Середа, 24.04.2024, 00:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 11 » СУСПІЛЬСТВО
13:27
СУСПІЛЬСТВО
Операція «МММ»,
або Нові пригоди Сергія Мавроді в Івано-Франківську


Абревіатура «МММ» знайома, мабуть, кожному громадянину пострадянського простору. Здавалося б, історія краху цієї фінансової піраміди мала б закінчитися ще з десяток років тому, разом з вироком суду для її засновника Сергія Мавроді. Однак, незважаючи на сумний досвід, у 2011-му році «МММ» все ж «воскресла». І хоча вже у червні 2012-го «дітище» Мавроді згорнуло свою діяльність, відразу по закриттю «11-ї» системи з'явився інший проект, який і став поштовхом до нового повороту подій у справах знаменитого «пірамідобудівника».
«Каса взаємодопомоги МММ-2012», попри неймовірний тиск з боку влади та банків, ЗМІ  та мережі Інтернет, благополучно функціонує вже майже півроку, зокрема, і в Івано-Франківську.
Отож, що таке «МММ» – фінансова афера, чи справді геніальна схема для заробітку грошей? Які прогнози дають фінансисти щодо подальшого розвитку «МММ-2012» в Україні та світі? Що таке «фінансовий апокаліпсис» і коли саме МММники обіцяють його влаштувати? Відповідь на всі ці питання читайте у «ЗК».  


«МММ»: привіт із 90-х

Відразу зазначимо, що «МММ-2012» – уже четверта за рахунком спроба Сергія Мавроді «змінити світ».
Своє перше «творіння» він запустив ще у 90-х разом з братом В’ячеславом Мавроді та його дружиною Марією Муравйовою. До речі, саме перші літери прізвищ цих «зачинателів» й утворили легендарну абревіатуру. Тоді, у 1989 році, трійця зареєструвала «МММ» як кооператив і почала свою діяльність з торгівлі імпортною оргтехнікою, завозячи в СРСР комп'ютери та комплектуючі.
Але згодом, у 1992-му, Сергій Мавроді вирішив створити на базі кооперативу фінансову піраміду, вкладання грошей в яку давало надзвичайно високі відсотки – до 1000% річних. Вже у 1994-му Мавроді ввів в обіг МММ-квитки з власним портретом, ціна яких дорівнювала одній сотій ціни акції.
За півроку роботи корпорації, ціни на її акції та квитки виросли у 127 разів. Кількість вкладників сягнула 10-15 мільйонів. Як згадував пізніше сам Мавроді, гроші не встигали рахувати – в одній тільки Москві глава «МММ» заробляв майже $ 50 млн.
Звісно, така аж надто успішна діяльність МММників не могла не викликати протесту з боку влади, і вже у серпні того ж таки 94-го Мавроді заарештували «за несплату податків». В той самий день співробітники московського управління податкової інспекції за допомогою «омону» штурмом взяли центральний офіс «МММ», провели там обшук і оголосили, що в ході перевірки «розкрили грубі порушення податкового законодавства», наказавши стягнути до бюджету 49,9 млрд. рублів, які вивезли зі штабу, за словами самого Мавроді, на 17 вантажівках.

«Американські» справи Мавроді

У 1997-му році компанія «МММ» була визнана банкрутом, а Мавроді, який вийшов на волю у жовтні 1994-го, зник. Вже у 98-му Генеральна прокуратура Російської Федерації «за минулі гріхи» оголосила «великого комбінатора» у міжнародний розшук.
Однак проблеми з законом не зупинили підприємця: перебуваючи в бігах, він прямо зі своєї московської квартири відкрив нову фінансову піраміду «Stock Generation» («SG»), цього разу в мережі Інтернет. Власником була оформлена чи то сестра дружини Мавроді, чи то його власна кузина, 18-річна Оксана Павлюченко.
Компанія являла собою віртуальну біржу, на якій продавали й купували віртуальні акції декількох віртуальних компаній. Їх котирування довільним чином могло рости чи падати, а все це було зареєстроване як азартна гра.
Жертвами «Сток Дженерейшн» за неповних два роки роботи стали кілька мільйонів учасників (гравців) зі США, Великобританії, Австралії та інших країн, в основному Західної Європи. Завдані збитки склали  десятки мільйонів доларів.
У 2003-му Мавроді заарештували в орендованій квартирі, де він проживав під ім'ям Юрія Зайцева. Затриманому висунули звинувачення за двома статтями Кримінального кодексу Росії: «Шахрайство в особливо великих розмірах» та «Організація підробки документів».
Того ж року Мавроді засудили на 13 місяців позбавлення волі за підробку паспорта, а у 2007-му – за все «хороше» на чотири з половиною роки.
Але вже через кілька років після виходу на свободу, у 2011-му, Мавроді оголосив про створення нового проекту «МММ: Мы Можем Многое!»

