фірми. За їхніми словами, до Стамбула чи Анкари ніхто відпочивати не їде, тому й переживати не слід.

Вдома найкраще?

Але є  чимало таких людей, котрі готові щоліта їхати на те саме місце і мати гарантію якісного відпочинку на території України. Ольга з Сергієм та їхні дві доньки днями знову вирушили «своїм ходом» до моря. Кажуть, їм так зручніше та набагато економніше. «Нам не подобаються ціни на проживання в готелях. Ми ж їдемо до моря, а не за комфортом. Біля моря ми постійно орендуємо в одних людей будиночок на десять днів. До таких умов вже звикли. А тому їдемо туди вже четвертий раз», – зізнається жінка.
До речі, досить дешевий відпочинок на березі моря пропонують деякі туристичні фірми Івано-Франківська. Найдешевший відпочинок можна організувати навіть за 30 гривень на добу з одного. Щоправда, якогось сервісу чи комфорту в таких умовах очікувати годі. І їсти доведеться готувати самотужки.
Питання здорового відпочинку турбує багатьох туристів, особливо тих, хто віддає перевагу відпочинку всередині країни, а не поїздкам за кордон. Погодьтеся: навіть сьогодні, коли  кордони відкриті, і менш-більш гаманець дозволяє, все-таки патріотичний відпочинок бере верх. І в Україні достатньо місць, які варто відвідати, побачити і дізнатися багато нового. Чорне і Азовське моря, відпочинок на Дністрі або Південному Бузі, катання і плавання на Шацьких озерах, Карпати і безліч інших захоплюючих, живописних місць. Ні для кого не секрет, що природа щедро нагородила наші краї вражаючою мальовничою природою. Буяння фарб, цвітінь, різних дерев і рослин вражає красою і багатогранністю.
Тим часом, згідно із всеукраїнськими опитуваннями, значна частина українців не готова податися на моря чи куди-небудь у гори. І все тільки тому, що вони не планують відпустки на літо.
З іншого боку – відпочинок влітку – це і поїздки на вихідні. Як правило, туристи воліють вибратися на природу, ближче до сільської місцевості, чистої річки і свіжого повітря. Тут варіантів також може бути більш ніж достатньо: пікніки з наметами, походи в ліс, в гори, поїздки на бази відпочинку тощо.

