П`ятниця, 29.03.2024, 11:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 14 » СУСПІЛЬСТВО
21:34
СУСПІЛЬСТВО

Підсумки співфінансування

Упродовж 2012 року всі роботи з поточного і капітального ремонту житлового фонду ЄРЦ виконувались на умовах співфінансування. Загальна вартість робіт, щодо яких залучались кошти статутного фонду підприємства, склала понад 5400 тис. грн. Пайова участь мешканців склала майже 2000 тис. грн., які сплачуються рівними частками упродовж терміну від кількох місяців до року, одночасно з поточними платежами за утримання будинку.


Загалом виконані майже 700 об’єктів на 500 будинках. При цьому із залученням коштів ЄРЦ – 163 об’єкти. Зокрема, на умовах співфінансування з боку міста відремонтовано 30 дахів, 59 під’їздів, у 44 будинках були реконструйовані підвальні розгалуження інженерних мереж та стояки трубопроводів, шість будинків утеплено. Крім того, у дванадцяти будинках проведено реконструкцію електричних мереж.
«Під співфінансуванням ми маємо на увазі виконання будь-яких робіт з поточного та капітального ремонту із залученням коштів мешканців, – пояснює директор КП «Єдиний розрахунковий центр» Вадим Войтик. – При цьому щодо робіт вартістю понад 5-10 тисяч залучались кошти управителя, виділені йому міською радою у якості внеску до статутного фонду. Обсяги робіт були би істотно більшими, якби казначейство профінансувало всі бюджетні призначення. Не профінансовано 5,6 млн. грн., з яких приблизно три мільйони зареєстровані як кредиторська заборгованість за 2012 рік. У бюджеті ці кошти були, однак платежі не були проведені виключно з вини держказначейства. Саме тому досі не проведено у повній мірі розрахунок за виконані роботи. ЄРЦ все ще боргує майже 700 тис. грн.».
В.Войтик розповів, що непоодинокими були випадки, коли мешканці пропонували альтернативні підрядні організації. Більшість таких пропозицій були враховані, і роботу виконували підприємства, що викликали більшу довіру з боку власників. Оцінка кошторисів виконувалась ДП «Укрдержбудекспертиза». Всі роботи приймалися за участю мешканців, з відповідним технічним наглядом. Фотозвіти про виконане публікуються на сайті domivka.if.ua. І лише у кількох випадках мешканці відмовились від співфінансування робіт. Наразі заяв щодо наступних ремонтів та готових протоколів значно більше, ніж бюджетних можливостей.
«На жаль, сьогодні неможливо сказати, чи буде продовжена практика співфінансування, – каже В.Войтик. – З нового року відбулися зміни у казначейській інструкції, через що ще не розпочате фінансування навіть кредиторської заборгованості. Попри наші численні звернення та навіть депутатські запити, справа не зрушилася з місця. Аналогічною є ситуація з фінансуванням статутних фондів комунальних підприємств по всій Україні».
Як відомо, міська рада ухвалила «Програму модернізації житлового фонду» та «Програму облаштування прибудинкових територій», за якими передбачено бюджетну підтримку на суму понад 13 мільйонів гривень. Втім, реалізація цих планів залежить зараз виключно від політики міністерства фінансів.
Ймовірно, у наступні роки бюджетна допомога буде концентруватись на співфінансуванні значних капітальних робіт та на цільовій допомозі малозабезпеченим громадянам. Крім того, планується реалізація пілотного проекту з пільгового кредитування окремих видів модернізації житлового фонду та розповсюдження програми співфінансування щодо капітальних ремонтів ліфтів та благоустрою прибудинкових територій.

Переглядів: 755 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]