Повернення «МММ»

І от три веселі літери знову замайоріли на стовпах і парканах всього пострадянського простору. У Києві та регіонах України яскраві білборди, написи фарбою на огорожах і тротуарах з рекламою «МММ-2011» почали з’являтися з початку осені 2011 року.  
Суть оновленої піраміди полягала в тому, що кожен її учасник отримував в системі віртуальні МММ-долари (мавро-долари), їх вартість постійно зростала, а різниця в ціні і була доходом, який можна було забрати у будь-який час. Проект передбачав прибуток від 20% щомісяця, а пенсіонерам та інвалідам – від 30%. Крім цього, на кожного учасника чекав ще один сюрприз: додаткові $20, які безоплатно дарувалися всім новачкам.
У піраміді існувала чітка ієрархія: всі члени поділялися на рядових учасників, десятників, сотників, тисячників та темників. Звичайні учасники утворювали «десятки», на чолі яких стояли «десятники». «Десятники» своєю чергою знаходилися під контролем «сотника», а ті – під «тисячниками» і так далі.
Всього за кілька місяців Мавроді вдалося досить міцно поставити свою нову систему «на ноги», а вивіски з іменитою абревіатурою зростали як гриби після дощу, незважаючи навіть на те, що перші кримінальні справи щодо «МММ-2011» у Росії почали відкриватися вже з наступного місяця після початку функціонування системи. А з середини вересня 2011-го піраміду оголосили поза законом і в Україні. 

«Грошей нема і не буде»
Проте піраміда «11-го» зразка припинила свою роботу зовсім не через державні приписи, а скоріше завдяки старанням «четвертої» влади та «народного» радіо.
Навесні 2012-го по всьому СНД телевізійні ЗМІ та інтернет-сайти почали поширювати  інформацію про те, що піраміда знаходиться на межі виживання і незабаром виплати вкладів припиняться. Мавроді до останнього спростовував цю інформацію, запевняючи, що «все всім платиться», а сама піраміда «жива» і «здорова», звинувачуючи при цьому засоби масової інформації у наклепі. Проте, в кінці травня минулого року «МММ-2011» все ж повторила долю своєї попередниці і з тріском обвалилася.  Вкладники у паніці масово забирали свої гроші, втрачаючи до 90% вкладів, намагаючись врятувати хоч щось.
Як розповідали самі учасники системи, зв'язок з так званими «десятниками» і «сотниками» системи був повністю втрачений, а у випадку, коли все-таки вдавалося зв'язатися з адміністраторами піраміди, вкладники отримували однакову відповідь: «Піраміда звалилася, всіх попереджали, грошей немає і не буде».
Скільки народних грошей «випарувалося» цього разу, порахувати досить важко, адже офіційно оборот «МММ-2011» не розкривався. Проте відомо, що в неї вклали гроші майже 35 мільйонів людей на пострадянському просторі, серед яких і сотні тисяч українців. Повідомляючи про закриття цього проекту, Мавроді зізнався, що його борг за цивільними позовами склав майже 1 мільярд рублів, або більш ніж 260 мільйонів гривень.
Але цього разу притягнути керівника до відповідальності владі не вдалося, адже Мавроді відкрито попереджав людей про те, що вони можуть втратити свої гроші будь-якої миті, цим самим «вмиваючи руки» щодо наслідків «фінансового здоров’я» вкладників.  Також власне структура «МММ» ніде не була зареєстрована як юридична особа, та й сам де-юре Мавроді лише «духовний» наставник системи –  консультант з фінансових питань. Тож, відповідно, і говорити про притягнення його до будь-якої відповідальності немає жодних підстав.
«МММ-2011» проіснувала лише 1 рік 5 місяців та 6 днів, хоча Мавроді прогнозував, що піраміда зможе функціонувати кілька десятиліть.