Сам собі туроператор

Втім, значна частина наших краян не готова провести відпустку далеко від рідного дому. Така тенденція спостерігається впродовж останніх як мінімум трьох років. Цьогоріч не планують відпочивати влітку 70 відсотків українців.
Про це свідчать результати всеукраїнського опитування.
Найпопулярнішим серед місць відпочинку залишається Крим, але не відстають від нього і наші улюблені Карпати. Тут, до речі, влітку можна спокійно відпочити ледь не в кожній гуцульській хаті. Благо, сільський зелений туризм у горах розвинений неабияк. Та  сума 50 гривень з особи – не така вже й велика.
Попри те, що на заході країни, зазвичай, найбільше тих, хто планує поїздки за кордон, тут є і найбільша кількість тих, хто не має можливості кудись поїхати. Як і в попередні роки, кількість тих, хто планує поїздки за кордон, складає лише 2% всього населення України.
Відпочинок у горах має свої плюси і мінуси. Звичайно, позитивом є те, що тут свіже повітря, екологічно чисте харчування. Але є й мінуси. Тому садибу варто обирати таким чином, щоб навколо було якомога більше цікавих місць. Цікаві місця кожен розуміє по-своєму – кому замки і фортеці, а кому нічні клуби і дискотеки. Якщо харчуватись у садибі, то ціни на харчування на добу стартують від 100 гривень з особи. Загалом разом із витратами на дорогу та на власні потреби тут можна вкластися у 2 тисячі гривень.
Великої популярності серед українців останніми роками набув так званий етнічний туризм – це майже той самий зелений, лише з меншим комфортом, але більшим набором вражень та емоцій. Особливо він популярний серед невеликих молодіжних туристичних груп. Етнічний колорит можна віднайти майже по цілій Україні, починаючи від гуцулів у Карпатах і закінчуючи Волинню, Поділлям та Полтавщиною. Одним словом, кожному своє. За невеликі кошти можна спробувати свої сили і в творчих майстер-класах. Там вже точно нудно не буде нікому. А щодо вражень, то їх гарантовано чимало.
І зрештою, яка в кого мета відпочинку? Хтось їде просто полежати всі 10 днів під палючим сонцем, отримати бажаний загар. Проте дедалі більше таких людей, котрі намагаються попри пасивний відпочинок виділити бодай один день для того, аби щось цікаве побачити, відкрити для себе нові горизонти.
Дикий відпочинок може стати просто ідеалом дешевизни. Зекономити тут можна на всьому – поїхати автостопом, жити в наметі і їсти «мівіну» – такий відпочинок вийде ультрабюджетним. Таких місць в Україні можна віднайти чимало.
Україна має майже повний набір туристичних приманок — це і моря, і гори, ріки та озера, навіть болота та печери для найбільш витончених. Є також замки і фортеці, міста зі своєю архітектурою і неповторним духом, і колоритні села далеко від цивілізації. Головне — відійти від стереотипної відпустки «за путівкою» і проявити трохи ініціативи. Постарайтеся сам собі розпланувати власний літній відпочинок. Він буде не такий, як у всіх, оригінальний і незабутній. Особливо, якщо наберетеся якнайбільше позитивних вражень на весь наступний рік.
Дмитро ГУСАК


VOX POPULI

Звідки, на вашу думку, у пересічних українців гроші на переповнені продуктами візки у супермаркетах?


Ігор, викладач:

– Я не знаю. Я візками не користуюсь, мої покупки вміщуються в корзинку, і то вона не буває переповненою. Навіть на це я витрачаю від ста до ста п’ятдесяти гривень. Ті переповнені візки, про які ви питаєте, тягнуть на всі вісімсот, а  то й більше…

Валерія Миколаївна, інженер:
– Я живу одна, то мені велика кількість продуктів не потрібна, та й доходи у мене скромні. За всіх людей сказати не можу, а от донька моєї знайомої завжди отоварюється на півтори-дві тисячі, бо мама працює в Італії, доглядає старенького діда, а гроші передає дітям на Україну. Робота у неї важка, зате діти ні в чому собі тут не відмовляють…

Пані Марія, пенсіонерка:
– Я не знаю, де вони беруть гроші. Може, заробляють, а, може, крадуть… Я купую хліб, молоко, крупу і олію, по святах – м'ясо чи рибу. Овочі і ягоди  – по сезону – беру на ринку. Та раз люди так багато купують, що деколи аж сиплеться з тих візків, – значить, їм стільки треба. Може, сім’я велика, або  на яке свято.  

Наталя, працівник супермаркету:
– Я не можу спитати у людей, яких щодня обслуговую, звідки у них гроші, але відсотків 30 покупців у звичайні будні дні купують продуктів на суму, що перевищує мою місячну зарплатню. Відсотків 50 купують на суму від 150 до 600 грн. Гадаю, це ті, котрі живуть на зарплату, але купують за один раз більше, щоб не їздити в магазин дуже часто – економлять час і гроші на таксі чи на пальне.

Ігор Степанович:

– Люди мають гроші, заробляють так чи інакше, тому і купують багато. Вони стогнуть, що жити тяжко, але у великих магазинах  штовхають перед собою візки, вщерть заповнені продуктами, і лишають на касі від півтори тисячі гривень. Звісно, в таких магазинах не побачиш бідних самотніх пенсіонерів або калік, чиї покупки складаються з хліба, молока і замінника масла, та без проблем вміщуються у невеликий поліетиленовий пакет.

Переглядів: 885 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]