П`ятниця, 19.04.2024, 01:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 25 » СУСПІЛЬСТВО
11:09
СУСПІЛЬСТВО
«Нептун» не парує
Чи запрацює найдавніша міська лазня?


Доля однієї з івано-франківських лазень не на жарт занепокоїла місцевих шанувальників відпочинку «з легкою парою», а таких у нашому місті, виявляється,  немало – кількадесят.
Лазня «Нептун» на вулиці Низовій поблизу майдану Шептицького – найдавніший банний заклад не лише в Івано-Франківську, але й Україні, останні кілька місяців з невідомих причин несподівано припинила свою роботу. Завсідники парильні з приводу закриття «Нептуна» губляться у здогадках і побоюються, аби приміщення лазні в самісінькому центрі Івано-Франківська часом не вподобав хтось із місцевих можновладців, адже тоді їхнє улюблене місце відпочинку із 170-літнім стажем роботи, скоріш за все, зачинилось уже назавжди.
Чому «Нептун» раптово згорнув діяльність та чи запарує знову найдавніша в Україні лазня – з’ясовував «ЗК».


«Лазня тимчасово не працює»
Любителі гарячої пари, хмільного пива та задушевних розмов у лазні мріють про «релакс» у її стінах ще від початку березня. Саме відтоді на дверях «Нептуна» висить оголошення – «Лазня тимчасово не працює».
«Об’ява про те, що «Нептун» не працює, висить уже два місяці, – скаржиться  пенсіонер Геннадій Георгійович, постійний відвідувач лазні на Низовій. – Чого там зачинено уже так довго, я не знаю, але здогадуюся, що це може бути рейдерство».
Таку версію чоловік вмотивовує тим, що його улюблений заклад відпочинку знаходиться посеред культурного центру міста, тож цілком можливо будівля на Низовій, 5 впала в око комусь із владоможців.
Геннадій Георгійович бідкається, що тепер поправити здоров’я лікувальним паром не має можливості, адже усі інші івано-франківські лазні (а їх у місті десятки), приймають замовлення лише для компаній, а ті, що працюють погодинно, пенсіонеру не по кишені. За словами пана Геннадія, муніципальної лазні у місті взагалі немає, а «Нептун» –  хоч і приватна структура, але єдина, де діяли знижки для пенсіонерів та студентів – їм за тридцять гривень власники дозволяли паритись хоч цілий день. Та й для відвідувачів-непільговиків ціни у лазні більш-менш лояльні – 40 гривень з одного за три години в парильні.
Пенсіонер обіцяє відстоювати «Нептун» і в кабінетах місцевих чиновників, якщо знадобиться, бо без лазні не уявляє свого життя.  
«Для мене це не те що традиція, це потреба, – розповідає затятий «парильник». –  Ті, хто не ходять до лазні, просто не знають, що це таке. Я в лазню ходжу з семи років. Нині мені 74 роки і любити лазню я збираюся до останнього подиху».

«Банний» бізнес – неприбутковий

Допоки мешканці бідкаються і безрезультатно оббивають пороги лазні, на території «Нептуна» невпинно киплять ремонті роботи, снують працівники, озброєні будівельним реманентом, та грізно гуркочуть електродрилі. Власник парильні на Низовій Володимир Махобей каже, що ніякі рейдери лазні не захоплювали, хоча справи у його «банному» бізнесі останнім часом і справді йдуть не надто гладко. Нині підприємство переживає відчутні фінансові труднощі.
 «Раніше ми утримували лазню у «Нептуні» за рахунок будівельних робіт, які виконували по місту, – коментує власник. –  Попередні мери, Борович та Шкутяк, давали нам на це дозвіл. Зараз ми такі роботи не проводимо, тож і лазню не маємо за  що утримувати. Тому ми і закрилися».
Чи буде після ремонту на вулиці Низовій, 5 лазня, чи більш вигідний з комерційної точки зору об’єкт – ось що найбільше хвилює івано-франківських любителів пару. Та й пересічним іванофранківцям уявити вулицю Низову без знаменитої лазні, де парились ще їхні діди, напевно, непросто.
Відповідаючи на питання щодо подальшої долі парильні, Володимир Махобей спочатку жартує, мовляв, і справді подумує відкрити нічний клуб чи то казино, проте врешті зізнається, що лазні на Низовій таки бути. Каже, що нинішнє обладнання парильні давно застаріло і  зараз, на вимогу франківських газовиків, «Нептун» обладнують новими, сучасними, а крім того, економнішими котлами. Після завершення ремонтних робіт лазня знову «запарує» для всіх охочих.