Кінець і знов початок

Тоді ж таки, в кінці травня 2012-го, Мавроді оголосив про створення нової системи «МММ-2012». Як повідомлялося на сайті начальника «пірамід», новий проект потрібен, зокрема, для того, щоб допомогти старому – «МММ-2011». Але після того, як стало зрозуміло, що «11-та» піраміда  остаточно розлетілася на друзки, ці заяви припинилися, і «МММ-2012» почала роботу «з нуля».  
До того ж МММники дещо змінили стратегію – тепер, запевняють учасники, це вже не фінансова піраміда.
«Нова «МММ-2012» – це глобальна каса взаємодопомоги, – розповідає «ЗК» івано-франківський «тисячник» Віталій Озоришин. – Тут немає пірамідальної структури, немає підпорядкування десятників, сотників… Якщо в «11-тій» системі всі гроші збігалися нагору, то у «12-тій» гроші розходяться безпосередньо між самими учасниками. А взагалі «МММ-2012» – це просто спільнота людей, які бажають змінити щось у своєму житті».
За словами Віталія Озоришина, у найновішій версії «МММ» гроші вкладників не акумулюються на одному загальному рахунку, а перебувають у постійному обігу між учасниками.
«Як працює система? – продовжує «тисячник». – Ви реєструєтесь на сайті, вказуєте суму, яку готові внести. До прикладу, 100 гривень. Тоді система обробляє вашу заявку і дає вам людину, якій ви повинні переказати оту сотню гривень. Ви переказали, вона підтвердила, тоді ваш вклад зарахувався і починає рости під відсоток. А через місяць система так само автоматично видає вам людину, яка буде переказувати гроші вам. Тобто, ця людина тільки вступає, а ви вже виводите гроші. Система працює як трубопровід – з одного боку гроші заходять, а з іншого виходять».
Щоб взяти участь у системі, потрібен лише емейл, номер мобільного, ваше прізвище, ім’я та по батькові і номер рахунку, на який вам будуть перераховувати кошти. Ну і, звісно, ваші «кровні» –  мінімальна сума внеску $10 (80 гривень), максимальна – $10 тисяч.

Все буде МММ!

Плани на майбутнє у МММників майже фантастичні  – «фінансовий апокаліпсис», тобто знищення діючої грошової системи, бо це, на їхню думку, джерело усіх людських бід та негараздів.
«Сьогодні людина є фінансово залежною від купки олігархів, які об’єднали в своїх руках всі важелі впливу, – розповідає Віталій Озоришин. – Вони не дають людям розвиватися і заробляти, бо їм це не вигідно. А Мавроді просто об’єднав тих людей, які почали це усвідомлювати і хочуть змінити цей стан речей».
Отже, такий собі клуб за інтересами. Проте визначити період, за який «МММ» влаштує   «апокаліпсис», кажуть учасники, поки неможливо, бо для цього треба «мавродизувати» 51  відсоток людей на Землі. Тоді інші 49 – підтягнуться.
«Дуже багато людей сьогодні знають, або принаймні чули про «МММ», і неважливо, з якого боку – негативного чи позитивного, – каже Віталій Озоришин. – Але вони знають,  а тому з ними вже можна про щось говорити».
Івано-франківський МММ-ник також впевнений, що система може функціонувати постійно, просто для цього треба нею грамотно користуватися: тримати в ній тільки вільні кошти і знімати рівно стільки, скільки потрібно, не реагувати на провокаційні зовнішні фактори і, найголовніше, – щиро підтримувати ідею фінансового апокаліпсису.  

