Четвер, 25.04.2024, 22:47
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 25 » СУСПІЛЬСТВО
09:40
СУСПІЛЬСТВО
Ловись, рибко, велика і… ще більша

Незабаром на Прикарпатті у всіх районах області для нагляду за порядком на водоймах створять рибні кооперативи, а сам вилов риби зроблять платним. Відповідне рішення було ухвалено 22 жовтня   на засіданні колегії Івано-Франківської ОДА.

Проблему безконтрольного вилову риби у річках Івано-Франківщини порушив   голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. «Зараз рибу у водоймах майже повністю вибили браконьєри, – сказав очільник області. – І це продовжуватиметься доти, доки ми не віддамо річки під контроль рибальських товариств».
Безлад у рибному господарстві сьогодні відбувається, на думку губернатора, в першу чергу тому, що самі рибалки вважають навколишні водойми «нічийними», а відповідні органи влади не в силі проконтролювати усі порушення самотужки.
«А коли люди будуть свідомі того, що певна річка є їхньою власністю, і вони за неї відповідають, то, повірте мені, жодної електровудочки там не з’явиться, – запевняє Михайло Вишиванюк. – Та і браконьєри, коли знатимуть, що водойма охороняється громадою села, навряд чи будуть там промишляти».
Голова ОДА також підкреслив, що тут у жодному разі не йдеться про приватизацію річок, а лише про призначення на окремі території водойм «ґазд», які і дбатимуть про приріст риби та процвітання водойми. Тобто, юридично річки віддадуть у тимчасове користування громадам сіл.
А ще один плюс рибних товариств Михайло Вишиванюк вбачає в тому, що для сіл  вони стануть додатковими робочими місцями.
Отож, усі голови районів отримали вказівку організувати риболовні кооперативи у найближчий час.
Щодо самої громади, то такі новації вже встигли викликати досить неоднозначну реакцію, мовляв, ідея справді непогана, але тільки б «ґазди» не виявилися спекулянтами, а тарифи за риболовлю були встановлені «по-людськи».
Втім, варто зазначити, що ані конкретної схеми функціонування рибальських кооперативів, ані чітко встановлених розцінок для риболовів поки що немає. «Є лише ідея», – констатував Михайло Вишиванюк.
Переглядів: 706 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]