Пар за новим тарифом

Проте після того, як оновлений «Нептун» відчинить свої двері, власник обіцяє скасувати усі колишні пільги для пенсіонерів та студентів, тож паритимуться всі за однаковим тарифом. Причина такого рішення, за словами Володимира Махобея, у тому, що лазню відвідує надто багато пільговиків: зі ста чоловік понад 70 пенсіонерів.
«Пільги, які діяли, – це наша особиста ініціатива. Ніхто нас не просив їх встановлювати, то і відмінити їх я маю право. Ми більше двадцяти з лишнім років «мили» пенсіонерів і студентів лише за 50 процентів ціни. Люди не розуміють, що ми робили це за свій кошт. Не за державний, не за міський, а за свій. Місто не допомогло нам жодною копійкою,  хоча я звертався з цим питанням у міськвиконком. Мені відмовили».
Якими будуть нові тарифи у найдавнішій міській лазні, поки не визначились. Орієнтовна цифра, яку називають «нептунівці» – 40-50 гривень за три години у парильні. Не можуть чітко сказати і того, коли установа знов запрацює. За словами працівників, якщо тамтешня сауна, скоріш за все, відновить роботу вже за два-три тижні, то, власне, лазня відкриється не раніше середини літа.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

До теми

І парились, і державу творили
Лазня на Низовій була збудована ще у 1845 році, і, як ми вже згадували раніше, є першим банним закладом на території нашої держави. Проте нинішній «Нептун» – не просто найдавніша українська парильня з цікавою скульптурною групою на фасаді. Наші предки, виявляється, у стінах цієї лазні не тільки парилися, але й вирішували питання державного масштабу. Детальніше про це «ЗК» розповів краєзнавець Михайло Головатий:
«Після смерті засновника власником лазні на Низовій став Іван Яхно – вчитель учительської семінарії, досить знаменитий вчений-біолог. Він один із засновників Івано-Франківської «Просвіти», і, очевидно, з ним був знайомий Іван Франко та інші радикали. У 1892 році, на Зелені свята, 7 червня, радикали запланували провести віче в нашому місті, для цього найняли зал, який знаходився там, де зараз вхід до галереї «Бастіон» з вулиці Новгородської. Але влада відмовила їм у наданні того приміщення, визнавши його небезпечним, таким, де може завалитися стеля. Як вихід із ситуації Іван Франко та його колеги, очевидно, за домовленістю з Яхном, перейшли до залу очікування його лазні і провели там збори. Отак вона ввійшла в історію громадських рухів нашого краю».
Михайло Головатий зізнається, що і сам великий шанувальник відпочинку «з легкою парою». У «Нептун» заходив частенько, адже він прихильник саме російської, так званої «мокрої» лазні, а не турецької сауни.
До слова, нині російські парильні у місті справжній ексклюзив, хоча ще недавно, за часів Радянського Союзу в Івано-Франківську таких було аж чотири, до того ж усі громадські. Але протягом 90-х років усі вони стали надбанням приватників, в тому числі і «Нептун». А зважаючи на те, що у наданні банних послуг саме російської лазні заклад на Низовій практично монополіст, то ціни там хоч і лояльні, проте все ж вищі, ніж у Львові та інших обласних центрах України.

Переглядів: 1116 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]