Нова система –  стара схема

Проте фінансисти щодо «МММ» іншої думки: вони переконують – в цій історії не все так райдужно.
«Власне «МММ» можна назвати хоч касою, хоч чим завгодно, але який принцип її роботи? – говорить кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів ПНУ ім. Василя Стефаника Омелян Левандівський. – Система залучає учасника, дає можливість вкласти  гроші і обіцяє відсотки. Але за рахунок чого ці відсотки людям повертатимуть, адже кошти всередині «МММ» нікуди не вкладаються? Відповідно, для виплати дивідендів системі треба залучити когось нового. А це і є не що інше, як фінансова піраміда».
А будь-яка фінансова піраміда, за словами Омеляна Левандівського, приречена і рано чи пізно таки «трісне». Середній вік піраміди, як свідчить світовий досвід, – один, максимум півтора року.  
«До того ж очолює нову «МММ» та сама людина, що й усі попередні – Мавроді, – пояснює Омелян Левандівський.  – В нього вже є певна репутація в суспільстві, і всі ми знаємо яка. Так, сьогодні вклади і відсотки виплачуються, але чи довго це триватиме? Система повністю залежить від її учасників. На мою думку, зараз буде достатньо одного, можливо й безпідставного, сигналу «тривоги» про те, що «МММ» розпадається, і всі люди відразу побіжать за вкладами. Оце і буде кінець»,– підкреслює фінансист.

Щоб фінанси не співали романси

Точного числа українців, які сьогодні є учасниками «МММ-2012», немає. В івано-франківській філії «МММ» кажуть, що два місяці тому таких було 100 тисяч. А щодо власне Івано-Франківська, то керівники місцевого осередку називають орієнтовну цифру –  4-5 тисяч людей. У «МММ-2011» участь взяло понад 12 тисяч жителів міста.
Сьогодні потрійне «М» практично невидиме, але, тим не менше, працює у 64-х країнах світу. Дивно, що одна людина, сидячи в порожній квартирі, придумала щось таке, що хвилює розуми урядовців декількох країн. І хто він врешті-решт такий – шахрай чи геній Робін Гуд? Геній – очевидно, але цілком можливо – злий.
Однак, треба констатувати, що незважаючи на те, що сьогодні «МММ» не дає ані жодних гарантій, ані навіть обіцянок своїм вкладникам, лави системи все одно поповнюються. Причому, поки вкладників приваблює зовсім не провідна ідея системи – фінансовий апокаліпсис та світле майбутнє, а банальна жага швидкої наживи. Саме це і робить «МММ» надзвичайно вразливою та залежною від зовнішніх факторів.
Втім, скептики переконують: благородні наміри «МММ» – це лише прикриття чергового «шулерства», а фінансисти своєю чергою застерігають: будь-яка фінансова піраміда, навіть прихована під іншої назвою, рано чи пізно «впаде», і тоді повернути свої вклади буде неможливо.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Переглядів: 1252 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 3
3 Сергій  
0
Приміром, у відповідь на моє депутатське звернення в Управління МВС в Івано-Франківській області у властивому міліції «загадковому стилі» відписали, що «на території області, як і України в цілому, ознак матеріальної чи фізичної присутності «МММ» немає, за виключенням масових рекламних носіїв». і тут же почалося обгрунтування законності оренди «МММ» офісів в м. Івано-Франківську. Ну що ж, така у нас міліція..."

Я так розумію що після вашого "ДИПУТАТСЬКОГО" звернення мало проїхатись маски шоу по всіх офісах де працює КЛУБ по інтересах учасників "МММ" і мали всіх затримати і тримати в КПЗ та вішати їм якісь звинувачення ? Дивна ви людина "ДИПУТАТ" виб краще дипутували за ремонт ваших доріг у Івано-Франківську хочаб з одним упорались а то коли знаходишся у місті враження що їдеш по бездоріжжю ... А на діяльності об"єднанні людей в спільноту МММ ви мабуть хотіли медалі зірвати, не получилось ? :) Вам все вірно і чітко відповіли що "ознак матеріальної чи фізичної присутності «МММ» немає" це просте усне об"єднання людей які вирішили називатись спільнотою "МММ" та допомагати один одному з надією що і їм колись також допоможуть, і так це все працює уже у цілому світі другими словами свого роду КРАУДФАНДИНГ, що це таке можете почитати у вікіпедії.

2 Віталій  
0
Успішне існування МММ 2011, а тепер МММ 2012 якраз навпаки показує, що громадянам пост радянських країн набридло жити за мізерні зарплати, які нам пропонує наша влада. МММ - це шлях до кращого життя, і доки ми, прості люди, будемо слухати коментарі якихось професорів -які просто живуть і бачать, як їм черговий студент несе хабара, або депутатів, які сидять в білому домі і в неті пишуть відгуки на статті - таким чином хочуть отримати декілька голосів для своєї виборчої кампанії, доти в нашому житті не буде змін. Нам потрібно зрозуміти врешті-решт, що в цій країні професора і політики нам не союзники, тому що одні нас вчать як все життя працювати на інших. Професор нам розповідає, що фінансові піраміди рано чи пізно припиняють своє існування, в мене до нього питання: "Чому такі фінансові піраміди як пенсійний фонд, банки і страхові компанії і досі існують?" А відповідь тут проста, тому що вони приносять прибуток, але цими схемами дозволено користуватись тільки "обраним". МММ дає можливість користуватись цією схемою будь кому.
Депутат нам розповідає про аморальність теперішньої молоді. На його місці, я б не вживав такі слова, тому що у нашій країні, бути депутатом - це вже є аморально. Бути депутатом у цій країні, при такому низькому рівні життя громадян, це просто ГАНЬБА. Люди, ті хто прочитає цю статтю приймайте свої рішення, що таке МММ, не керуйтесь думкою професора чи депутата, повірте, що ніхто з них нехоче, щоб вам було краще. Для того щоб прийняти рішення, необхідно проаналізувати інформацію. В 21 столітті інтернет нам дає таку змогу Google, я надіюсь відкриє Вам очі, що таке МММ насправді

1 Сергій  
0
Ми Марнуємо Можливості
Успішне існування фінансових пірамід «МММ-2011», а тепер «МММ-2012», засвідчує, що як українська влада, так і наше суспільство не зазнало прогресу з початку 90-х рр. ХХ ст.
На початку нашої незалежності на «швидкі гроші», як правило, велися старші люди, яким уже нічого не залишалося, окрім як повірити в утопію. Інтерес жителів колишнього СРСР до швидкого заробляння грошей через фінансову піраміду «МММ» можна було пояснити браком знань у людей про основні засади ринкової економіки і масштабною соціально-економічною кризою. Держава не могла вчасно зупинити «лохотрон», бо сама перебувала в стані перманентного напіврозпаду.
Що ж маємо сьогодні? Через 20 років української незалежності тепер уже молоді активно несуть свої заощадження в «МММ» у надії, що саме вони встигнуть здурити інших. Тобто якщо перше покоління «мммешників» було несвідоме, то сьогоднішні «азартні гравці» знають, що заробляють на інших, а тому аморальніші.
Влада теж розводить руками. Приміром, у відповідь на моє депутатське звернення в Управління МВС в Івано-Франківській області у властивому міліції «загадковому стилі» відписали, що «на території області, як і України в цілому, ознак матеріальної чи фізичної присутності «МММ» немає, за виключенням масових рекламних носіїв». і тут же почалося обгрунтування законності оренди «МММ» офісів в м. Івано-Франківську. Ну що ж, така у нас міліція...
Натомість Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), стверджує, що згідно з чинним законодавством немає змоги зафіксувати порушення вимог законодавства «МММ». Одночасно Нацкомфінпослуг інформує, що спільно з іншими урядовими установами відповідно до доручень прем’єр-міністра України від 18.04.2012 р. № 13216/1-12 та від 26.05.2012 №13216/5/1-12 розробляє заходи для запобігання діяльності «МММ» і зміни до законодавства задля боротьби з фінансовими пірамідами. Цікаво, в якому році будуть результати цієї «важкої» праці. Зазначимо, що наші держави-сусіди (Білорусь, Литва, Росія і т. д.) значно ефективніше захищають власних громадян від «МММ».
Але ж фінансові піраміди на зразок «МММ» підривають віру в державу як таку, що має турбувати будь-який адекватний уряд. Отже, маємо байдужі до своїх функціональних обов’язків органи влади і людей, які захланно прагнуть заробити гроші за чийсь кошт. А ще вже 21 рік марнуємо можливості стати нормальною державою, де влада опікуватиметься своїми громадянами, а ті будуть соціально відповідальними.
Опубліковано у виданні – Галичина. – Івано-Франківськ, 2012. – 17 липня. – С.3.
депутат Івано-Франківської облради Адамович Сергій

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]